2015-08-15 08:53:27
Φωτογραφία για ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Λιτή ήταν η δήλωση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup. «Το πόσο καλή είναι η συμφωνία θα εξαρτηθεί από το πώς η κοινωνία, η οικονομία και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα την κρίνουν ως θετική» υπογράμμισε. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες, αλλά συμπλήρωσε ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα αμβλύνει τα αρνητικά σημεία.

Εν τω μεταξύ, «Σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» χαρακτήρισε η Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ το αποτέλεσμα του Eurogroup για την Ελλάδα, αλλά άσκησε και νέες πιέσεις για το θέμα του χρέους, καλώντας τις χώρες της Ε.Ε. να προχωρήσουν σε σημαντική ελάφρυνση του χρέους.

«Είναι κρίσιμο για τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας να προχωρήσουν σε σαφείς δεσμεύσεις… προκειμένου να υπάρξει σημαντική ελάφρυνση του χρέους, πολύ περισσότερο σε σύγκριση με ό,τι εξεταζόταν έως σήμερα».


H γενική διευθύντρια του Ταμείου επισήμανε ότι το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων της είναι «ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» και τόνισε ενθαρρύνθηκε από την προφανή δέσμευση της Αθήνας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι θα εργαστεί με στόχο να διασφαλίσει ό,τι χρειάζεται προκειμένου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ελλάδα.

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup. «Τώρα η Ελλάδα κάνει μια σοβαρή προσπάθεια για μια νέα πορεία. Είχαμε μια καλή μέρα και ένα καλό αποτελεσμα» είπε στη συνέντευξη Τύπου, ενώ υπογράμμισε ότι τώρα είναι η ώρα των εθνικών κοινοβουλίων να εγκρίνουν τη συμφωνία. Ο ίδιος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα του χρέους, για το οποίο είπε ότι αυτό θα συζητηθεί τον Οκτώβριο. «Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε μια κοινή προσέγγιση, ώστε να εξασφαλίσουμε και τη συμμετοχή του ΔΝΤ» τόνισε.

Ο κ. Σόιμπλε ρωτήθηκε και για το θέμα της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα μετά τα όσα έγιναν στη Βουλή με την ψήφιση του μνημονίου.Όπως και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στη δική του συνέντευξη, ο Σόιμπλε αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον αγώνα που έδωσε ο ίδιος ο  πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να πείσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν υπέρ.

Το Eurogroup ενέκρινε το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν και εξέφρασε την ικανοποίησή του. «Το πρόγραμμα ήταν αποτέλεσμα μίας μεγάλης διαδρομής», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον κ. Σαπέν χάθηκε μεγάλο χρονικό διάστημα, αν και η Γαλλία είχε δηλώσει από νωρίς την προσήλωσή της.

«Είχαμε θέσει ως αρχή να υπάρξει ένας διπλός σεβασμός» εξήγησε, ενώ όπως είπε, «Δεν πρέπει οι Ευρωπαίοι να προσποιούμαστε ότι δεν άλλαξε κάτι στην Ελλάδα μετά τις εκλογές, έπρεπε να προσαρμοστούμε». «Και η Ελλάδα από την πλευρά της κλήθηκε να σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες» συμπλήρωσε και έκανε λόγο για σεβασμό και αλληλεγγύη που έπρεπε να επιδείξουν όλες οι πλευρές, για να μπει η Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης. Όπως υπογράμμισε ο κ. Σαπέν, τα κόμματα στην Ελλάδα ανέλαβαν τις ευθύνες τους, ενώ τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δείχνει πως «ξεκίνησε να εργάζεται ξανά». Παράλληλα, χαρακτήρισε αναγκαία την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα σε επίπεδο ρευστότητας, κάτι που έδινε χαρακτήρα κατεπείγοντος στην έγκριση της συμφωνίας.

Ερωτηθείς σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, τόνισε ότι το Ταμείο έχει διαφορετικό χρονοδιάγραμμα και στέκεται κυρίως στη βιωσιμότητα του χρέους. «Κρίθηκε αναγκαίο τον Οκτώβριο να εξετάσουμε το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους», εξήγησε και, όπως είπε, «πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του χρέους, για να καταστεί βιώσιμο», εκτιμώντας ωστόσο ότι δεν χρειάζεται ονομαστική απομείωσή του, αλλά αναδιάρθρωσή του. 

Καταλήξαμε σε συμφωνία, έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup. Όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αμετάκλητα μέλος της Ευρωζώνης. 

Σημαντική χαρακτήρισε την ημέρα για την Ευρωζώνη και ακόμα περισσότερο για την Ελλάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. «Να χτίσουμε όλοι πάνω σε αυτή τη μέρα τους επόμενους κρίσιμους μήνες», τόνισε σε ανάρτησή του στο  Twitter.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ