2015-05-28 10:28:11
Φωτογραφία για Βίκυ Σταμάτη: Ειμαστε άποροι και εγώ και το παιδί μου - Τι λέει ο ψυχίατρος
Ξέσπασε η Βίκυ Σταμάτη που για μια ακόμα φορά ζητά από το δικαστήριο την αποφυλάκισή της. Όπως η ίδια είπε χαρακτηριστικά πάσχει από αυτοκτονικό ιδεασμό και το μόνο που ζητά από τους δικαστές είναι να την αφήσουν να πάει κοντά στο παιδί της και δέχεται να της επιβληθεί κάθε περιοριστικό μέτρο . «Το παιδί μου στερήθηκε και τους δυο γονείς του σε μια βδομάδα. Τιμωρούμαι γιατι μοιράστηκα μέρος της ζωής μου με τον κ.Τσοχατζόπουλο. Θα ήθελα να υποβληθώ σε τεστ αλήθειας. Ποιος αλλος κατηγορούμενος το επιθυμεί αυτό; Εχω μείζονα καταθλιψη με αυτοκτονικό ιδεασμό, λογω της έλλειψης του παιδιού μου. Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι όταν συνάντησα στη ΓΑΔΑ τον κ. Φωτόπουλο τον ψυχίατρο, με βρήκε πάνω απο ένα κουβά απο εμετούς λόγω της στέρησης», είπε.

Παράλληλα ανέφερε πως εκείνη και το παιδί της είναι άποροι:

"Έιμαι κρυστάλλινη άμεπτη, αθώα. Ας είμαι αλυσοδεμένη αλλά σας είμαι δίπλα στο παιδί μου. Εχει υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη το παιδί μου. Εγινα μητέρα μεγάλη σε ηλικία, μετά απο άπειρες εξωσωματικές γονιμοποιήσεις και με τη βοήθεια του κ. Τσοχατζόπουλου, του άνδρα μου και στο κρεβάτι χωρίς μαλλιά. Χωρίς να μπορώ να πάω τουαλέτα".


"Ειμαστε άποροι και εγώ και το παιδί μου. Άποροι. Ο κ.Τσοχατζόπουλος δεν έχει πληρώσει τα δίδακτρα για το παιδι του εδω και τρία χρόνια. Τρία χρόνια! Ο πατέρας μου ταΐζει το παιδί μου. Οχι ο πατέρας του!!! Δεν με νοιάζει αν ο κοσμος με μισεί ή αν εχουν καταφέρει τον κόσμο να με μισεί. Θα πω την αλήθεια".

Όταν ρωτήθηκε για την απόδρασή της επικαλέστηκε πάλι την αυτοκαταστροφικότητα.

Εισαγγελέας: Δηλαδή λέτε στο δικαστήριο ή θα με βγάλετε ή θα προσπαθήσω να αποδράσω;

Β. Σταμάτη: Ειναι και ο αυτοκαταστροφικός λόγος μην ξεχνάτε. Ηθελα να πάω με ματωμένα πόδια στο παιδί μου, να βγω στην εθνική με τα πόδια και να πάω στο παιδί μου. Δεν υπήρχε όμως η δυνατότητα. Είχα στερητικό και έκανα εμετό. Πήρα χάπι για να μπορώ να σταθώ απέναντί σας. Ζητώ συγγνώμη αν ύψωσα το τονο της φωνής μου.

Θελήσαμε να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για τον αυτοκτονικό ιδεασμό και την επίδραση στη συμπεριφορά του ατόμου. Ο ψυχίατρος, κύριος Γεώργιος Φλώρος μας είπε:

"Αυτοκτονικός ιδεασμός σημαίνει ότι υπάρχουν σκέψεις κάποιος να βλάψει τον εαυτό του και από εκεί και πέρα η σοβαρότητά του εξαρτάται από το κατά πόσο υπάρχει κάποιο ξεκάθαρο σχέδιο, από το πόσο το αισθάνεται σαν παρόρμηση, πόσο το αισθάνεται το ίδιο το άτομο σαν κάτι που μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχό του.Να συμπληρώσουμε ότι δε σημαίνει ότι κάποιος που έχει αυτοκτονικό ιδεασμό δρα και βάση αυτών των σκέψεων μπορεί να είναι κάτι στο οποίο αντιστέκεται από μόνο του ή με τη βοήθεια των ειδικών να μπορέσει να το ξεπεράσει. Όσον αφορά την κυρία Σταμάτη, νοσηλεύεται για αρκετά μεγάλο διάστημα σε ψυχιατρική κλινική και νομίζω ότι οι γιατροί που την παρακολουθούν θα έχουν κρίνει και θα έχουν βγάλει το συμπέρασμα αν όντως υπάρχει αυτοκτονικός ιδεασμός".

Πότε ένα άτομο μπορεί να γίνει αυτοκαταστροφικό και γιατί; Δείτε τι αναφέρει η επιστημονική ομάδα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Κλίμακα στην ιστοσελίδα της.

"Αυτοκαταστροφικός δεν είναι μόνο ο άνθρωπος που αυτοκτονεί ή που αποπειράται ν’ αυτοκτονήσει. Η αυτοκαταστροφικότητα μπορεί να εκδηλωθεί με ένα ευρύ φάσμα σκέψεων, πράξεων και συμπεριφορών που στρέφονται κατά της σωματικής ακεραιότητας και της ζωής του ατόμου που τις πραγματοποιεί.

Παραδείγματα αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών είναι: Οι συμπεριφορές υψηλού κινδύνου

Άμεσες (π.χ. επικίνδυνη οδήγηση)

Έμμεσες (π.χ. ριψοκίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά)

Οι «χρόνιες αυτοκτονίες», Θάνατος από αλκοολισμό, Θάνατος από χρήση ουσιών, Θάνατος από συνειδητή μη συμμόρφωση στη θεραπευτική αγωγή σε χρόνιες παθήσεις (σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση κλπ)

Ο αυτοκτονικός ιδεασμός

Οι αυτοκαταστροφικές πράξεις

Παρα-αυτοκτονικές συμπεριφορές

Απόπειρα αυτοκτονίας

Αυτοκτονία

Αυτοκτονικός ιδεασμός: Αυτές οι σκέψεις μπορεί να είναι ασαφείς και ακαθόριστες και να αφορούν το θάνατο σε κάποιο μελλοντικό χρόνο ή να παίρνουν τη μορφή συγκεκριμένου σχεδίου αυτοκτονίας.Ο αυτοκτονικός ιδεασμός μπορεί να είναι χρόνιος και επίμονος, ή να είναι παροδικός και να πυροδοτείται από αντίξοα γεγονότα της ζωής. Σε κάθε περίπτωση, εκφράζει τη δυσκολία του ανθρώπου να τα βγάλει πέρα και να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής.

Τι ανέφερε ο ψυχίατρος κ. Φωτόπουλος στο δικαστήριο

Κατάθεση ψυχιάτρου

Φωτόπουλος: Η Σταμάτη έχει αυτοκαταστροφικές τάσεις, εκρήξεις θυμού και βαριά κατάθλιψη. Έχει εμμονή με την καθαριότητα, σκουπίζει ο΄λη την ώρα τα χέρια της. Ακόμα, νομίζει ότι υπάρχουν παντού γύρω της συνωμοσίες.

Στιχομυθίες Φωτόπουλου με Πρόεδρο – Εισαγγελέα – συνήγορο

Πρόεδρος: Μας λέτε πως η κατάστασή της είναι δύσκολη, αλλά για όλο τον κόσμο η κατάσταση είναι δύσκολη.

Ψυχίατρος: Αν πάει σπίτι της θα έχει το παιδί της και θα αλλάξει η ψυχολογία της.

Πρόεδρος: Γιατί έφυγε;

Ψυχίατρος: Δεν έχει καμία λογική ότι έφυγε, ήταν παρορμητική απόφαση

Πρόεδρος: Ναι, αλλά αυτό εμείς πρέπει να το σταθμίσουμε γιατί μπορεί να ξαναφύγει.

Ψυχίατρος: Πιστεύω ότι θα λειτουργήσουν οι ενοχές που έχει απέναντι στο παιδί της. Τους τελευταίους μήνες υπάρχει μεγάλη στασιμότητα στην κατάσταση της, ουδεμία βελτίωση.

Εισαγγελέας: Υπάρχει καμιά διαφορά της κ. Σταμάτη σε σχέση με άλλους κρατούμενους που εκ των πραγμάτων αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα λόγω της κρατήσεως;

Ψυχίατρος: Υπάρχει εδώ μια διαταραχή προσωπικότητας, που προϋπήρχε της κράτησης

Εισαγγελέας: Ήταν εκ πρωιμίου διαταραγμένη με βάση κάποιο αίτιο που προϋπήρχε και επιδεινώθηκε;

Ψυχίατρος: Είχε τάση παρερμηνείας, έχει τη λογική «όλα ή τίποτα»

Εισαγγελέας: Ε, αυτό δεν είναι εκτροπή;

Ψυχίατρος: Είναι δομική διαταραχή προσωπικότητας και επιδεινώθηκε. Η σχολαστικότητά της μπορεί να τη βοηθήσει να καταρτίσει και να εκτελέσει ένα τέλειο σχέδιο, αλλά που ξεφεύγει από τη λογική. Αν βγει πρέπει να συνεχίσει φαρμακευτική αγωγή, να συναντά το γιατρό της σταθερά, και στο νοσοκομείο αν μείνει, το δικό μας.

Πηγή διαλόγων: Εφημερίδα Ναυτεμπορική

Κολέτσος Γιώργος
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ