2015-07-12 10:46:09
Φωτογραφία για Παραιτήθηκε ο Ανδρέας Πενταράς, προϊστάμενος της ΚΥΠ
Την παραίτησή του υπέβαλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατιας ο Προϊστάμενος της ΚΥΠ, Ανδρέας Πενταράς Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, μετά τις πληροφορίες και τις σκιές που αφέθησαν σχετικά με τη χρήση συγκεκριμένου λογισμικού από την Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών (KYΠ) και για  προστασία του μέχρι τούδε αξιοσημείωτου έργου που έχει επιδείξει η Υπηρεσία, ο κ. Πενταράς υπέβαλε  σήμερα την παραίτηση του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος την έκανε αποδεκτή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τηλεφωνικώς τους αρχηγούς των κομμάτων, με τους οποίους προτίθεται να συζητήσει το θέμα σε προσεχή συνεδρία του Συμβουλίου των Αρχηγών των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων.

Οι αποκαλύψεις του SigmaLive

To SigmaLive αποκάλυψε την διαρροή τιμολογίων αγοράς υπηρεσιών εξειδικευμένης παρακολούθησης από την Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών. Όπως εξήγησε στο SigmaLive, ο Ειδικός Ασφαλείας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Υπολογιστών, Ντίνος Παστός, η διαρροή έγινε κατόπιν παραβίασης των δεδομένων της ιταλικής εταιρείας “The Hacking Team”, η οποία παρέχει αυτού του είδους τις υπηρεσίες σε κράτη.


Συγκεκριμένα η εν λόγω υπηρεσία, διασφαλίζει την παρακολούθηση έξυπνων κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών, και υποκλοπή όλων των ειδών δεδομένων που διαθέτει ο στόχος. Η διαχείριση γίνεται από υποδομές οι οποίες βρίσκονται στη χώρα η οποία αγοράζει την υπηρεσία.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος απο το SigmaLive, o Βουλευτής Δημήτρης Συλλούρης, έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή, με αποδέκτη τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, αναφορικά με θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Σύμφωνα με την επιστολή, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, BND και NSA αντίστοιχα, με τη βοήθεια της Deutsche Telekom, επιτράπη η παρακολούθηση τηλεφωνικών γραμμών σε διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

Σχολιάζοντας τα δημοσίευματα της ιστοσελίδας μας, για αγορά του συστήματος Galileo, η ΚΥΠ δύο ημέρες μετά, ανέφερε ότι η ενίσχυση της υπηρεσίας γίνεται με όλες τις νόμιμες και προβλεπόμενες διαδικασίες. Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ