2012-05-07 09:57:11
Φωτογραφία για Μετεκλογικές ζυμώσεις στην Νέα Δημοκρατία...!!!
ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ Ο ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ Ανατροπή των σχεδιασμών μετά την ψυχρολουσία Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να λάβει σήμερα τη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ξεκινήσει σειρά επαφών. Ταλάντευση μεταξύ επαναληπτικών εκλογών και προσπάθειας για σχηματισμό κυβέρνησης. Οπως τονίζουν κομματικά στελέχη, ο κ. Σαμαράς έχει πάντα στο μυαλό του τις νέες εκλογές. Σε πλήρη ανατροπή των σχεδιασμών που είχε κάνει τόσο στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου αλλά και λίγες ημέρες πριν «στηθούν» οι κάλπες, οδηγεί τον Αντ. Σαμαρά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ακόμη και το πρωί χθες, δεν περίμενε την κατάρρευση των ποσοστών του κόμματός του και ήλπιζε ότι θα μπορούσε να έχει ικανή διαφορά από το ΠΑΣΟΚ, ασχέτως ποσοστού που θα συγκέντρωνε, γεγονός που θα του επέτρεπε να θέσει όρους και να ζητήσει ψήφο ανοχής από τον κ. Βενιζέλο.

Oλα αυτά ανατράπηκαν βιαίως νωρίς χθες το απόγευμα και, αφού ταλαντεύτηκε μεταξύ των επαναληπτικών εκλογών και της


προσπάθειας για σχηματισμό κυβέρνησης, κατέληξε -υπό την πίεση και των δύο αντιπροέδρων του κόμματός του- στο δεύτερο.

Ο Δ. Αβραμόπουλος

Ωστόσο, όπως τονίζουν ορισμένα κομματικά στελέχη, δεν είναι βέβαιον ότι ο κ. Σαμαράς πιστεύει πραγματικά στην προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, όπως τη χαρακτήρισε, και ότι πάντα στο μυαλό του έχει τις επαναληπτικές εκλογές, κάτι που θα χρησιμοποιήσει και ως απειλή (με δεδομένο ότι οι επόμενες εκλογές, εάν γίνουν άμεσα, θα διεξαχθούν με λίστα) σε όσους τον αμφισβητήσουν στο εσωκομματικό πεδίο. Σήμερα πάντως αναμένεται να λάβει τη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ξεκινήσει σειρά επαφών όχι μόνον με το ΠΑΣΟΚ αλλά και με τους κ. Τσίπρα, Κουβέλη, τον κ. Καρατζαφέρη, εφόσον είναι στην επόμενη Βουλή, και πιθανότατα τον κ. Καμμένο.

Προσέγγιση

Οπως τονίζουν στενοί του συνεργάτες, ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιχειρήσει να προσεγγίσει όλες τις δυνάμεις που πιστεύουν στο ευρώ και στην ΕΕ, και θα υποσχεθεί σειρά τροποποιήσεων σε άρθρα του Μνημονίου προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους.

Ο Στ. Δήμας

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δεσμευθεί για θέματα όπως αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, επιστροφή των χρημάτων σε χαμηλοσυνταξιούχους και πολύτεκνους, συμψηφισμό οφειλών Δημοσίου - ιδιωτών, δικαιότερο φορολογικό σύστημα, μείωση φορολογικών συντελεστών κ.λπ.

Τις θέσεις αυτές μάλιστα δεν αποκλείεται να τις παρουσιάσει και γραπτώς στους πολιτικούς αρχηγούς με τους οποίους θα συναντηθεί προκειμένου να υπάρξει και αυτής της μορφής δέσμευση.

Πρωθυπουργός

Ο πρόεδροε της ΝΔ την ώρα που ψηφίζει σε εκλογικό τμήμα της Πύλου

Σε ό,τι αφορά το πρόσωπο του πρωθυπουργού, ο κ. Σαμαράς μπορεί να επαναλάβει την αρχική του θέση ότι θα πρέπει να είναι ο ηγέτης του πρώτου κόμματος, αλλά δεν φαίνεται διατεθειμένος να επιμείνει, εφόσον υπάρξει αντίρρηση από τα άλλα κόμματα. Με τον κ. Καμμένο δεν αποκλείεται να υπάρξει και άλλη ατζέντα που να αφορά τα εθνικά θέματα. Σε αυτό το πεδίο (ΑΟΖ, Σκοπιανό, Ελληνοτουρκικά) άλλωστε η ΝΔ έχει μεγαλύτερη ταύτιση απόψεων με τους Ανεξάρτητους Ελληνες.

Στόχος του κ. Σαμαρά είναι να δείξει στην κοινή γνώμη (αλλά και στο εξωτερικό) ότι προσπαθεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Εφόσον αυτή δεν τελεσφορήσει, θα καταθέσει την εντολή μετά την πάροδο των τριών ημερών και είναι βέβαιον ότι θα αρχίσει την προετοιμασία του για τις επόμενες εκλογές Εύθραυστες οι εσωκομματικές ισορροπίες

Ξεκίνησε η κριτική στους χειρισμούς...

Εξαιρετικά εύθραυστες είναι από χθες το βράδυ οι εσωκομματικές ισορροπίες στη ΝΔ, καθώς η... εκλογική πρωτιά δεν ικανοποίησε όλα τα στελέχη του κόμματος. Η κριτική στους χειρισμούς του κ. Σαμαρά έχει ήδη ξεκινήσει, και πρώτος ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης έθεσε θέμα επανένωσης της Κεντροδεξιάς, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιο θα είναι το πρόσωπο που θα μπορούσε να αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία.

Την ίδια ώρα, στελέχη που ανήκουν στη λεγόμενη μετριοπαθή πτέρυγα βάλλουν ευθέως κατά του προέδρου της ΝΔ, λέγοντας ότι εκείνος ζήτησε τις εκλογές, τις περίμενε και δεν κατάφερε όχι να πετύχει την αυτοδυναμία, αλλά ούτε καν μια «καθαρή» νίκη που θα του επέτρεπε να είναι πολιτικά κυρίαρχος την επόμενη μέρα.

Η κριτική, που μέχρι στιγμής δεν έχει δημόσιο χαρακτήρα, εστιάζεται στη στρατηγική που ακολούθησε από την πρώτη ημέρα που άσκησε τη διοίκηση στο κόμμα, αλλά και στην τακτική του κατά την προεκλογική περίοδο. Τα ίδια πρόσωπα θεωρούν ότι έκανε στροφή προς τα «δεξιά», έχασε το κέντρο και παράλληλα δεν έπεισε τον «σκληρό πυρήνα» του κόμματος, που επέλεξε είτε τον κ. Καμμένο, είτε ακόμη και τη «Χρυσή Αυγή».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κριτική αυτή, μέχρι να καταλήξει η προσπάθεια που ανέλαβε χθες ο κ. Σαμαράς για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτήριας, δεν πρόκειται να λάβει επίσημο χαρακτήρα, καθώς τα στελέχη που θεωρούν ότι πρέπει να γίνει μια συνολική αξιολόγηση της προεδρίας Σαμαρά εκτιμούν ότι προέχει ο σχηματισμός κυβέρνησης. Ωστόσο, την επομένη της ολοκλήρωσης του κύκλου των διερευνητικών εντολών, η συζήτηση αυτή είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει.

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς δεν φαίνεται διατεθειμένος να αναλάβει μέρος των ευθυνών για το αποτέλεσμα και μέχρι στιγμής δεν θεωρεί ότι τίθεται θέμα. Ορισμένοι συνεργάτες του, μάλιστα, σημείωναν χθες ότι εάν υπάρξουν νέες εκλογές, τότε δεν θα υπάρξει ούτε χώρος ούτε χρόνος για εσωκομματικό διάλογο αυτού του περιεχομένου...

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας

«Ζήτησα ισχυρή εντολή. Ο λαός αποφάσισε διαφορετικά. Σέβομαι το μήνυμά του... Το σημερινό αποτέλεσμα εκφράζει την απογοήτευση του ελληνικού λαού για τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής που εξάντλησε τα όρια της αντοχής του, μια που δεν περιελάμβανε τις αναγκαίες πολιτικές ανάπτυξης. Αυτό για το οποίο εξ αρχής επιμέναμε, μέσα κι έξω από την Ελλάδα. Κι εξακολουθούμε να επιμένουμε. Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται πρώτο κόμμα αυξάνει τις ευθύνες της, μια που πλέον αποτελεί τον μόνο πυλώνα πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη σχηματισμού κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας, με δύο αποκλειστικές επιδιώξεις: την παραμονή στο ευρώ και την τροποποίηση πολιτικών του Μνημονίου, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη και ανακούφιση της κοινωνίας. Σήμερα καταθέτω αυτήν την ανοικτή πρόταση προς όλες τις δυνάμεις που δέχονται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την ανάγκη αλλαγής της οικονομικής πολιτικής. Κατανοώ την οργή του κόσμου, αλλά η παράταξή μας δεν θα αφήσει την Ελλάδα ακυβέρνητη».

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ - ΣΤ. ΔΗΜΑΣ

«Φρένο» στα σχέδια για προαναγγελία επαναληπτικών εκλογών τον Ιούνιο

«Φρένο» στα σχέδια συνεργατών του κ. Σαμαρά για προαναγγελία από τη ΝΔ χθες το βράδυ επαναληπτικών εκλογών τον Ιούνιο, έβαλαν οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος κ. Αβραμόπουλος και Δήμας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πριν ξεκινήσει η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στη Λ. Συγγρού και αφού υπήρχε εικόνα για το εκλογικό αποτέλεσμα, η άποψη να προκληθούν από τη ΝΔ νέες εκλογές ήταν κυρίαρχη στο γραφείο του προέδρου του κόμματος.

Το θέμα αυτό μάλιστα συζητήθηκε εκτενώς στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε και ο κ. Σαμαράς δεν ήταν αρνητικός. Ωστόσο, τόσο ο κ. Αβραμόπουλος όσο και ο κ. Δήμας σημείωσαν με ιδιαίτερη έμφαση ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα.

«Η παράταση της αβεβαιότητας για έναν μήνα, χωρίς να ξέρουμε τι θα γίνει και μετά τις επαναληπτικές εκλογές θα μας προκαλέσει μεγάλη ζημιά», ήταν φράση που ειπώθηκε στη σύσκεψη. «Πώς γνωρίζουμε ότι θα αυξήσουμε το ποσοστό μας τον Ιούνιο;», είπε έμπειρο κομματικό στέλεχος που δραστηριοποιήθηκε έντονα στην προεκλογική περίοδο...

Ο Κ. Καραμανλής

Σύμφωνα με πληροφορίες, την άποψη ότι οι επαναληπτικές εκλογές πρέπει να αποφευχθούν πάση θυσία έχει και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο οποίος φρόντισε εγκαίρως να στείλει και το σχετικό μήνυμα στον κ. Σαμαρά. Δεν είναι τυχαίο ότι σε δημόσιες δηλώσεις τους τόσο ο κ. Αντώναρος όσο και ο κ. Σπηλιωτόπουλος τόνιζαν χθες στις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις την ανάγκη «να κυβερνηθεί η χώρα».

Ετσι, ο κ. Σαμαράς, έχοντας απέναντί του τον κ. Καραμανλή και τους δύο αντιπροέδρους της ΝΔ, αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει και να δηλώσει ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Ωστόσο, οι επιφυλάξεις στελεχών της μετριοπαθούς πτέρυγας της ΝΔ για το εάν η πρόθεσή του αυτή είναι ειλικρινής ή εάν απλά θέλει να επιρρίψει τις όποιες ευθύνες για την αποτυχία του εγχειρήματος στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, υπάρχουν και διατυπώνονταν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Το κλίμα στα γραφεία της ΝΔ

Αμηχανία και κατήφεια στη Συγγρού

Εντονη αμηχανία, προβληματισμός και κατήφεια επικρατούσε από νωρίς χθες το απόγευμα στα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού.

Μπορεί το αποτέλεσμα των εκλογών να έσβησε τις προσδοκίες της αυτοδυναμίας, αλλά ο αιφνιδιασμός είχε έρθει ώρες νωρίτερα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του exit poll αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, ύστερα από την οποία επικράτησε έντονο κλίμα ανησυχίας.

«Η ΝΔ είναι πρώτη δύναμη και η μοναδική που μπορεί να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας», έλεγαν αμέσως μετά στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά. Ξεκαθάριζαν μάλιστα ότι «δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο για νέες εκλογές», ενώ σημείωναν ότι θα αναμένουν τα πραγματικά αποτελέσματα.

Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς βρισκόταν σε πολύωρη σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες Χρύσανθο Λαζαρίδη, Δημήτρη Σταμάτη και Γιάννη Μιχελάκη, στην οποία συμμετείχαν και οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και Σταύρος Δήμας.

Η σύσκεψη, κατά την οποία αναλύθηκαν διεξοδικά τα σενάρια της επόμενης μέρας, πραγματοποιήθηκε στον 3ο όροφο του κτιρίου, στον οποίο μάλιστα είχε απαγορευτεί χθες η παρουσία των δημοσιογράφων.

Με ευρωβουλευτές

Ο Αντώνης Σαμαράς βρισκόταν στα γραφεία του κόμματος περίπου από τις 5 το απόγευμα, αναμένοντας τα αποτελέσματα. Εκεί έφτασαν αργότερα οι ευρωβουλευτές της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου, Γ. Κουμουτσάκος και Γ. Παπανικολάου.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του exit poll και ενώ ήδη επικρατούσε κλίμα ανησυχίας στο επιτελείο της Συγγρού, συνεργάτες του προέδρου διέψευδαν ότι υπήρχε πρόταση συνεργασίας είκοσι σημείων, τονίζοντας ότι περιμένουν να δουν ποιο θα είναι το δεύτερο και ποιο το τρίτο κόμμα.

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς περίμενε μέχρι τις 10.30 για να κάνει δήλωση στους δημοσιογράφους, η οποία έγινε τελικώς μέσα στο κτίριο της Συγγρού, αν και νωρίτερα είχε στηθεί εξέδρα από την οποία θα μιλούσε. Αμέσως μόλις εμφανίστηκε στην είσοδο του κτιρίου χειροκροτήθηκε από τους λιγοστούς ψηφοφόρους που είχαν φτάσει εκεί, φωνάζοντας «Ελλάς, Ελλάς Αντώνης Σαμαράς».

Ο κ. Σαμαράς αμέσως μετά τη δήλωση επέστρεψε στο γραφείο του, όπου και παρέμεινε έως τις 12.30 τα μεσάνυχτα, οπότε και αποχώρησε από τα γραφεία του κόμματος. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το αν αναμένει να καρποφορήσει η πρότασή του για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, αρκέστηκε να απαντήσει «ό,τι προβλέπεται».

ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΕΘΝΟΣ
communenews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ