2015-07-14 20:24:06
Φωτογραφία για Ο οδικός τουρισμός ''σώζει την παρτίδα'' στην Βόρεια Ελλάδα
"Σώζουν την παρτίδα" για τον βορειοελλαδικό τουρισμό οι οδικές αφίξεις από τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, αντισταθμίζοντας σε έναν βαθμό το πάγωμα των κρατήσεων από τις αγορές της δυτικής Ευρώπης, την πολύ μεγάλη κάμψη στις διανυκτερεύσεις από Ρωσία (εξαιτίας των εκεί εξελίξεων) αλλά και τις ακυρώσεις από Έλληνες ταξιδιώτες.

Όπως επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων σε Χαλκιδική, Πιερία και Θάσο, παρότι μαζικές ακυρώσεις από το εξωτερικό δεν σημειώνονται, ωστόσο υπήρξε επιφυλακτικότητα λόγω της αβεβαιότητας για την έκβαση των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους θεσμούς, η οποία αποτυπώθηκε σε ελαφρώς μειωμένη ζήτηση εξαρχής από συγκεκριμένες αγορές, όπως π.χ, η γερμανική.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου αναμένουν τώρα την έγκριση της "a-greek-ment" από το ελληνικό κοινοβούλιο. 'Οπως λένε, τα οφέλη από μια άμεση συμφωνία δεν αποκλείεται να είναι ορατά ακόμη και κατά τη φετινή τουριστική σεζόν, ώστε οι ξενοδόχοι "να βγάλουν τουλάχιστον τα έξοδά τους".


Παράλληλα, βρίσκονται υπ' ατμόν για να δουν πώς θα διαχειριστούν την αύξηση του ΦΠΑ και τι ποσοστό αυτής θα μπορούσαν να απορροφήσουν, ώστε αφενός να μην τεθεί σε κίνδυνο η επιχειρηματική τους επιβίωση και αφετέρου να μην αυξηθούν σημαντικά οι τιμές που καλείται να πληρώσει ο τελικός καταναλωτής.

Εν αναμονή των εξελίξεων, η λειτουργία της αγοράς είναι ομαλή, καθώς ο ανεφοδιασμός τόσο των πρατηρίων καυσίμων (για τους τουρίστες που ταξιδεύουν με αυτοκίνητο) όσο και των ξενοδοχείων με πρώτες ύλες και άλλα απαραίτητα προϊόντα (π.χ., τρόφιμα, απορρυπαντικά κτλ) γίνεται κανονικά.

Χαλκιδική: Ευκαιρία ο οδικός τουρισμός ιδίως σε περιόδους έκτακτης ανάγκης

"Αν δεν ήταν ο οδικός τουρισμός, από τα Βαλκάνια (κυρίως Σερβία και Ρουμανία) αλλά και την Κεντρική Ευρώπη (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία), τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα φέτος. Ήδη έχουμε μια πρόβλεψη για μείωση 20%-25%. Αν η συμφωνία πάρει το ΟΚ από το κοινοβούλιο άμεσα, τότε πάμε για να σώσουμε τη χρονιά και να βγάλουμε έστω τα έξοδά μας. Αν δεν εγκριθεί πάμε για μια καταστροφική σεζόν" σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας τής Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της 'Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής.

Όπως επισημαίνει, "ο οδικός τουρισμός μας έδειξε φέτος τον δρόμο για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Οι υποδομές υπάρχουν: Εγνατία Οδός, ΠΑΘΕ, Ιονία Οδός. Αν τα αρμόδια υπουργεία δουν επιτέλους στρατηγικά τον οδικό τουρισμό, τον δουν ως ευκαιρία, τότε μπορούν να γίνουν πολλά. Τι σημαίνει να τον δουν στρατηγικά; Να αναβαθμιστούν σαφώς οι πύλες εισόδου της χώρας στα σύνορα, τόσο λειτουργικά (με εργαζομένους) όσο και αισθητικά. Να ξεκινήσει στρατηγικά ένα πρόγραμμα προβολής με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά διάφορων περιοχών της χερσαίας Ελλάδας γιατί άλλο Χαλκιδική, άλλο Πήλιο, άλλο Γιάννενα κι άλλο Θράκη. Αυτό μπορεί να γίνει σε εκθέσεις του εξωτερικού. Επίσης, να έχουμε υπόψη μας ότι ο οδικός τουρίστας αφήνει περισσότερα χρήματα 'στη διασπορά'. Αν γίνουν όλα αυτά, τότε ο οδικός τουρισμός συνολικά στην Ελλάδα, που σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος ανέρχεται σήμερα σε 4 εκατ. άτομα, θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά, φτάνοντας και στα 10 εκατ".

Ερωτηθείς για το θέμα των διοδίων και κατά πόσον θα μπορούσε να αποθαρρύνει την ανάπτυξη του οδικού τουρισμού, ο ίδιος σημείωσε ότι στο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδιασμού η σημαντική αύξηση του οδικού τουρισμού θα ήταν ένα κίνητρο για να "ξαναδούμε" την πολιτική των διοδίων για τους τουρίστες, π.χ., δίνοντάς τους τη δυνατότητα για ένα ηλεκτρονικό πάσο, που θα τούς επιτρέπει τη διέλευση στη μισή τιμή. Κατά τον κ.Τάσιο, από το σύνολο των περίπου 600.000 αφίξεων (όχι διανυκτερεύσεων), που καταγράφονται ετησίως στη Χαλκιδική, οι μισές αφορούν σε οδικό τουρισμό. Σχετικά, τέλος, με την αύξηση του ΦΠΑ, ο κ.Τάσιος επισήμανε ότι, δυστυχώς, θα τη φορτωθεί και αυτήν σε μεγάλο βαθμό ο κλάδος.

Θάσος: Τα νέα οδικά δίκτυα ωφελούν τον οδικό τουρισμό

Στο σμαραγδένιο νησί του Βόρειου Αιγαίου, τη Θάσο, οι ξενοδόχοι αναμένουν επίσης την απόφαση του Κοινοβουλίου για το "agreekment", ευελπιστώντας ότι θα φέρει σταθεροποίηση του κλίματος, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της 'Ενωσής τους, Αριστείδης Πέτκος.

"Μέχρι στιγμής, παρ' όλη την αρνητική κατάσταση και το αβέβαιο κλίμα, τα πράγματα πήγαν αρκετά καλά, υπό την έννοια ότι δεν υπήρξαν μαζικές ακυρώσεις. Παράλληλα έχουμε τον οδικό τουρισμό, ο οποίος αποτελεί έναν λόγο για τον οποίο οι απώλειές μας δεν είναι μεγάλες (σ.σ. από τον οδικό τουρισμό στη Θάσο υπολογίζεται ότι προέρχεται χονδρικά το 75%-80% των αφίξεων, αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία)" εξηγεί.

Η σερβική και η ρουμανική αγορά είναι οι δύο κυρίαρχες στη λίστα των ξένων εθνικοτήτων, που τροφοδοτούν τον τουρισμό της Θάσου και τον τίμησαν και φέτος, παρότι αρχικά οι τουρίστες και από αυτές τις χώρες είχαν κάποιες επιφυλάξεις. "Αρχικά έπαιρναν τηλέφωνο και μας ρωτούσαν αν υπάρχουν καύσιμα στα πρατήρια και χρήματα στα ΑΤΜ, αν οι προμήθειες από τα ξενοδοχεία γίνονται κανονικά. Όταν τους διαβεβαιώναμε ότι όλα λειτουργούν φυσιολογικά, έπαιρναν την απόφαση να έρθουν. Από αγορές όπως η γερμανική αντίθετα, είχαμε απώλειες. Δεν ήταν μεγάλες οι απώλειες, ούτε σημειώθηκαν μαζικές ακυρώσεις -απλά η ζήτηση ήταν εξαρχής μειωμένη, γεγονός που αποδίδω στο γενικότερο κλίμα" επισημαίνει.

Και κατά τον κ.Πέτκο, την "παρτίδα" σώζουν φέτος οι Βαλκάνιοι. 'Η Θάσος είναι για τους Βαλκάνιους τουρίστες πολύ κοντά. Από το λιμάνι της Κεραμωτής απέχει 35-40 λεπτά. Από την Καβάλα φτάνεις στο λιμάνι του Πρίνου σε μία ώρα και 15 λεπτά. Επίσης, υπάρχουν νέα οδικά δίκτυα, όπως ο άξονας Κομοτηνής-Νυμφαίας-Μακάζας, που στα επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι θα τονώνει σταθερά τις τουριστικές ροές από τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

"Σε κάθε περίπτωση, φέτος θα είναι δύσκολη χρονιά. Η περσινή ήταν από τις καλύτερες χρονιές για τον τουρισμό στην περιοχή μας τα τελευταία έξι-επτά χρόνια, είχαμε υψηλές πληρότητες από τις αρχές Ιουνίου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Φέτος, και ο Μάιος ήταν πολύ πεσμένος και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου δεν πήγε καλά, αφού είχαμε μια πτώση της τάξης του 30%-40%" επισημαίνει ο κ.Πέτκος.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση του ΦΠΑ τονίζει ότι οι επιχειρηματίες θα προσπαθήσουν -στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό- να την απορροφήσουν σε ένα ποσοστό, προκειμένου το ελληνικό τουριστικό προϊόν να παραμείνει ανταγωνιστικό, δεδομένου ιδίως ότι οι τιμές στη γειτονική Τουρκία έχουν πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, σε μια προσπάθεια των Τούρκων ξενοδόχων να "ρεφάρουν" προσελκύοντας περισσότερους τουρίστες, μετά τη μεγάλη πτώση των αφίξεων από Ρωσία και Ουκρανία.

Πιερία: Ξενοδοχεία κλεισμένα μέχρι το τέλος Ιουλίου. Μετά;

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Πιερία, όπου η φετινή σεζόν ξεκίνησε "πάρα πολύ καλά", προτού "προσγειωθεί" στα σημερινά επίπεδα, εξαιτίας του παγώματος των κρατήσεων από αγορές όπως η Γερμανία, των ακυρώσεων -ή της προσωρινής αναβολής κρατήσεων- από Έλληνες τουρίστες, αλλά και της όχι και τόσο ευνοϊκής στάσης ορισμένων ξένων τουριστικών πρακτορείων.

"Το πρόβλημα είναι τόσο η μειωμένη ζήτηση, όσο και η στάση που τήρησαν ορισμένοι ξένοι τουριστικοί πράκτορες, εξαιτίας μεταξύ άλλων της ανασφάλειάς τους για τις εξελίξεις, που τους οδήγησε ενίοτε στο να καθυστερούν να βάλουν τις προκαταβολές" σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ευαγγελία Λάμπρου-Ξυπτερά.

Παρόλα αυτά, ούτε στην Πιερία υπήρξαν αξιοσημείωτες μαζικές ακυρώσεις: "από τα 30-40 ξενοδοχεία από τα οποία έχω καθημερινή ενημέρωση, μόνο σε δύο περιπτώσεις υπήρξαν τέτοιες ακυρώσεις, ενός μικρού συμβολαίου από τη Σλοβακία και ενός από την Πολωνία" τονίζει.

Ωστόσο, το πάγωμα των κρατήσεων αποτελεί "βραχνά" για τους ξενοδόχους της περιοχής, καθώς κάποια από τα ξενοδοχεία -τα οποία, σημειωτέον, προσφέρουν τιμές στα περσινά επίπεδα, ενώ πραγματοποιούν και σημαντικές προφορές- είναι κλεισμένα μέχρι τις 20 ή τις 30 Ιουλίου και δεν έχουν εικόνα για τις πιθανές πληρότητές τους μετά τις ημερομηνίες αυτές.

Ο εισερχόμενος οδικός τουρισμός από όλα τα Βαλκάνια αλλά και την Κεντρική Ευρώπη αποδεικνύεται σωτήριος και για τον τουρισμό της Πιερίας, καθώς η όποια διστακτικότητα των τουριστών από τις συγκεκριμένες αγορές, που σε μεγάλο βαθμό προτιμούν την περιοχή για τις διακοπές τους επί πολλά χρόνια, δεν αποτυπώθηκε σε αισθητές απώλειες στις αφίξεις.

Η αγορά της Πιερίας λειτουργεί κανονικότατα -τόσο σε ό,τι αφορά τα καύσιμα, όσο και τις πρώτες ύλες- και οι "ασυννέφιαστες" διακοπές στην περιοχή είναι διασφαλισμένες, όπως επισημαίνει η κ. Λάμπρου-Ξυπτερά.

Προσθέτει δε ότι, αν η συμφωνία με τους θεσμούς εγκριθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο, αν η κατάσταση ηρεμήσει και οι τράπεζες ανοίξουν, ένα μέρος των κρατήσεων ενδέχεται να επανακάμψει ακόμη και τη φετινή χρονιά, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που τηρούν στάση αναμονής, προκειμένου να λάβουν τις τελικές αποφάσεις για τις διακοπές τους.

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, η πρόεδρος των ξενοδόχων της Πιερίας σημειώνει ότι αυτός στην ουσία διπλασιάζεται και ο κλάδος από μόνος του είναι πολύ δύσκολο να απορροφήσει μια τόσο μεγάλη αύξηση, ώστε αυτή να μη μετακυλισθεί στις τιμές που πληρώνουν οι τουρίστες. "Όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά θα δούμε πώς μπορούμε να βρούμε μια ισορροπία σε αυτό το θέμα για να κρατηθούμε ζωντανοί στην αγορά" καταλήγει. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ