2015-08-09 16:20:09
Φωτογραφία για Ξεκινά η προσπέραση της Ferrari από τη Maserati
Η δύναμη, το πρεστίζ και τα κέρδη της Ferrari ήταν πάντα εκεί για να στηρίζουν τα πιο... γήινα μοντέλα της Fiat Chrysler – τα Chrysler, τα Dodge και τα Jeep. Τώρα, όμως, ο διευθύνων σύμβουλος, Sergio Marchionne, στοιχηματίζει ότι οι Maserati, τύπου sedan, της εταιρείας θα καλύψουν το κενό πολυτέλειας που θα αφήσει η Ferrari όταν αποσχιστεί αργότερα φέτος. "Η Maserati εξελίσσεται στο πιο ποθητό exclusive brand που έχουμε", λέει ο Marchionne, ο οποίος σχεδιάζει να προσθέσει στη γραμμή παραγωγής ένα σπορ μοντέλο και ένα coupe και να ανοίξει 21 νέες αντιπροσωπίες στις ΗΠΑ.

Η Maserati έχει κερδίσει ήδη τη φήμη της υψηλής απόδοσης και τα πολυτελή της οχήματα εγκαταλείπουν γρήγορα τις αντιπροσωπίες. Αλλά στην αγορά υπάρχει πλέον συνωστισμός, με τις BMW, Mercedes-Benz, Lexus και Audi να συνθέτουν την κορυφαία τετράδα σε πωλήσεις στις ΗΠΑ.

Η Fiat αγόρασε το 50% της Ferrari το 1969 και σταδιακά αύξησε το μερίδιό της στο 85%. Η Fiat απέκτησε τη Maserati από τη Ferrari το 1993.


Ο Marchionne ανακοίνωσε την απόσχιση της Ferrari στα τέλη του περασμένου έτους, με στόχο να αντλήσει μετρητά που θα χρηματοδοτήσουν ένα μέρος του χρέους της Fiat. Η Maserati θεωρούνταν πάντα ένα υπερπολυτελές, άπιαστο brand, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο. Η μάρκα "φαίνεται άπιαστη, ακόμα και από πελάτες που κινούνται αποκλειστικά στις κατηγορίες πολυτελείας", λέει ο Alexander Edwards, managing director της Strategic Vision, εταιρείας ερευνών μάρκετινγκ με έδρα το Σαν Ντιέγκο. Το κόστος αγοράς του μοντέλου sedan Ghibli στις ΗΠΑ ξεκινά από τα 69.800 δολάρια, υψηλότερο από το κόστος των συγκρίσιμων μοντέλων των μεγαλύτερων ανταγωνιστών: η BMW 5 Series κοστίζει 49.950 δολάρια, ενώ η Mercedes E-Class ξεκινά από τα 52.650 δολάρια.

Με έτος γέννησης το 2013, το μοντέλο Ghibli σημείωσε αρχικά ισχυρές πωλήσεις στις ΗΠΑ, αλλά τους τελευταίους μήνες οι αντιπροσωπίες έχουν μειώσει δραστικά την τιμή πώλησης. "Τα περιθώρια έχουν κατρακυλήσει από το λανσάρισμά της το περασμένο έτος", λέει ο πωλητής αυτοκινήτων Mark Akbar της AutoNation. Τον Μάιο η έκπτωση είχε φτάσει στα 9.602 δολάρια ανά μοντέλο, έχοντας σχεδόν τριπλασιαστεί από τον Φεβρουάριο.

Η πρόκληση

Η Maserati υπερδιπλασίασε τις πωλήσεις παγκοσμίως, στα 36.448 οχήματα το 2014. Αλλά πρόσφατα άρχισε να παραπατά: από τις αρχές του έτους έως τον Απρίλιο οι πωλήσεις εμφανίστηκαν μειωμένες κατά 9% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, στα 7.306 οχήματα. Τα κέρδη πρώτου τριμήνου της Maserati μειώθηκαν κατά 39%, στα 40 εκατ. δολάρια, γεγονός που η διοίκηση της εταιρείας αποδίδει στην επιβράδυνση της ζήτησης από την Κίνα.

Για να αυξήσει την ελκυστικότητά της, η Maserati, η οποία διαθέτει μόλις τέσσερα μοντέλα, θα προσθέσει το Levante SUV το 2016 και το Alfieri coupe κάποια στιγμή αργότερα. Τα SUVs αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ των πωλήσεων πολυτελών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ.

Η πρόκληση για τη Maserati είναι να βρει έναν τρόπο να γίνει πιο ελκυστική, χωρίς, όμως, να χάσει το στοιχείο της αποκλειστικότητας, που της επιτρέπει να χρεώνει έως και 210.000 δολάρια για ένα τετράπορτο σπορ κάμπριο.

Με το πέρασμα του χρόνου, η Maserati έχτισε τη φήμη τής λιγότερο φανταχτερής εξαδέλφης της Ferrari, η οποία ανακοίνωσε αρχική δημόσια εγγραφή.

Οι Maserati ήταν κομψές και μοντέρνες και διένυαν το χιλιόμετρο με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Η σχετική σπανιότητα του οχήματος ενίσχυσε την αποκλειστικότητα της μάρκας: οι παγκόσμιες πωλήσεις δεν είχαν πέσει ποτέ κάτω από τις 10.000 πριν από το 2013.

Όνειρα σε τέσσερις τροχούς

Ο Marchionne βλέπει τη Maserati ως τον ακρογωνιαίο λίθο ενός σχεδίου, αξίας 48 δισ. ευρώ, να μετατρέψει τις Maserati, Alfa Romeo και Jeep σε παγκόσμιες μάρκες, πενταπλασιάζοντας τα καθαρά κέρδη του ομίλου του. Τα χρήματα θα διοχετευτούν στον σχεδιασμό και στην κατασκευή νέων μοντέλων, αλλά και στην επέκταση σε νέες αγορές.

Ο Marchionne έχει υποσχεθεί να αυξήσει τα περιθώρια κέρδους της Maserati στο 15%, από 10%, και να διπλασιάσει, σχεδόν, τις παγκόσμιες πωλήσεις έως το 2018, στις 75.000 – το νούμερο το οποίο ο Marchionee έχει ορίσει ως ανώτατο όριο παραγωγής. Η HIS Automotive εκτιμά ότι οι πωλήσεις θα έχουν φτάσει τις 54.000 έως τότε.

Η αύξηση κερδών θα είναι ζωτικής σημασίας για τη Fiat, φέρνοντας στα ταμεία της επαρκή ρευστότητα για την ανάπτυξη νέων αυτοκινήτων και τεχνολογιών – ένα δύσκολο εγχείρημα, σχολιάζουν οι αναλυτές. Η αύξηση του αριθμού των αντιπροσωπιών στις ΗΠΑ, από τις 104 στις 125 έως τα τέλη του έτους, θα βοηθήσει. "Έχουν έναν σωρό πράγματα να φτιάξουν", λέει ο JoePhillippi, πρόεδρος της Auto Trends Consulting. "Αλλά η συμμετοχή στο παιχνίδι είναι εξαιρετικά δαπανηρή. Ο Marchionne δεν έχει την πολυτέλεια να στραβοπατήσει".
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ