2015-06-02 20:43:21
Φωτογραφία για Guardian: Σκληρή γραμμή μέχρις εσχάτων από τους δανειστές!
Η σκληρή διαπραγματευτική κόντρα Αθήνας - δανειστών θα οδηγήσει την κατάσταση εκτός ελέγχου και θα έχει άσχημο τέλος, προειδοποιούν αξιωματούχοι της Ε.Ε.

Στις Βρυξέλλες και τις πρωτεύουσες της ευρωζώνης, υπάρχει μια ισχυρή αίσθηση ότι η σκληρή διαπραγματευτική κόντρα ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές θα οδηγήσει την κατάσταση εκτός ελέγχου και θα έχει άσχημο τέλος, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης και έναν υπουργό οικονομικών ο οποίος ζητά να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

Δεν προσπαθούμε να αποτρέψουμε την κατάρρευση

Ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε. που εδώ και 5 χρόνια συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τους Ελληνες, δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ «υποτιμούν την ενότητα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό θα προκαλέσει κατά πάσα πιθανότητα αδυναμία πληρωμής μιας δόσης προς τους δανειστές ή οικονομική κατάρρευση. Κανείς δεν προσπαθεί να το αποτρέψει πια.».


Τα σχέδια για ανθρωπιστική βοήθεια μετά την κατάρρευση

Ένας υπουργός Οικονομικών από μια μεγάλη χώρα της ευρωζώνης, ο οποίος επίσης συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ότι οι πολιτικοί της ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα, όταν θα έχει πια αποτύχει να πληρώσει κάποια δόση και θα έχει ήδη αποβληθεί από την ευρωζώνη».

Ο ίδιος υπουργός θεωρεί ότι είναι σοβαρή η «πιθανότητα ενός ατυχήματος» τονίζοντας: «Αν συμβεί ένα ατύχημα, θα χρειαστεί να φτιάξουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ελλάδα»».

Δεν θέλουν να κάνουν παραχωρήσεις στην Αριστερά

Ο ίδιος υπουργός οικονομικών της Ευρωζώνης δήλωσε στη Βρετανική εφημερίδα ότι ο Τσίπρας θεωρεί ότι όλα πρέπει να σχετίζονται με μια πολιτική συμφωνία, ενώ οι κεντρώες κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν είναι πρόθυμες να κάνουν παραχωρήσεις σε σκληρή αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας και ότι «οι ηγέτες της ευρωζώνης που φοβούνται τα ρίσκα, όπως η Μέρκελ τρέμουν την κοινή γνώμη». «Κανείς δεν πρόκειται να πιέσει για μια πραγματική συμφωνία, διότι αυτός που θα ηγηθεί του εγχειρήματος θα πάρει αυξημένα ρίσκα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε ένα ατυχημα. Ποιος θα ηγηθεί της προσπάθειας; Ο Γιούνκερ; Όχι! Η ΕΚΤ; Όχι! Η Μέρκελ; Όχι! Ο καθένας ξέρει ότι θα είναι επιζήμια μια προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ.»

Την ίδια άποψη, σύμφωνα με τον Guardian συμμερίζεται κι ένας ανώτερος αξιωματούχος, ο οποίος είπε: «Καμία κυβέρνηση στην Ε,Ε, δεν έχει συμφέρον να βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να βρει μια λύση, την οποία να 'πουλήσει' ως το τέλος της λιτότητας».

Κανένας κίνδυνος από τη Ρωσία

Ενώ υπάρχουν διαιρέσεις ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους για το τι θα πρέπει να συμβεί, αξιωματούχοι και διπλωμάτων θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καταφέρει να διχάσουν την ευρωζώνη, η οποία τάσσεται υπέρ της σκληρής γραμμής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ενας από αυτούς τους αξιωματούχους μάλιστα είπε ότι η Γερμανία είναι αρκετά χαλαρή σε σχέση με τους Σλοβάκους και τους Εσθονούς.

Σε ό,τι αφορά τους αμερικάνους και τους φόβους τους για μια εξόδος της Ελλάδας από το ευρώ και προσέγγισή της με τη Μόσχα, ο Gunther Krichbaum, βουλευτής του κιόμματος της Μέρκελ απαντά ότι «υπάρχουν και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ που δεν είναι μέλη της Ε.Ε.».

Το «νέο είδος νομίσματος» και το χάος

Ο υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης, ο οποίος έχει λάβει μέρος σε πολλές από τις διαβουλεύσεις για την Ελλάδα εκφράζει την απαισιοδοξία του για τις εξελίξεις στην Ελλάδα: «Δεν είμαστε συνηθισμένοι να συζητούμε με μια κυβέρνηση, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι εντελώς νέο για εμάς. Συνήθως ασχολούμαστε με κόμματα του μεσαίου χώρου», είπε και πρόσθεσε: «Αν υπάρξει μια αδυναμία πληρωμής μιας δόσης εκ μέρους της Ελλάδας πρέπει να αντιδράσουμε αμέσως. Η ΕΚΤ δεν θα μπορέσει να διατηρήσει την πολιτική της επείγουσας παροχής ρευστότητας προς την Ελλάδα. Αν πάμε σε κεφαλαιακούς ελέγχους, αυτό θα είναι το πρώτο βήμα σε μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Οι Έλληνες θα χρειαστούν ένα νέο είδος νομίσματος. Δεν υπάρχει προηγούμενο, καμία διαδικασία. Θα είναι ένα χάος.»
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ