2015-07-12 13:10:48
Φωτογραφία για Η νίκη που έγινε νίκη, μετά νίκη και στο τέλος ήττα...
Αγαπητό tromaktiko,

Όπως όλα δείχνουν οδεύουμε ολοταχώς προς ένα 3ο μνημόνιο, του οποίου η μόνη διαφορά με τα προηγούμενα (με μια πρώτη ματιά) είναι το οτι για πρώτη φορά θα υπογραφτεί με το αριστερό χέρι. Οδεύουμε προς ενα μνημόνιο από αυτά που ο Αλέξης Τσίπρας και η οσονούπω κυβέρνησή του θα έσκιζαν το Γενάρη, εφαρμόζοντας το πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Δεν αμφισβητώ (ακόμη) τις προθέσεις του πρωθυπουργού και των περισσότερων μελών της κυβέρνησής του. Πιστεύω και θέλω να πιστεύω οτι όντως ήθελαν και προσπάθησαν για τις αλλαγές που υπόσχονταν απλόχερα στον ελληνικό, αλλά και τον ευρωπαϊκό κόσμο. Δυστυχώς όμως τα λάθη τους αποδείχτηκαν τεράστια. Η νίκη που υποσχόταν τον Ιανουάριο ο νεοεκλεγμενος πρωθυπουργός έγινε "νικη" στις δηλώσεις-υποσχέσεις του μετά τις πρώτες διαπραγμάτευσεις με τους εταιρους-δανειστες (ναι, αυτα τα αρπακτικά της Ευρώπης της αλληλεγγύης και των λαών)
. Και η "νίκη" αργότερα έγινε ""νίκη"" κ.ο.κ. Άποψή μου είναι οτι σε μια σκληρή διαπραγμάτευση το λογικό είναι να ξεκινήσουν και οι δυο πλευρές από το 10 και να καταλήξουν σε εναν συμβιβασμό του 5. Ωστόσο δεν ειμαι σίγουρος αν η κυβέρνηση κατάφερε να πάρει έστω το μισό από αυτό το 5 που της αναλογεί από αυτή την πολύμηνη διαπραγμάτευση. Γιατί; Επειδή είτε λόγω απειρίας είτε λόγω αφέλειας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ποντάρε στην καλοκαρδοσύνη και την ευθιξία των δανειστών, οι οποίοι μετά τις σφαλιάρες του ελληνικού λαού στο παλιό πολιτικό σύστημα και όσους μας έφτασαν ως εδω, υποτίθεται οτι θα έκαναν πίσω αναγνωρίζοντας τα λάθη τους και υποχωρώντας εκ των λανθασμένων αυτών τακτικών τους. Αντιθέτως, όχι απλά δε συνέβη αυτό, αλλά ακόμη και μετά το "ΟΧΙ" του 61%, ενέτιναν τις πιέσεις τους, επέμειναν στην επιβολή οικονομικής ασφυξίας και νίκησαν κατά κράτος (με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο) την όποια ελπίδα είχε γεννηθεί στον ελληνικό λαό για ριζικές αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης. Η Ελλάδα έφτασε στο χείλος του γκρεμού εγκλωβισμένη από τους εταιρους γιατί πολύ απλά δεν έπαιξε σωστά τα χαρτιά της σε αυτο το "παιχνίδι" της πολυμηνης διαπραγμάτευσης. Βάσισε τις ελπίδες της για υποχώρηση των δανειστων στη φοβία τους για τις συνέπειες του πολυσηζυτημενου GREXIT, χωρίς καν να έχει προετοιμάσει το έδαφος και το λαό γι' αυτό το ενδεχόμενο. Γιατί κακά τα ψέματα, ουτε η κυβέρνηση ούτε ο κόσμος ήταν έτοιμος για ενα τέτοιο βήμα (προς τα μπρος ή προς τα πίσω, δε μπόρεσε να το κρίνει ακόμη η ιστορία) και αυτό αποδείχτηκε και με το φόβο του κόσμου που έφτασε να διαδηλώνει με πλακατ "ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΟΥΝΚΕΡ", αλλά και στα πισωγυρισματα και τις κατακορυφες υποχωρήσεις της κυβέρνησης εν τέλει. Τα ΜΜΕ της τρομοκρατίας και της χειραφετησης του κόσμου έκαναν και αυτά άριστα τη "δουλειά" τους, εμποδιζοντας ακόμη και το λόμπυ της δραχμής να προετοιμασει ένα σαφές πλάνο υποστήριξης των θεωριών του. Κι εμείς εδώ, 6 μηνες μετά, χωρίς να 'χουμε κερδίσει το παραμικρό απ' όλη αυτή την ιστορία. Με μια γρήγορη δεύτερη σκέψη μάλιστα, το πρόσημο είναι καθαρά αρνητικό. Χάσαμε. Την ελπίδα. Αυτή που όντως είχε νικήσει το Γενάρη. Αυτή που τόσο εύκολα καταπιαν τα αρπακτικά που κυβερνούν την Ευρώπη του σήμερα, την Ευρώπη δίχως όραμα. Την ελπίδα στην οποία δε κατάφερε να βάλει πλάτες μια κυβέρνηση, στην ολιγόμηνη (μέχρι στιγμής) θητεία τής οποίας έβαλε πολλάκις πλάτες ο λαός.

ΥΓ. Αναρωτιέμαι αν σε μια Ευρώπη, όπως αυτή κυβερνάται σήμερα, σε μια Ευρώπη τόσο καλά δομημένη και οργανωμένη γύρω από τα μεγάλα συμφέροντα, μπορεί να επιβιώσει αλώβητη μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Αν σε αυτή την Ευρώπη χωράει έστω και λίγη ανθρωπιά, πέρα από εμμονές για πλεονασματα και ανοδικους δείκτες.

ΥΓ2. Είμαι πολύ ρομαντικός αν ακόμη στο βάθος του μυαλού μου διατηρώ μια τελευταία ελπίδα για ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης; Αν πιστεύω ότι η συμφωνία αυτή είναι ένα τρικ της ελληνικής κυβέρνησης με σκοπό να απεγκλωβιστεί, να κερδίσει χρόνο και ηρεμία, ώστε έστω και την ύστατη στιγμή να προετοιμάσει το έδαφος και την τακτική για να περάσει τις θέσεις της και να συντριψει τη λιτότητα και τους φανατικούς οπαδούς αυτής; Ακόμη και έτσι, θα υπάρξει άραγε συνέχεια στη στήριξη του κόσμου ή η υπομονή εξαντλήθηκε και θα αναμένουμε σύντομα νέες απρόβλεπτες εξελίξεις; Είδωμεν...

Α.Μ. , απόφοιτος Οικονομικών, οσονούπω άνεργος

Αναγνώστης

Διαβάστε περισσότερες ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ στο tromaktiko με ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!

Κάντε την δική σας καταγγελία στο tromaktiko στο ΤΗΛΈΦΩΝΟ 6971 590 628 ή στο e-mail μας [email protected]
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ