2015-05-18 20:18:28
Φωτογραφία για Πίσω από την πλάτη ΔΝΤ-Βερολίνου η πρόταση Γιούνκερ για την Ελλάδα
Την εκτίμηση ότι η περίφημη πρόταση Γιούνκερ... υπάρχει έστω και ως προσχέδιο και όχι ως ολοκληρωμένο πακέτο εκφράζει ο δημοσιογράφος των Financial Times Peter Spiegel, αναδεικνύοντας ωστόσο και μια ακόμη διάσταση.

Την απόσταση που χωρίζει τα μέλη της Τρόικα για τον χειρισμό του θέματος της Ελλάδος. Οπως αναφέρει ο Spiegel «είναι πλέον κοινό μυστικό ότι η Επιτροπή θεωρεί πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Βερολίνο τηρούν αδικαιολόγητα σκληρή γραμμή στις ελληνικές συνομιλίες». Σημειώνει ακόμη ότι και ο ίδιος ο Γιούνκερ αλλά και μέλη της Επιτροπής, έχουν προσπαθήσει να γεφυρώσουν τις διαφορές μεταξύ της Αθήνας και των «σκληρών» της άλλης πλευράς εδώ και εβδομάδες.

Οι FT αναφέρουν την έμμεση διάψευση της εκπροσώπου της Επιτροπής Annika Briedthardt, για την πρόταση Γιούνκερ, ωστόσο επικαλούνται άλλους υπαλλήλους της Κομισιόν που απλώς υποβαθμίζουν την σημασία του εν λόγω εγγράφου, χωρίς να το διαψεύδουν. «Έχουμε πολλά έγγραφα» λένε χαριτολογώντας κάποιοι εξ αυτών.


«Αν και κανείς δεν παραδέχεται την προέλευση του εγγράφου, αυτό που φαίνεται, είναι πως πρόκειται για μια από τις προτάσεις που πηγαινοέρχονται μεταξύ της Επιτροπής και της Αθήνας, σε μια προσπάθεια να βρουν κοινό έδαφος» λέει ο Spiegel και προσθέτει:

Παρόλα αυτά , ακόμη και αν αυτό δεν είναι η πλήρης πρόταση Γιούνκερ, το πιο ενδιαφέρον σχετικά με το έγγραφο είναι αυτό που λέει σχετικά με την τρέχουσα διαδικασία των διαπραγματεύσεων: «Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι η Επιτροπή θεωρεί πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Βερολίνο τηρούν αδικαιολόγητα σκληρή γραμμή στις ελληνικές συνομιλίες και πως αξιωματούχοι της Κομισιόν – συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Γιούνκερ – προσπαθούν εδώ και εβδομάδες να γεφυρώσουν τις διαφορές μεταξύ της Αθήνας και των σκληρών» της άλλης πλευράς.

Εξαλλοι από τις πρωτοβουλίες Γιούνκερ οι «σκληροί»

Δεν είναι επίσης μυστικό ότι υπάρχουν πολλοί που είναι ενοχλημένοι από τις κινήσεις της Κομισιόν. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, δεν φάνηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος, όταν η Κομισιόν επιχείρησε να παρέμβει εν αγνοία του τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν όλοι προσπαθούσαν απεγνωσμένα να πείσουν την Αθήνα να αναζητήσουν μια επέκταση του σημερινού σχεδίου διάσωσης (ύψους 172 δισ.ευρώ) πριν από τη λήξη του.

Η νέα προσπάθεια Γιούνκερ θα μπορούσε να φέρει στην επιφάνεια παρόμοιες αντεγκλήσεις, διότι φαίνεται ότι κανένας από τους άλλους «παίκτες» δεν ήξερε τι σχεδιάζει ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Είμαστε κεραυνοβολημένοι»

«Είμαστε κεραυνοβολημένοι» δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους που συμμετέχουν στις συνομιλίες. Είπε επίσης ότι η ΕΚΤ και το ΔΝΤ - που έχουν θεωρητικά ισότιμη συνεργασία με την Επιτροπή, για το ελληνικό ζήτημα - δεν γνώριζαν μια τέτοια πρόταση.

Θυμίζει Κύπρο

Η Κομισιόν δεν έχει να παρουσιάσει ιδιαίτερα καλές επιδόσεις σε αυτό τον τομέα. Όποιος έζησε την κυπριακή διάσωση, θα θυμάται ότι ο Ολι Ρεν, προσπαθούσε απεγνωσμένα να αποκρούσει ένα σχέδιο διάσωσης της Λευκωσίας που είχαν εκπονήσει από κοινού ΔΝΤ-Βερολίνο με το οποίο έβαλαν χέρι στους τραπεζικούς λογαριασμούς των κυπρίων για να χρηματοδοτηθεί η διάσωση των δύο μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας. Ο Ρεν έχασε εκείνο τον αγώνα. Και το ΔΝΤ με το Βερολίνο- με τη βοήθεια της ΕΚΤ - στην ουσία ανάγκασαν τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, να αποδεχθεί τους σκληρούς όρους, υπό την απειλή να μην έχει την βοήθεια της ΕΚΤ προς τις κυπριακές τράπεζες - η λεγόμενη «πυρηνική-επιλογή» η οποία θα είχε αποδεκατίσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας.

Το νέο έγγραφο Γιούνκερ πιθανότατα θα έχει παρόμοια μοίρα. Στο τέλος, το Eurogroup και το ΔΝΤ - οι δύο οργανισμοί οι οποίοι πραγματικά πρέπει να πληρώσουν τη χρηματοδότηση της διάσωσης – θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν ποιοι είναι οι όροι για την Ελλάδα προκειμένου να κερδίσει την πολυπόθητη ροή ρευστότητας». Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ