2015-08-12 12:52:19
Φωτογραφία για Δυνατά ξεκίνησε το 34ο Φεστιβάλ Πάτρας του ΟΚΠΕ - Κοντά 3.800 θεατές στις 4 πρώτες παραστάσεις
Ενθαρρυντικό είναι το ξεκίνημα του φετινού 34ου Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων καθώς οι 4 πρώτες παραστάσεις που είχαν προγραμματιστεί, δόθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη προσέλευση από το Πατρινό θεατρόφιλο κοινό παρά το γεγονός ότι είναι Αύγουστος, μήνας των διακοπών και αρκετοί έχουν σταματήσει από τις δουλειές τους για ολιγοήμερες έστω διακοπές (για πολλές μέρες ούτε λόγος λόγω των capital control).

Mπορεί η φετινή διοργάνωση του ιστορικού Φεστιβάλ που θέσπισε και ίδρυσε ο αείμνηστος Ανδρέας Δ. Ανδριόπουλος το 1981, να είχε και την ατυχία της μη πραγματοποίησης της 2ης παράστασης των «Τρωάδων» του Εθνικού Θεάτρου στις 5 Αυγούστου λόγω έξαφνης κακοκαιρίας, ωστόσο οι 4 παραστάσεις που ήδη έγιναν, τράβηξαν το ενδιαφέρον του κοινού ενώ σε μία περίπτωση, στην επίσημη πρεμιέρα το Σάββατο 8/8 με τις «Εκκλησιάζουσες» από το Εθνικό θέατρο με τον Γιάννη Μπέζο ως Πραξαγόρα, στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο στην οδό Γερμανού είχαμε και το πρώτο sold out του φετινού δύσκολου καλοκαιριού.


Το Αρχαίο Ωδείο γέμισε απ’ άκρη ως άκρη (δηλαδή πάνω από 1200 θεατές) ενώ 700-800 περίπου θεατές είχαν οι «Τρωάδες» του Εθνικού στις 4 Αυγούστου το βράδυ, άλλους τόσους θεατές οι «Τενόροι» Βλαδίμηρος Κυριακίδης και Θανάσης Τσαλταμπάσης στις 6 Αυγούστου (η συγκεκριμένη παράσταση που είχε παιχθεί και τον χειμώνα στην Αθήνα πήγε ανέλπιστα καλά, όπως σχολίαζαν ορισμένοι) ενώ και ο «Προμηθέας Δεσμώτης» του Κώστα Φιλίππογλου με τον Τάσο Νούσια και την Γερμανίδα Μαρλένε Καμίνσκι στον ρόλο της Ιούς με ξενική προφορά στην απαγγελία του ρόλου της, την Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015 γέμισε σχεδόν το Αρχαίο Ωδείο (υπολογίζονται οι θεατές σε 900-1000).

Λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε φέτος το καλοκαίρι με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, ο επικεφαλής του Φεστιβάλ Πάτρας Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος αναγκάστηκε να αναπροσαρμόσει το πρόγραμμα που ήδη είχε ανακοινώσει και εγκρίνει το ΚΑΣ του ΥΠΠΟ. Για τη συνέχεια θα υπάρξει ένα αναγκαστικό διάλειμμα έως και τις 24 και 25 Αυγούστου οπότε οι Αριστοφανικοί «Αχαρνής» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα με τον Αιγιώτη Βασίλη Χαραλαμπόπουλο που θα επαναληφθούν στην Επίδαυρο στις 14 και 15/8, θα παιχθούν στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο, στο 34ο Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος.

Κατόπιν στο Αρχαίο Ωδείο έχουν προγραμματιστεί 4 ακόμα παραστάσεις, με την τελευταία να είναι η «Μελωδία της Ευτυχίας» με την τραγουδίστρια Demy, στις 13 Σεπτεμβρίου 2015.

Το 34ο Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος προσπαθεί λοιπόν να «ζεστάνει» την κατάσταση και να φέρει τον κόσμο στο Αρχαίο Ωδείο να δει επιλεγμένες παραστάσεις που τόσο έχει ανάγκη το φετινό καλοκαίρι και να ξεφύγει για λίγο από την δύσκολη καθημερινότητα.

Το ενδιαφέρον του κοινού είναι ζωηρό και είναι άξιο αναφοράς πως και για τη 2η παράσταση των «Τρωάδων» που έμελλε να ματαιωθεί τελευταία στιγμή, είχαν προπωληθεί περισσότερα από 500 εισιτήρια.

Σε δεκατρείς λοιπόν μέρες το 34ο Φεστιβάλ Πάτρας θα συνεχιστεί και πάλι με μία δημοφιλή Αριστοφανική κωμωδία και έναν «δικό» μας ηθοποιό που έχει ξαναπαίξει και χειροκροτηθεί θερμά στο Αρχαίο Ωδείο και στο συγκεκριμένο Φεστιβάλ, τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο.

Βέβαια να μην ξεχάσουμε πως το 34ο Φεστιβάλ Πάτρας προγραμματίζει και μία παράσταση μπαλέτου με το Κρατικό Μπαλέτο της Μόσχας με την 'Λίμνη των Κύκνων" στις 21 Οκτωβρίου στο Συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ