2015-06-05 11:24:39
Φωτογραφία για ΒΟΜΒΑ: Απίστευτο παρασκήνιο με το ΔΝΤ και την ελληνική δόση!
Η Κριστίν Λαγκάρντ δεν έκρυψε τον εκνευρισμό της, όλοι, όχι μονάχα η ισχυρή κυρία του Ταμείου μέχρι και τα ξημερώματα της Πέμπτης θεωρούσαν δεδομένο ότι η δόση του ΔΝΤ θα πληρωθεί κανονικά.

Τι άλλαξε όμως μέσα στις επόμενες ώρες; Πως έφτασε το μεσημέρι και ακόμη η εντολή από την Τράπεζα της Ελλάδος δεν είχε φύγει; Γιατί αντί της εντολής έφυγε αίτημα για πληρωμή όλων δόσεων μαζί στο τέλος του μήνα;

Το γεγονός ότι η Κριστίν Λαγκάρντ μόλις μια ώρα πριν διαρρεύσει ότι η Ελλάδα ζητά να μην πληρώσει τη δόση έλεγε πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή δείχνει ότι η κυρία του ΔΝΤ είχε μείνει εκτός πληροφόρησης.

Όταν διέρρευσε η είδηση η Λαγκάρντ δεν έκρυψε την οργή της, "δεν μπορούσε να το χωνέψει" είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Ιγνατίου στο Mega.

Μάλιστα χρειάστηκε σχεδόν μια ώρα μέχρι να επιβεβαιωθεί από το ΔΝΤ ότι υπήρχε σχετικό αίτημα από την τράπεζα της Ελλάδος.


Πως έγινε αυτό;

Πως είναι δυνατό να μείνει εκτός ενημέρωσης το ΔΝΤ;

Είναι δυνατό να "παίζει" κανείς με τη δόση και εμμέσως πλην σαφώς με τη χρεοκοπία;

Όλα τα παραπάνω ερωτήματα έχουν τις απαντήσεις σύμφωνα με εκείνους που γνωρίζουν το παρασκήνιο.

Σε ότι αφορά στην μη πληρωμή της δόσης μιλούν για μια απόλυτα σύννομη και προβλεπόμενη τακτική που είναι μεν σπάνια (έχει να χρησιμοποιηθεί από τη δεκαετία του '80 από τη Ζάμπια) αλλά για μια επιλογή που δίδεται στα κράτη από το ΔΝΤ.

Έτσι δεν υπάρχει κανένα ρίσκο σε ό,τι αφορά στην χρεοκοπία...

Στη λογική αυτή όσοι γνωρίζουν τα του παρασκηνίου της διαπραγμάτευσης λένε ότι για να βρει κανείς την απάντηση στην κίνηση της κυβέρνησης να αναβάλει τη δόση του ΔΝΤ λένε ότι πρέπει να πάει ένα 24ωρο πίσω.

Όταν ο Α. Τσίπρας λάμβανε την πρόσκληση από τον Ζ.Κ. Γιούνκερ για τη συνάντηση.

Ως εκείνη την ώρα η θέση της χώρας ήταν σαφής. Η δόση προς το ΔΝΤ θα πληρωθεί κανονικά.

Ο Α. Τσίπρας ωστόσο πήγε στις Βρυξέλλες και είδε ένα σχέδιο των δανειστών που άλλαζε τα δεδομένα. Οι δανειστές (κατά πολλούς κυρίως το ΔΝΤ) φαίνονταν να σκληραίνουν τη θέση τους και να γυρίζουν τη διαπραγμάτευση μήνες πίσω.

Το πεντασέλιδο κείμενο των δανειστών όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό ως βάση συμφωνίας.

Οι εταίροι και δανειστές έπαιξαν ένα ακόμη χαρτί στη διαπραγμάτευση και η Αθήνα επέλεξε την απάντησή της.

Με κλιμάκωση, όπως όλα δείχνουν, απέναντι στην κλιμάκωση από την πλευρά των δανειστών.

Η Αθήνα λοιπόν επέλεξε να κλιμακώσει την πίεση από την δική της πλευρά με μια σίγουρη και χωρίς πραγματικές επιπτώσεις κίνηση. Τη μη πληρωμή της δόσης.

Απ' τη μια έτσι το Μαξίμου στέλνει μήνυμα στους δανειστές και από την άλλη το μήνυμα κινείται και προς το εσωκομματικό μέτωπο ικανοποιώντας εκείνη την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που λέει εδώ και ημέρες "αν δεν προχωρήσει η συμφωνία να μην πληρώσουμε το ΔΝΤ".

Σε ό,τι αφορά στο ερώτημα αν υπάρχουν τα χρήματα για την πληρωμή του ΔΝΤ και ταυτόχρονα και για τις πληρωμές των μισθών και των συντάξεων πηγές του υπουργείου Οικονομικών λένε κατηγορηματικά στο newsit πως "ναι, τα χρήματα και για το ΔΝΤ και για τους μισθούς και τις συντάξεις υπάρχουν"... και αυτό είναι μια ακόμη ένδειξη της τακτικής που επέλεξε το Μαξίμου απέναντι στην κλιμάκωση που επιχείρησαν οι δανειστές. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αιμορραγεί ο ΕΟΠΥΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Αιμορραγεί ο ΕΟΠΥΥ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ