2015-05-18 19:31:28
Φωτογραφία για Ο Τσίπρας πήρε πάνω του τη διαπραγμάτευση
Όλο το πολιτικό του βάρος, στην κατεύθυνση επίτευξης μιας «έντιμης» -ίσως και επώδυνης;- συμφωνίας, ρίχνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναμένοντας από την ηγεσία των δανειστών να αναλάβει μέρος, έστω, των ευθυνών της.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται όλες αυτές τις ημέρες σε συνεχή επαφή με κορυφαίους παράγοντες των λεγόμενων «θεσμών», που δεν ανακοινώνονται, πρωτίστως -σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr- με τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Αμέσως μόλις «ωριμάσουν» οι συζητήσεις, το Μέγαρο Μαξίμου θα ανακοινώσει κατ’ ιδίαν συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ίσως δε και άλλα πρόσωπα.

Στόχος η έκτακτη σύγκληση του Eurogorup, ακόμα και την επομένη της Συνόδου, που θα σηματοδοτήσει εξελίξεις στο θέμα της ρευστότητας και για επίτευξη συμφωνίας.

Στόχος, επίσης, η «μια και ενιαία συμφωνία» που θα δίνει «οριστική λύση» στο ελληνικό πρόγραμμα, εντός των «κόκκινων γραμμών της κυβέρνησης» ή τουλάχιστον, όσων απομείνουν έως το τέλος.


Κίνδυνος πιστωτικού γεγονότος

Η Αθήνα επιδιώκει συμφωνία εντός του Μαΐου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, όπως έχει διαμηνύσει και ο πρωθυπουργός, δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ, με αποτέλεσμα η χώρα να κινδυνεύει άμεσα με πιστωτικό γεγονός.

Αντιθέτως, όπως θα διαβεβαιώσει ο πρωθυπουργός και από το βήμα του ΣΕΒ, έχουν εξευρεθεί τα χρήματα για τους μισθούς και τις συντάξεις.

Αρνητική εισήγηση σε τυχόν δημοψήφισμα

Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να επιτύχει συμφωνία, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι οι δανειστές δεν θα επιμείνουν στον πολιτικό εξευτελισμό της ελληνικής κυβέρνησης και σε ένα νέο γύρο «φτωχοποίησης» της χώρας και «άδικης λιτότητας».

Σε διαφορετική περίπτωση, θα καταφύγει σε εκλογές ή δημοψήφισμα. Δημοψήφισμα, μάλιστα, με αρνητική εισήγηση εκ μέρους της κυβέρνησης, όπως δήλωσε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, επιβεβαιώνοντας το αντίστοιχο δημοσίευμα της Realnews.

«Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, ο πρωθυπουργός έχει επιβεβαιώσει, πως εάν οι δανειστές προσφέρουν στο τέλος ένα πακέτο και απαιτήσουν να το δεχθεί η κυβέρνηση ως έχει διαφορετικά δεν θα ισχύει, θα προσφύγει σε δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες, απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας σε περίπτωση που το πακέτο αυτό δεν περιλαμβάνει τις -ύστατες- κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, θα εισηγηθεί αρνητικά ως προς την υπερψήφισή του».

Εσωτερικό μέτωπο

Ο πρωθυπουργός, πάντως, έχει να αντιμετωπίσει και τις διαφορετικές γνώμες που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς σε περίπτωση που η συμφωνία είναι επώδυνη, σημειώνονται δυο τάσεις.

Η πρώτη (μεταξύ των υποστηρικτών της Γιάννης Δραγασάκης, Γιώργος Σταθάκης, Νίκος Παππάς) επιμένει στη συμφωνία, η δεύτερη (μεταξύ των υποστηρικτών Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά και ως ένα βαθμό Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πάνος Σκουρλέτης) δείχνει να συζητά ή και να επιλέγει τη ρήξη με τους εταίρους.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ