2015-06-29 13:59:44
Φωτογραφία για Η ΜΕΡΚΕΛ ΕΙΝΑΙ «ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΕΑΝ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΕΙ»
Ολάντ: Το δημοψήφισμα είναι για το ευρώ - Η συμφωνία είναι ακόμη εφικτή

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας ανέφερε πως η Άνγκελα Μέρκελ «παραμένει διαθέσιμη για συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα, εάν το επιθυμεί». Με αυτήν την φράση ξεκίνησε ο εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ την ενημέρωση των Γερμανών συντακτών την Δευτέρα. Η καγκελάριος είχε συγκαλέσει από την προηγούμενη ημέρα έκτακτη σύσκεψη με τους αρχηγούς των γερμανικών κομμάτων και των κοινοβουλευτικών ομάδων για την Ελλάδα το μεσημέρι της Δευτέρας.

Η Μέρκελ φέρεται επίσης, σύμφωνα με το Reuters, να διαμήνυσε νωρίτερα σε υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματός της πως «εναπόκειται στην Ελλάδα να κινηθεί». Σύμφωνα με συμμετέχοντες στη συνομιλία, η καγκελάριος φέρεται να είπε ότι «δεδομένης της αβεβαιότητας, οι αποφάσεις μπορούν να λαμβάνονται μόνο ημέρα την ημέρα». Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται τα ΜΜΕ της χώρας, η Άνγκελα Μέρκελ θα συνομιλήσει το νωρίς το απόγευμα με τον αρχηγό των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών, και στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε δηλώσεις.


Παράλληλα, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως «δεν υπάρχει λόγος συναγερμού, η Ελλάδα είναι μικρό τμήμα της Ευρωζώνης». Το Spiegel προσθέτει επίσης πως ο εκπρόσωπος ανέφερε πως το υπουργείο «δεν θα είχε τον Απρίλιο πρόβλημα με τη διενέργεια δημοψηφίσματος».

Ολάντ: Το δημοψήφισμα είναι για το ευρώ - Η συμφωνία είναι ακόμη εφικτή

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε ότι το δημοψήφισμα στην Ελλάδα θα είναι «για την παραμονή στο ευρώ». Ο Ολάντ, πριν την έκτακτη συνεδρίαση με υπουργούς του, ανέφερε πως μπορεί ακόμη να επιτευχθεί συμφωνία και το Παρίσι «παραμένει διαθέσιμο για διάλογο». «Εύχομαι, εάν η Ελλάδα το αποφασίσει, να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις, ανήκει όμως στους Έλληνες και μόνο σε αυτούς να το ζητήσουν» συνέχισε, λέγοντας πως «έχουμε μερικές ώρες μέχρι να ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα».

Όσον αφορά το δημοψήφισμα, είπε: «Είναι μία απόφαση που θα πάρει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, να παραμείνει στην Ευρωζώνη ή να αναλάβει το ρίσκο της εξόδου». «Είναι η δημοκρατία, δικαίωμα του λαού να πει αυτό που θέλει για το μέλλον του» συνέχισε.

Καθησυχάζοντας του Γάλλους, ο Ολάντ ανέφερε ότι «η γαλλική οικονομία είναι πιο ισχυρή από ό,τι τέσσερα χρόνια πριν δεν έχει τίποτε να φοβηθεί». Το Παρίσι, επανέλαβε, είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα. «Η Ελλάδα αποφάσισε να διακόψει τις διαπραγματεύσεις για ένα πρόγραμμα συνολικό και βιώσιμο των ευρωπαϊκών θεσμών του ΔΝΤ και κυρίως του συνόλου των χωρών της ευρωζώνης. Λυπάμαι για αυτήν την επιλογή, γιατί είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία» είπε.

ΑΜΠΕ 

''The New Daily Mail''
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ