2015-05-30 18:33:05
Φωτογραφία για Άγρια κόντρα για την Ολυμπία Οδό
Άγρια κόντρα ξέσπασε χθες στη Βουλή μεταξύ του βουλευτή Ηλείας της ΝΔ , Κώστα Τζαβάρα και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Χρήστου Σπίρτζη, με αφορμή την Ολυμπία Οδό, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε η ΝΔ σχετικά με την πρόοδο των δημοσίων έργων στη χώρα, με την Πατρών-Πύργου να βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής.

Το έργο θεωρείται ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της Ηλείας και ο κ.Τζαβάρας από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, μετέφερε για άλλη μια φορά την αγωνία του για την πορεία του συγκεκριμένου έργου, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως το μόνο που την ενδιαφέρει είναι πως θα κατανεμηθούν τα κέρδη από μια δημοπρασία, αγνοώντας αν η χώρα μας έχει ένα ασφαλές και ολοκληρωμένο σχέδιο αυτοκινητοδρόμων, ενώ στηλίτευσε την απουσία απαντήσεων από την πλευρά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, παρατηρώντας ότι πλέον τέσσερις μήνες μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές έχει ξεθωριάσει το επιχρύσωμα και αρχίζει πλέον έντονα να διαφαίνεται το ρυπαρό δέρμα ενός χυδαίου λαϊκισμού.


Στη συνέχεια ο κ.Τζαβάρας κατηγόρησε τον αναπληρωτή υπουργό πως χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τη νομοθεσία για την ακύρωση των έργων, ενώ άφησε αιχμές κατά των κυβερνητικών στελεχών πως υπηρετούν τα συμφέροντα όσων δήθεν κατηγορούν.

«Εμφανίζονται – δήθεν – οι υπουργοί ως απηνείς διώκτες ενός συστήματος διαπλοκής, το οποίο όμως μέχρι σήμερα πιστά το υπηρετούν. Κατά τρόπο εντελώς  απροσδόκητο και απρόβλεπτο, κατά τρόπο αυθαίρετο και καταχρηστικό, ματαίωσαν ένα κρίσιμο έργο, χωρίς καμία σημαντική δικαιολογία, παρά άλλοτε γιατί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν βρήκαν χρήματα, άλλοτε γιατί δήθεν δεν ήθελαν τα 75 χιλιόμετρα του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος να τα δώσουν στους συνήθεις «εθνικούς εργολάβους», αλλά να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή περισσοτέρων εργοληπτικών εταιρειών. Όλα αυτά δεν έχουν καμία επαφή με τη σοβαρότητα και την πραγματικότητα» σημείωσε ο κ.Τζαβάρας.

Αναφορά στα θύματα

Επίσης, ο κ.Τζαβάρας έκανε αναφορά στα θύματα της Πατρών-Πύργου  σημειώνοντας χαρακτηριστικά «Ο τρόπος με τον οποίο ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα –Πύργος, πάνω απ’ όλα δείχνει μια βαθειά αδιαφορία για το τι συμβαίνει στην κοινωνία. Και κυρίως αποδεικνύει πόσο υποκριτική είναι η στάση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν επικαλείται την ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε το μνημόνιο. Στο νομό Ηλείας υπάρχει μια ανθρωπιστική κρίση εδώ και τριάντα χρόνια, όταν δύο και τρία χωριά των χιλίων κατοίκων έχουν αφανιστεί από αυτήν την καρμανιόλα.

Και ο κ. Σπίρτζης αντί να ενσκήψει στο πρόβλημα, εγκαλεί την προηγούμενη Κυβέρνηση για την προσπάθεια της, επικαλούμενος ότι δήθεν σε ένα δρόμο που έχει μήκος μόνο  χιλιόμετρα θα βοηθήσει με την ακύρωση του διαγωνισμού να ενισχυθεί ο ελεύθερος ανταγωνισμός. Προφανώς δεν τον συγκινεί το γεγονός των χαμένων ζωών στον δρόμο Πάτρα – Πύργος. Αυτό που τον συγκινεί, όμως, είναι να εμφανιστεί ενώπιον του Ελληνικού Κοινοβουλίου για να πείσει ότι δήθεν πολεμά τους εθνικούς εργολάβους με τη ρομφαία που του έδωσε η εκλογική νίκη της 25ης Ιανουαρίου»

Μάλιστα, σε πολλές φορές η ειρωνική συμπεριφορά του κ.Σπίρτζη εξόργισε τον κ.Τζαβάρα που τον επίπληξε λέγοντας του πως δεν δείχνει τον απαιτούμενο σεβασμό απέναντι στην Εθνική αντιπροσωπεία, ενώ τέλος τον κατηγόρησε για απραξία την περίοδο που ήταν πρόεδρος του ΤΕΕ με την παράταξη του ΠΑΣΟΚ.

Απάντηση Σπίρτζη

«Παραδώσατε έργα ναρκοθετημένα και υπονομευμένα με χρόνια προβλήματα, με αντιαναπτυξιακή και αντικοινωνική πολιτική» απάντησε ο κ.Σπίρτζης  για να συμπληρώσει ότι η πρόθεση και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να δώσει λύση στα προβλήματα που εκείνοι δημιούργησαν. Όπως επισήμανε στόχος της  κυβέρνησης είναι να  επαναδιαπραγματευθεί τις συμβάσεις προς όφελος της κοινωνίας και να υλοποιήσει χρήσιμα έργα για τον ελληνικό λαό και όχι ώριμα έργα για κάποια συμφέροντα.

Επιπλέον , ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι το υπουργείο θα φέρει στη Βουλή δύο σχέδια νόμου με στόχο μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος για την εποπτεία των δημόσιων έργων σε ολόκληρη την χώρα, ένα νέο σύστημα τιμολογίων και προϋπολογισμού των έργων, νέα μητρώα για όλους τους συντελεστές έργων και κοινές προδιαγραφές στα ιδιωτικά και τα δημοσία έργα. Επίσης, όπως ανέφερε θα υπάρξει προώθηση έργων που θα συμβάλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση.

Για τις αιχμές που άφησε εναντίον του κ.Τζαβάρας απάντησε «Ήταν τιμή μου που ήμουν στο ΠΑΣΟΚ, μέχρι που το ΠΑΣΟΚ σταμάτησε να υπηρετεί τις αρχές και τις αξίες του» ήταν τα λόγια του αναπληρωτή υπουργού.

«Πυρά» και από Κουτσούκο

Η συζήτηση είχε έντονο  «άρωμα» Ηλείας καθώς συμμετείχε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Ηλείας Γιάννης Κουτσούκος.

Ο κ.Κουτσούκος ξεκίνησε επισημαίνοντας πως τα μεγάλα και μικρά δημόσια έργα ήταν πάντα συνδεδεμένα με την αναπτυξιακή πορεία του τόπου, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση για τη στάση πληρωμών που είναι αποτέλεσμα των αδιεξόδων της δικής της διαπραγματευτικής τακτικής, που έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην πραγματική οικονομία.

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως  απεντάσσει έργα του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2020 του Υπουργείου Υποδομών, το οποίο εγκρίθηκε το Δεκέμβρη του 2014 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στοχεύοντας να υποβάλλει μια δική της λίστα έργων, χωρίς να μπορεί να πει πιο από τα έργα που απεντάσσει δεν είναι απαραίτητο.

«Η αναδιανομή της «πίτας» στο πλαίσιο της μάχης κατά των μεγάλων συμφερόντων, όπως ισχυρίζεστε είναι ψευδώνυμη, καθώς και πάλι τα όποια έργα θα αναλάβουν μεγάλες επιχειρήσεις. Η ακύρωση της δημοπράτησης του δρόμου Πάτρα-Πύργος αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς ήταν ενταγμένο και υπερώριμο έργο. Το γεγονός ότι η Ηλεία παραμένει εκτός του δικτύου των αυτοκινητοδρόμων, ως αποτέλεσμα της Κυβερνητικής επιλογής δεν αντιμετωπίζεται με την κατάτμηση και σταδιακή δημοπράτηση των τμημάτων (όταν γίνουν), καθώς το αποτέλεσμα θα είναι να μην υπάρξει τελικά αυτοκινητόδρομος, αλλά επιμέρους δρόμοι.» ανέφερε ο κ.Κουτσούκος, καλώντας τον  ΣΥΡΙΖΑ να λάβει άμεσα τις σωστές αποφάσεις πριν οδηγηθεί η χώρα στην καταστροφή.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ