2015-06-27 20:25:05
Φωτογραφία για Τυχοδιωκτισμός και σπέκουλα διχάζουν το λαό εις βάρος της δημοκρατίας
Μετά από την ύφεση στην οικονομία που επέφεραν τους τελευταίους 6 μήνες με την ανυπαρξία τους, οι ανεύθυνοι σπεκουλαδόροι της κυβέρνησης, την καταβαραθρώνουν τώρα οριστικά, προσπαθώντας να αποποιηθούν των ευθυνών τους για την κάκιστη πορεία που ακολούθησαν στις διαπραγματεύσεις (όπως με ακρίβεια είχαμε περιγράψει κατόπιν αναλύσεων ότι θα γίνει).

Σήμερα καταφεύγουν ανεύθυνα σε δημοψήφισμα, με ένα δίλημμα που όχι μόνο δεν έχει σχηματοποιηθεί ακόμη, αλλά είναι βέβαιο ότι επιφανειακά μεν αφορά την αποδοχή ή όχι της συμφωνίας (ποιας συμφωνίας άραγε;), αλλά στην ουσία έχει ως πραγματικό διακύβευμα δύο πράγματα:

Την εμπιστοσύνη μας στη κυβέρνηση και οπωσδήποτε την παραμονή μας ή όχι στο ευρώ και στο δυτικό κόσμο.

Αυτά τα δύο πάνε μαζί, άσχετα αν δεν το παραδέχεται η κυβέρνηση, αφού όπως γίνεται πλέον φανερό, η παραμονή ή όχι στο δυτικό κόσμο κατέληξε να είναι το ουσιαστικό διακύβευμα των διαπραγματεύσεων, όπως τις διαχειρίσθηκε ομάδα διαπραγμάτευσης (μη ξεχνάμε και τα περί Ρωσίας, Κίνας Brics κλπ)!


Και εξηγούμε γιατί ιεραρχούμε τα πράγματα με αυτόν τον τρόπο:

Τοποθετούνται ανεύθυνα, (ο πρωθυπουργός και η πλειονότητα των υπουργών του), υπέρ του ΟΧΙ, πριν ακόμη διαμορφωθεί το ερώτημα του δημοψηφίσματος, παρακινώντας τον Ελληνικό λαό να ψηφίσει αρνητικά, προκαταλαμβάνοντας τη βούληση του!

Παρά το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη και η ίδια η κυβέρνηση έχει ζητήσει παράταση των διαβουλεύσεων, εν τούτοις προκηρύσσει πρόωρα δημοψήφισμα, το οποίο καταφανώς έχει εκβιαστικό χαρακτήρα προς τους “θεσμούς” και προς την αντιπολίτευση!

Δεν έφερε έγκαιρα και πριν το διάγγελμα για δημοψήφισμα το σχέδιο της συμφωνία στη Βουλή. Μάλιστα ποτέ δεν επιδίωξε οιαδήποτε κοινοβουλευτική συναίνεση σε όλη τη πορεία της διαπραγμάτευσης, ακυρώνοντας την δυνατότητα ενισχυμένου κοινοβουλευτικά μετώπου στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς.

Σήμερα φέρνει στη Βουλή το δίλημμα του δημοψηφίσματος, χωρίς να έχει γίνει κοινοβουλευτικός διάλογος επί της προτάσεως συμφωνίας όπως θα έπρεπε να γίνει. Καταφανώς, προσπαθεί να εκβιάσει το κοινοβούλιο σε μία απόφαση πακέτο, δηλαδή εγώ προτείνω δημοψήφισμα εάν το αρνηθείτε είστε κατάπτυστοι γιατί αυτό θα σημαίνει ότι υποστηρίζετε τη συμφωνία, χωρίς να έχει δώσει τη δυνατότητα στα κόμματα της αντιπολίτευσης να συζητήσουν έγκαιρα και διεξιοδικά επ’ αυτής. Μετακυλύει δηλαδή όλη τη δική της ευθύνης για την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας σε όλους τους άλλους.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν δημοκρατική εκτροπή, με ακύρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και χρήση των δημοκρατικών προβλέψεων του Συντάγματος, κατά πως τους βολεύει κομματικά. Καθιστούν δηλαδή τη Δημοκρατία ενεργούμενο του κόμματος!

Συμπερασματικά:

Εάν οι “θεσμοί” αποσύρουν την οιαδήποτε πρόταση λέγοντας ότι θα περιμένουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για να καταθέσουν τις τελικές τους προτάσεις, τότε η προκήρυξη δημοψηφίσματος θα είναι ρώσικη ρουλέτα για τη κυβέρνηση. Μόνη της θα πέσει στη παγίδα που πάει να στήσει στους άλλους!

Δεν μας λένε επίσης τι θα κάνουν στη περίπτωση που ο λαός ψηφίσει ΝΑΙ! Θα παραιτηθούν όπως θα πρέπει να κάνουν (;), γιατί πως θα παραμείνουν και θα εφαρμόσουν κάτι το οποίο υπονομεύουν οι ίδιοι με τη στάση τους;

Σε περίπτωση που οι ευρωπαϊστές καταφέρουν να δημιουργήσουνε ένα ισχυρό ευρωπαϊκό μέτωπο, υπάρχει και η περίπτωση αποχής τους από το δημοψήφισμα, ώστε να μην συμπληρωθεί ο αριθμός συμμετοχής που απαιτείται για να είναι έγκυρο. Έτσι θα στερήσουν από τη κυβέρνηση όλες τις δικαιολογίες και αιτιάσεις που εκτοξεύουν εναντίον των “γερμανοτσολιάδων”, των “δοσίλογων” κλπ. που επικύρωσαν την συμφωνία. Ταυτόχρονα θα διατηρηθεί η ευελιξία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επί διαφορετικής βάσης, από μία άλλη κυβέρνηση, αφού αυτή η άμεση αμφισβήτηση της κυβέρνησης θα την υποχρέωνε να παραιτηθεί.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ “ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΞΙΩΝ”

Ως “κοινωνία αξιών” όμως που πιστεύουμε στια αξίες και τις αρχές της δημοκρατίας, προτείνουμε σε όλα τα ευρωπαϊκά κόμματα, να απαιτήσουν στο κοινοβούλιο την επαναφορά της κοινοβουλευτικής τάξης και να ζητήσουν να συζητηθεί δημοκρατικά πρώτα το κείμενο της προτεινόμενης συμφωνίας, να εξαχθούν συμπεράσματα και προτάσεις και εάν δεν υπάρξει πρόοδος επ΄ αυτού, μετά να αποφασισθεί εάν θα γίνει ή όχι δημοψήφισμα, δημοκρατικά και όχι με τη δημοκρατία ως ενεργούμενο του κόμματος κατά πως θέλει η κυβέρνηση.

Αυτό θα δώσει και την απαιτούμενη ευελιξία για την συνέχεια των διαπραγματεύσεων.

Αλλιώς να μην μετάσχουν στην κοινοβουλευτική εκτροπή που επιχειρείται από τη κυβέρνηση με το να φέρνει στο κοινοβούλιο μία απόφαση για δημοψήφισμα, αφού δεν θα έχει συζητηθεί πρώτα το κείμενο της προτεινόμενης συμφωνίας.

Να αφήσουν αυτούς που απεργάζονται την εκτροπή να πάρουν όλη την ευθύνη και το κόστος των κάκιστων και τυχοδιωκτικών επιλογών τους, που επιδιώκουν να διχάσουν ένα ολόκληρο λαό.

Στέλιος Φενέκος

Πρόεδρος της “κοινωνίας αξιών” Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ