2015-06-26 14:43:27
Φωτογραφία για Τσίπρας σε Μέρκελ και Ολάντ: Δεν καταλαβαίνω την εμμονή σας για τόσο σκληρά μέτρα
Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η 35λεπτη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τους δύο ηγέτες για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τόνισε ότι δεν αντιλαμβάνεται την επιμονή των θεσμών σε τόσο σκληρά μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τρεις ηγέτες όρισαν και νέα συνάντηση αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

11.52 Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής αναμένεται νέα συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ.

Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, η συνάντηση κλείστηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης και πραγματοποιείται στο γραφείο της μόνιμης γαλλικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια συμφωνία με την Ελλάδα είναι ακόμα εφικτή, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σε νέες του δηλώσεις το πρωί της Παρασκευής υπογράμμισε ότι αύριο, Σάββατο, είναι αναγκαίο να υπάρξει μια συμφωνία για την Ελλάδα.Όπως εξήγησε ο Ολλανδός αξιωματούχος, αν υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα, θα πρέπει πρώτα να περάσει και να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια για αυτό και -όπως σημείωσε- είναι απαραίτητο να υπάρξει συμφωνία μέχρι αύριο.


«Το βράδυ του Σαββάτου θα πρέπει να έχει κλείσει το θέμα», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως είναι επίσης απαραίτητο υπάρξει ένα ισχυρότερο μεταρρυθμιστικό «πακέτο», επισημαίνοντας ότι για την επίτευξή της απαιτούνται περισσότερες μεταρρυθμίσεις παρά περικοπές.

Από την έκβαση των διαβουλεύσεων των τεχνικών κλιμακίων και του Euroworking Group θα κριθεί η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.

Η ελληνική πλευρά αναμένει σήμερα και αύριο ένα νέο κείμενο από τους θεσμούς, ευελπιστώντας ότι θα έχει πραγματικά ενσωματώσει τις ελληνικές προτάσεις, όπως τις παρουσίασε η αντιπροσωπεία το πρωί της Πέμπτης.

Στη συνέχεια τη «σκυτάλη» θα πάρει το Eurogroup, που θα έχει μάλλον την πιο κρίσιμη έως τώρα συνεδρίαση.

Εάν υπάρξει συμφωνία, που θα περιλαμβάνει όμως ρύθμιση για το χρέος και την ανάπτυξη, η κυβέρνηση θα το παρουσιάσει στη Βουλή έως τις 30 Ιουνίου, έχοντας τη βεβαιότητα οτι θα εγκριθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Όλη η τελευταία πρόταση της Ελληνικής κυβέρνησης στο Eurogroup - Tι προβλέπει για τον ΦΠΑ

Η Ελληνική πλευρά διαμηνύει σε όλους τους τόνους οτι δεν υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές και υπερτονίζει την ανάγκη οι δανειστές να επιδείξουν πολιτική βούληση.

Οι σκληρές απαιτήσεις των δανειστών - Δείτε αναλυτικά όλα όσα ζητούν

"Αναπόφευκτη η έξοδος από την ευρωζώνη αν δεν υπάρξει συμφωνία εντός των πέντε επόμενων ημερών"

Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα γίνει αναπόφευκτη, εάν η Αθήνα και οι πιστωτές της δεν καταλήξουν σε συμφωνία εντός των προσεχών πέντε ημερών, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο γερμανός Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ.

«Θα κάνουμε τα πάντα μέχρι την 30 Ιουνίου ώστε οι Έλληνες να αποδείξουν ότι είναι έτοιμοι για μεταρρυθμίσεις. Ένα Grexit δεν είναι ο στόχος μας, αλλά θα είναι αναπόφευκτο, εάν δεν υπάρξει λύση εντός των προσεχών πέντε ημερών», προειδοποίησε με δηλώσεις του στο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk.

Σκληρή στάση τήρησε για άλλη μία φορά ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Καζίμιρ, λέγοντας πως οι συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές ενδέχεται να διαρκέσουν ώς την Κυριακή, αλλά θα είναι οι τελευταίες για το θέμα αυτό.

«Έχουμε όλοι απαυδήσει. Σε μια ρεαλιστική βάση, περιμένω οι διαπραγματεύσεις να τραβήξουν έως την Κυριακή» δήλωσε, επισημαίνοντας:

«Είναι πραγματικά η τελευταία συνάντηση για το θέμα αυτό. Ταξιδεύουμε στις Βρυξέλλες είτε για να εγκρίνουμε μια συμφωνία…είτε, εάν δεν υπάρχει συμφωνία, θα μιλήσουμε για τις τεχνικές λεπτομέρειες της χρεοκοπίας ενός κράτους-μέλους της ευρωζώνης».
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ