2015-08-09 09:57:39
Φωτογραφία για Η ΦΙΛΑΝΔΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΤΡΙΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
FAS: To Βερολίνο επιμένει στο δάνειο-γέφυρα και προτείνει μικρότερη δόση

Η Φινλανδία είναι πιθανόν να μην συμμετάσχει σε τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, ο ευρωσκεπτικιστής υπουργός Εξωτερικών Τίμο Σόινι.

«Η κυβέρνηση έχει μία πολύ σφιχτή πολιτική ως προς αυτό. Δεν θα δεχθούμε την αύξηση των επιβαρύνσεων της Φινλανδίας ή περικοπές του χρέους της Ελλάδας», είπε ο Τίμο Σόινι στο περιθώριο συνεδρίου του κόμματός του «Οι Φινλανδοί». Πρόσθεσε επίσης, ότι δεν πιστεύει πως η πολιτική της διάσωσης θα λειτουργήσει και ότι το πιθανότερο σενάριο είναι μακροπρόθεσμα η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Εν τω μεταξύ, η συμφωνία για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα ενδέχεται να συναφθεί μέχρι την προσεχή Παρασκευή 14 Αυγούστου, αναφέρει δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, το οποίο επικαλείται πηγές της εφημερίδας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα μάλιστα, χθες Σάββατο η ελληνική πλευρά είχε «μία εξαιρετική συνεργασία» με τους δανειστές της στη διάρκεια διαπραγματεύσεων. Η συζήτηση επί των προτάσεων για ένα τρίτο πακέτο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την Τρίτη και στη συνέχεια να σταλεί για ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο
. Έπειτα, την Παρασκευή, το πακέτο βοήθειας πιθανώς να επικυρωθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Συγγράφεται κείμενο 27 σελίδων

Η εφημερίδα αναφέρει πάντως πως μένουν κάποιες λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με τα προαπαιτούμενα, αυτό το βήμα, ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό, καθώς αν δεν υπάρξει κοινή γραμμή δεν θα εγκριθεί το τρίτο πακέτο στήριξης. Οι αξιωματούχοι των θεσμών δήλωσαν για άλλη μια φορά το Σάββατο ότι η συνεργασία της ελληνικής πλευράς ήταν σε πολύ καλό επίπεδο και πλέον αυτό που συγγράφεται είναι το κείμενο 27 σελίδων που θα έρθει προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Εν συνεχεία θα δοθεί στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και από τη στιγμή που θα εγκριθεί, θα μπορεί να γίνει κανονικά η εκταμίευση των πρώτων χρημάτων έως τις 20 Αυγούστου.

Διαφωνεί το Βερολίνο

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει, πάντως, πως η γερμανική κυβέρνηση επιμένει να μην συμφωνεί με αυτή την προσέγγιση και έχει προειδοποιήσει πως το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ πιεστικό και ενδέχεται αυτό να οδηγήσει σε λάθη ή παρανοήσεις. Γι' αυτό και ζητάει να παραταθούν οι συζητήσεις για 2-3 εβδομάδες και στο ενδιάμεσο να δοθεί στην Ελλάδα μια νέα χρηματοδότηση-γέφυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της FAS, την Παρασκευή το βράδυ, στην τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group διεφάνησαν οι πρώτες σημαντικές διαφορές ανάμεσα στο Βερολίνο και το Παρίσι. Η Γερμανία ζήτησε επίμονα να μεταβιβάσει η Ελλάδα περιουσιακά στοιχεία της έως και 50 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ζήτησε ακόμη η πρώτη δόση προς την Ελλάδα να είναι περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ, σε αντίθεση με τα θεσμικά όργανα που την υπολογίζουν στα 30-35 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης, ο Γερμανός εκπρόσωπος Τόμας Στέφεν, τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να θέσει υπό έλεγχο το θέμα των προσφύγων πριν επιλυθεί το θέμα του προγράμματος. Ωστόσο, η Γερμανία βρήκε αντίσταση.

Τα αμφισβητούμενα ζητήματα

Η εφημερίδα αναφέρει πως αν τα αμφισβητούμενα ζητήματα επιλυθούν μέχρι την Τρίτη, τότε η γερμανική Βουλή θα μπορούσε να ψηφίσει το νέο πρόγραμμα στις 17 με 18 Αυγούστου σε έκτακτη συνεδρίαση. Από την μεριά της, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεσμευτεί και πάλι στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Το πακέτο των μέτρων θα περιλαμβάνει μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 500 εκατομμύρια ευρώ για το 2015 και 2016, άνοιγμα των επαγγελμάτων και σταδιακή εξάλειψη των αγροτικών επιδοτήσεων. Όπως τόνιζαν αξιωματούχοι των θεσμικών οργάνων στην εφημερίδα, έπειτα από πρώτη εξέταση της κατάστασης, «πρόκειται για πολύ σημαντικές και εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις».

ΑΜΠΕ/Reuters/D.Welle

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ