2015-05-18 18:27:45
Φωτογραφία για ΑΓΝΟΙΑ ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΟΥΝΚΕΡ
Άγνοια ως προς την ύπαρξη πρότασης του προέδρου της Κομισιόν για συμφωνία με την Ελλάδα δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρτ, η οποία σημείωσε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο, ενώ επισήμανε ότι η Επιτροπή εργάζεται με στόχο μια πλήρη συμφωνία. Σύμφωνα με Τοvima.gr, πολυσέλιδο κείμενο που τιτλοφορείται «Σημείωμα βοήθειας για την Ελλάδα» έφτασε το μεσημέρι της Δευτέρας, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Στο κείμενο τίθενται οι όροι για να ξεκλειδώσει η βοήθεια από το EFSF προς την Ελλάδα μέσα στον Ιούνιο και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία μέχρι το φθινόπωρο.

 Πρώτη προϋπόθεση είναι να ληφθούν τα μέτρα που περιγράφονται στην πρώτη λίστα του κειμένου ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου, μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015 - 2016. Δεύτερη προϋπόθεση για συνολική συμφωνία είναι να εφαρμοστούν το φθινόπωρο οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που θα περιλαμβάνονται στη λίστα του ΟΟΣΑ και ήδη συμφωνημένες με τους Ευρωπαίους μεταρρυθμίσεις όπως η αλλαγή του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα μέτρα ύψους 5 δισ. ευρώ είναι:

Η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ που θα εφαρμοστεί μετά το καλοκαίρι (το πιθανότερο από 1η Οκτωβρίου) και προβλέπει την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 18% για συναλλαγές μετρητά και 15% για συναλλαγές με κάρτα και τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή 6,5%.Αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, στα προ της μείωσης επίπεδαΔιατηρείται ο ΕΝΦΙΑ ως ο πλέον αποδοτικός, από άποψη εισπραξιμότητας, φόροςΔεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείματος στα επικουρικά, αλλά θα επανεξεταστεί, στα πλαίσια του διαλόγου που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος  Θα επανεξεταστεί το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας υπό το πρίσμα της έκθεσης του ILO για τις «καλύτερες πρακτικές» στις εργασιακές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ανάγκης αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας.Ανεξαρτητοποιείται η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων και κατοχυρώνεται θεσμικά ο ανεξάρτητος ρόλος τηςΔημιουργείται το δημοσιονομικό συμβούλιο, επίσης ως ανεξάρτητη αρχή.Λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ, δημιουργείται δίχτυ ασφαλείας για τους «μη προνομιούχους».

Επίσης στο κείμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια.

«Η πρόταση της Κομισιόν, ανοίγει το δρόμο για μια έντιμη συμφωνία. Η διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας αποδίδει. Ώρα ευθύνης για όλους...» σχολίασε αμέσως μετά το δημοσίευμα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ