2015-06-14 00:08:28
Φωτογραφία για Ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στ’ αλεύρι...
Η πρόσθετη συμμετοχή προστίθεται στη «συμμετοχή του ασφαλισμένου που είναι σαφώς προσδιορισμένη και καθορίζεται στο 15% της αξίας του Κρατικού Τιμολογίου ή της εκάστοτε ασφαλιστικής τιμής της εξέτασης» | 

Ντάνι Βέργου - EFSYN.GR

Σταγόνα στον ωκεανό των χαρατσιών και των επιβαρύνσεων των πολιτών η χθεσινή κατάργηση της επιπλέον συμμετοχής των ασφαλισμένων σε περιπτώσεις εξετάσεων υψηλής καινοτομίας, από τον υπουργό Υγείας Π. Κουρουμπλή, τη στιγμή που τέτοιες εξετάσεις γίνονται ελάχιστες τον χρόνο, ενώ διατηρείται η επιβάρυνση 15% για κάθε άλλη εξέταση ρουτίνας που γίνεται στον ιδιωτικό τομέα, την ώρα που παραμένουν κλειστά τα εργαστήρια του πρώην ΕΟΠΥΥ-νυν ΠΕΔΥ και η αναμονή για το δημόσιο νοσοκομείο είναι πολύμηνη.

Η επιπλέον επιβάρυνση των ασφαλισμένων σε περιπτώσεις εξετάσεων υψηλής καινοτομίας, όπως ψηφιοποιημένες ακτινογραφίες ή ψηφιοποιημένες μαστογραφίες, που εκτελούνται στον ιδιωτικό τομέα, την οποία κατάργησε ο υπουργός Υγείας (ΦΕΚ 1021 / Β’ / 3-6-2015), είχε επιβληθεί με απόφαση του τέως υπουργού Μάκη Βορίδη (ΦΕΚ 35/Β/2015).


Η πρόσθετη συμμετοχή -όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου- προστίθεται στη «συμμετοχή του ασφαλισμένου που είναι σαφώς προσδιορισμένη (άρθρο 8, Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας ΕΟΠΥΥ, ΦΕΚ 3054/Β’/2012) και καθορίζεται στο 15% της αξίας του Κρατικού Τιμολογίου ή της εκάστοτε ασφαλιστικής τιμής της εξέτασης» και φτάνει σε «10-50 ευρώ για ψηφιοποιημένη μαστογραφία και 40-120 ευρώ για ψηφιακή μαστογραφία».

Το χαράτσι της συμμετοχής στις εξετάσεις ρουτίνας τη διετία 2013 και 2014 ήταν 208,5 εκατ. ευρώ για τους ασφαλισμένους, ποσό που πλήρωσαν από την τσέπη τους, σύμφωνα με στοιχεία του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντού.

Συγκεκριμένα, ο ιδιωτικός τομέας εισέπραξε 1,39 δισ. ευρώ την εν λόγω διετία, από τα οποία το 85% (1,182 δισ. ευρώ) πλήρωσαν τα ασφαλιστικά ταμεία και το υπόλοιπο 15% (208,5 εκατ.) οι ασθενείς από την τσέπη τους.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ