2015-05-30 13:51:06
Φωτογραφία για Ποιος είναι ο άνθρωπος κλειδί στις τουρκικές εκλογές
Το κυβερνών κόμμα στην Τουρκία ΑΚΡ  (που ίδρυσε ο κ Ερντογαν) δε θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις 276 έδρες, που είναι απαραίτητες ώστε να μπορέσει να συγκροτήσει αυτοδυναμη  κυβέρνηση, ενώ το προοδευτικό και φιλοκουρδικό κόμμα ΗDP, κατά 90% θα ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 10%.

Αυτά ειναι τα δύο βασικά συμπεράσματα που βγαίνουν από την πολυαναμενόμενη τελευταία δημοσκόπηση της εταιρίας Sonar για τις εκλογές στην Τουρκία , έτσι όπως τα παρουσίασε προχθές το βράδυ σε ζωντανή  εκπομπή του CNN Türk, ο κ. Hakan Bayrakçı,ιδιοκτήτης της εταιρίας.

Το γκάλοπ δημοσίευσε η ''Secim Anketi 2015'', ιστοσελίδα που δημοσιεύει ειδήσεις σχετικά με τις βουλευτικές εκλογές του Ιούνη 2015, με τίτλο «Δημοσιοποίησε η SONAR τη δημοσκόπηση  που αναμενόταν εδώ και καιρό». Η ίδια δημοσκόπηση δημοσιεύτηκε χθες και στο σημερινό φύλλο της Taraf.

Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, σύμφωνα με τον κ. Bayrakçı, τέσσερα κόμματα θα περάσουν το εκλογικό όριο και θα μπουν στη  τουρκική Εθνοσυνέλευση και το πιο πιθανό είναι ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει,  θα είναι πλέον κυβέρνηση συνασπισμού.


Η εκλογική δύναμη των κομμάτων, σύμφωνα με τη Sonar, έχει ως εξής :

  ΑΚΡ : 41%

CΗP : 26%

MHP : 18.1%

HDP : 10.4%

Συμμαχία & Saadet Partisi ve BBP : 3.1%

''Κλειδί'' το HDP λέει το BBCTurk

Παράλληλα η  ιστοσελίδα της Radikal παραπέμπει σε άρθρο του BBCTurk, σύμφωνα με το οποίο, «το κλειδί των επικείμενων εκλογών στην Τουρκία βρίσκεται στα χέρια του  ΗDP. Πρόκειται για το κόμμα που προκαλεί τριγμούς στην πολιτική της Τουρκίας, το κόμμα που από αμιγώς κουρδικό κόμμα, εξελίχθηκε σε ένα κόμμα που απευθύνεται όχι μόνο στον Κούρδο αλλά και στον Τούρκο ψηφοφόρο», όπως γράφει. Το δημοσίευμα παρουσιάζει τον Συμπρόεδρο του Κόμματος, κ. Σελαχετίν Ντεμίρτας, ως «όμορφο, χαρισματικό και μόλις 42 χρονών», και το HDP ως κόμμα που δύναται να κλέψει ψήφους και από το ΑΚΡ και το CHP ( σοσιαλδημοκρατικό, αξιωματική αντιπολίτευση). Υπενθυμίζει ακόμα, ότι την πρόσφατη προεκλογική συγκέντρωση στη Σμύρνη, με αφορμή την ομιλία του Ντεμίρτας,παρακολούθησαν περίπου 20.000 πολίτες ( εμείς να θυμίσουμε ότι εκεί μίλησε και ο κ Γ.Μπουρνούς,

ανώτατο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, στην θέση του κ.Αλ. Τσίπρα , που είχε προσκληθεί).

Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμα ότι .«σε αρκετούς ωστόσο ψηφοφόρους, συνεχίζουν να δημιουργούνται αρνητικοί συνειρμοί για το κόμμα, εξαιτίας των σχέσεών του», με το ΡΚΚ.

Σε αυτό το τελευταίο ποντάρει το ΑΚΡ που θέλει αυτοδυναμία για να προωθήσει ο κ Ερντογάν τα σχέδιά του για πανίσχυρη Προεδρία. Και επιχειρεί για να το πετύχει να βγάλει από το παιγνίδι το ΗDΡ, μένοντας κάτω από το όριο του 10%.

 Στο πλαίσιο αυτό, κατα μία εκδοχή,  η  Sabah,  με τον τίτλο «Απειλή πολέμου από το ΡΚΚ στους εκλογείς», υποστηρίζει ότι ενώ μένουν μόνο μετρημένες μέρες για τις εκλογές της 7ης Ιουνίου, το ΡΚΚ άρχισε να απειλεί το λαό στην περιοχή της νοτιοανατολικής Τουρκίας και να αυξάνει την πίεσή του. Το ΡΚΚ προσπαθεί να κατευθύνει τον κόσμο λέγοντας «Απ’ αυτά τα χωριά δε θα προκύψουν ψήφοι για το ΑΚΡ. Εάν το HDP δεν ξεπεράσει το εκλογικό όριο, θα αρχίσουν οι ένοπλες ενέργειες. Είναι επικίνδυνο να μπουν στην περιοχή άλλα κόμματα, πέραν του HDP και αυτό απαγορεύεται».Μέλη της οργάνωσης που μεταβαίνουν στα χωριά, ισχυρίζονται ότι το ΑΚΡ προσπαθεί να κερδίσει χρόνο με το πρόσχημα της διαδικασίας για τη λύση και γι’ αυτό το λόγο, εάν το HDP μείνει κάτω από το εκλογικό όριο θα ξεκινήσουν ένοπλες ενέργειες.Βέβαια όλα αυτά έχουν και διπλή ανάγνωση- η άλλη πλευρά λέει ότι όλα αυτά λειτουργούν υπέρ του ΗDP.

Η Yeni Safak, στην πρώτη σελίδα και με τον τίτλο «Κατάλογος θανάτου», γράφει ότι οι προεκλογικές ενέργειες του HDP στη νοτιοανατολική περιοχή της χώρας, ασκούνται από την οργάνωση ΡΚΚ. Το ΡΚΚ βάζει σημάδια στα ονόματα των πολιτών που λένε ότι δε θα ψηφίσουν HDP και ετοιμάζει καταλόγους θανάτου. Το ΡΚΚ, τις νύχτες, κάνει εφόδους στα χωριά και απειλεί τον κόσμο λέγοντας «Εάν το  HDP δεν ξεπεράσει το εκλογικό όριο, θα ξεσπάσει εμφύλιος».Επίσης από την άλλη, στο Βαν κατεβάζει αμέσως τις αφίσες των άλλων κομμάτων, εκτός του HDP.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ