2015-06-15 21:34:29
Φωτογραφία για ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ: Take it or leave it από τους δανειστές - το Μαξίμου ρίχνει το γάντι
Μια διαλυτική...ακινησία επικρατεί τις τελευταίες ώρες σε Βρυξέλλες και Αθήνα μετά την άδοξη κατάληξη που είχε την Κυριακή η κυβερνητική αποστολή και η παράδοση στους εκπροσώπους των Θεσμών των ελληνικών αντιπροτάσεων.

Οι δυο πλευρές παρέχουν διαβεβαιώσεις σχετικά με την προθυμία τους να εξευρεθεί λύση αλλά και οι δυο παίζουν ένα εύκολα αναγνωρίσιμο blame game με την πλευρά των πιστωτών να έχει ρίξει στο τραπέζι μια ιδιαιτέρως σκληρή πρόταση ιδίως στο θέμα του ασφαλιστικού.

Πρόταση που δυσκολεύει αφόρητα την Αθήνα να προχωρήσει σε μια απόφαση συμφωνίας σχεδόν όσο τη δυσκολεύει και μια απόφαση ρήξης.

Δεν υπήρχε τίποτα για διαπραγμάτευση  

Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης εκτιμάται και ως απροθυμία και ως τακτικισμός και αυτό φαίνεται ότι οδηγεί σε αλλαγή τακτικής και από τις  Βρυξέλλες. Ενδεικτικό είναι ότι για πρώτη φορά δόθηκαν τόσες λεπτομέρειες από ευρωπαϊκές πηγές για όσα διαδραματίστηκαν στους διαδρόμους του κτιρίου της Κομισιόν όπου βρέθηκαν οι απεσταλμένοι του Αλέξη Τσίπρα το Σαββατοκύριακο και καταγράφει σε ένα άκρως ενδιαφέρον ρεπορτάζ ο Guardian.      


Για πρώτη φορά επίσης η πλευρά των δανειστών, απαντώντας στις αιτιάσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι απαιτεί κόψιμο των συντάξεων, παρουσίασε αναλυτικά την πρόταση των Θεσμών με την εκπρόσωπο της Κομισιόν να την χαρακτηρίζει  «ουσιαστική, ισορροπημένη και λογικότατη από οικονομική άποψη».

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του γερμανού Υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε υποδείκνυε ότι «εναπόκειται αποκλειστικά στην ελληνική πλευρά να συμφωνήσει με την «γενναιόδωρη» πρόταση των Θεσμών και να αναλάβει τις απαραίτητες δεσμεύσεις».

Η Μέρκελ αποκλείει και πάλι πολιτικό λύση

Απολύτως ευθυγραμμισμένος ήταν και ο εκπρόσωπος της Μέρκελ ο οποίος δήλωσε « Η Ελλάδα πρέπει, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης να συμφωνήσει με τους τρεις Θεσμούς ένα πακέτο μεταρρυθμιστικών μέτρων, το οποίο θα πρέπει συνολικά να φέρει το αναγκαίο δημοσιονομικό και διαρθρωτικό αποτέλεσμα - και πρέπει να εξηγήσει με ποια μέτρα θέλει να το πετύχει».

Ενώ η ίδια η καγκελάριος μιλώντας σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με ηγετικά στελέχη του κόμματός της είπε ότι δεν θα υπάρξει νέα πολιτική διαπραγμάτευση αν δεν καταλήξει η Ελλάδα σε μια συμφωνία με τους δανειστές για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε την Δευτέρα την Ελλάδα να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών με τους εταίρους

Τακτική ή σύγχυση από το Μέγαρο Μαξίμου;

Το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνεδρίαση της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης ανέφερε το μεσημέρι της Δευτέρας, πως εφόσον υπάρξει πρόσκληση των Θεσμών είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να ανταποκριθεί για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση. Και άφηνε αιχμές για όσα διημείφθησαν στις Βρυξέλλες.

« Η ελληνική πλευρά προσήλθε στις Βρυξέλλες με συγκροτημένες αντιπροτάσεις, ανταποκρινόμενη στη συνεννόηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου να υπάρξει ένας ακόμα γύρος διαπραγμάτευσης. Διαπραγμάτευσης, μεταξύ των απεσταλμένων του Έλληνα Πρωθυπουργού και των αντίστοιχων των επικεφαλής των τριών θεσμών, με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών που απομένουν και τη συμφωνία.

Αναμένουμε την πρόσκληση των θεσμών και ανά πάσα στιγμή θα ανταποκριθούμε για την συνέχιση της διαπραγμάτευσης.

Ο γύρος αυτός δεν έγινε ποτέ. Οι εκπρόσωποι των τεχνικών ομάδων των τριών θεσμών δήλωσαν αναρμόδιοι. Οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης κατέθεσαν προτάσεις σύγκλισης, σε αντίθεση με τους αντίστοιχους των θεσμών, οι οποίοι κατέθεσαν κείμενο που περιείχε μέτρα που απέρριψε η Ελληνική Βουλή.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, από τις Βρυξέλλες, σε χθεσινή του δήλωση κατέστησε σαφές ότι η ελληνική πλευρά παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Αναμένουμε την πρόσκληση των θεσμών και ανά πάσα στιγμή θα ανταποκριθούμε για την συνέχιση της διαπραγμάτευσης.

Ο Τσίπρας ετοιμάζει νέες πρωτοβουλίες

Η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες  

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας πηγές του Μαξίμου εγκατέλειπαν τη στάση αναμονής και δήλωναν πως η κυβέρνηση επιθυμεί να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τους εταίρους, και προς την κατεύθυνση αυτή, αναμένεται να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αν οι θεσμοί προσκομίσουν στη διαπραγμάτευση κάτι καινούργιο, τότε ενδέχεται και η κυβέρνηση να τοποθετηθεί από την πλευρά της με κάτι καινούργιο.

Τσακαλώτος: Καμία ρήξη, οι διαφορές είναι μικρές

Τα περί ρήξης στη διαπραγμάτευση  απέρριπτε ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος και σημείωνε ότι οι διαφορές είναι μικρές καθώς έχει υπάρξει συμφωνία για το 2015 και για το 2016 η διαφορά της πρότασης της Αθήνας και των δανειστών είναι μόλις 0,6% .

Η ελληνική πλευρά ενημέρωσε πως είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί την διαφορά του 0,6%, όταν και αυτοί θα έχουν εξουσιοδότηση να διαπραγματευτούν

«Δεν θα έλεγα πως υπήρξε "ρήξη"» είπε ο κύριος Τσακαλώτος και συνέχισε: «Η ελληνική πλευρά ενημέρωσε πως είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί την διαφορά του 0,6%, όταν και αυτοί θα έχουν εξουσιοδότηση να διαπραγματευτούν. Δώσαμε περισσότερα παραμετρικά μέτρα (αυτά που θεωρούνται βέβαιης απόδοσης) για το 2% δημοσιονομικού κενού» και πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά τώρα λέει προς τους πιστωτές: «για το 0.6% δεχθείτε κι εσείς κάποια μη παραμετρικά μέτρα, όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής».

«Δίνουμε μάχη για την πραγματικότητα που θέλουμε, έχουμε σχέδιο για την επόμενη μέρα και πρόταση για λύση για το χρέος» δήλωσε τέλος ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης και αναρωτήθηκε: «Η Ευρώπη έχει και δημοκρατικά προβλήματα να λύσει, αντέχει τον πλουραλισμό»;

Ντράγκι: Τις αποφάσεις για την Ελλάδα θα λάβουν εκλεγμένοι πολιτικοί όχι η ΕΚΤ

Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Μάριο Ντράγκι επανέλαβε πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να λαμβάνει τις αποφάσεις της σε πλήρη ανεξαρτησία και σύμφωνα με το υπάρχον νομικό πλαίσιο.

 Αυτό κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε, σημείωσε ο κ. Ντράγκι και σημείωσε πως η έκτακτη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών θα συνεχιστεί όσο αυτές είναι αξιόπιστες και παρέχουν επαρκή collateral.

Κατέστησε δε με κατηγορηματικό τρόπο σαφές πως «η απόφαση για αξιολόγηση και εκταμίευση εναπόκειται στο Eurogroup» και αυτή «θα παρθεί από εκλεγμένους πολιτικούς και όχι από κεντρικούς τραπεζίτες».

«Χρειαζόμαστε πολύ σύντομα μια ισχυρή και περιεκτική λύση για την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Ντράγκι και κατέληξε «η μπάλα βρίσκεται στην ελληνική κυβέρνηση για να κάνει τα απαραίτητα βήματα».

Ερωτηθείς για μια ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε πως θα μπούμε σε αχαρτογράφητα νερά, ωστόσο έχουμε όλα τα εργαλεία για να διαχειριστούμε την κατάσταση.

Σε ερώτηση για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσε η ΕΚΤ να αγοράσει ελληνικό χρέος στο πλαίσιο του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει όταν η αξιολόγηση του προγράμματος ολοκληρωθεί. Όσο η Ελλάδα βρίσκεται υπό αξιολόγηση από το ΔΝΤ η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει κρατικά ομόλογα.

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει εάν η Αθήνα δεν αποπληρώσει τις δόσεις ο κ. Ντράγκι απάντησε ότι δεν επιθυμεί να κάνει εικασίες για μια πιθανή μη αποπληρωμή. «Ξέρουμε από τα λόγια των ελλήνων ηγετών ότι θα γίνουν αυτές οι αποπληρωμές», σημείωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Την ίδια στιγμή ο αυστριακός κεντρικός Τραπεζίτης  Έβαλντ Νοβότνι, ο επικεφαλής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έριχνε βόμβα παραδεχόμενος πως έχει γίνει ο λογαριασμός για το πόσο θα κόστιζε μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.  
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ