2015-09-05 10:22:57
Φωτογραφία για Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Πότε θα πληρωθούν. Τι θα γίνει με τις συμβάσεις!
Όλο το σχέδιο του υπηρεσιακού υπουργού

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - HealthReport.gr

Ίσως και μέσα στην οικονομική ένδεια του ΕΟΠΥΥ να βρεθούν λίγα χρήματα για να αποπληρωθούν έστω κάποιοι μήνες στους συνεργαζόμενους με τον ΕΟΠΥΥ κλινικο-εργαστηριακούς γιατρούς.

Τουλάχιστον αυτή τη διαβεβαίωση έδωσε στους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) ο Θάνος Δημόπουλος κατά τη διάρκεια συνάντησής τους.

Ειδικότερα σύμφωνα με την Άννα Μαστοράκου πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και μοναδική γυναίκα μέλος του Δ.Σ. του ΠΙΣ, ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας επεσήμανε στους γιατρούς πως θα πιέσει το Υπουργείο Οικονομικών και την Πρωθυπουργό να αποδεσμευτούν 150 εκατ. για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Οι πληρωμές

Βέβαια τα χρήματα αυτά δε φαίνεται να λύνουν το πρόβλημα καθώς όπως έχει επισημάνει και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, λεφτα δεν…υπάρχουν καθ΄ψς τα Ταμεία οφείλουν στον ΕΟΠΥΥ 8ο0 εκατ. ευρω από το 1ο 7μηνο του 2015 καθώς και άλλο1,5 δις από τα έτη 2012-2015. (Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ με λεπτομέρειες)


Ωστόσο με βάση τις διαβεβαιώσεις του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας κ.Θάνου Δημόπουλου, η οριστικοποίηση για τις επισκέψεις του Απριλίου έχει ήδη δρομολογηθεί. Για τις ιατρικές πράξεις και εργαστηριακές εξετάσεις θα πληρωθεί ο μήνας Απρίλιος του 2015 κατά παράβαση της νομοθεσίας περί clawback rebate που καταλογίζεται σε εξαμηνιαία βάση και συμψηφίζει το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Και αυτό διότι δεν μπορούν να προχωρήσουν στην πληρωμή του Ιουλίου ( δεν υπάρχει ΦΕΚ και δεν υπογράφει ο Πάρεδρος ), με βάση την ενημέρωση από τονκ.Μαστοράκου.

Όμως πρόβλημα για τους γιατρούς παραμένουν τα παλιά χρέη του ΕΟΠΥΥ καθώς περιμένουν ακόμη να πληρωθούν για ιατρικές πράξεις και επισκέψεις από το 2012. Ο κ.Δημόπουλος εξήγησε στους εκπροσώπους του ΠΙΣ ότι για την εκκαθάριση του 10% των επισκέψεων που εκκρεμούν από το 2012, δεν έχουν λάβει ακόμη εντολή οι Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ για εκκαθάριση. Κάτι βέβαια που η προηγούμενη ηγεσία είχε δεσμευτεί ότι θα έλυνε.

Οι συμβάσεις

Σε ότι αφορά στις συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, λόγω της ρευστής πολιτικής κατάστασης δεν μπορούν φυσικά να συζητηθούν από μηδενική βάση.

Ωστόσο θα παραταθούν οι υπάρχουσες μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να μπορούν να πληρωθούν και για τους ασθενείς που εξέτασαν.

Όμως η νέα σύνθεση της κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις 20 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να εκδώσει ΦΕΚ ώστε να μπορούν να καλυφθούν αναδρομικά οι μήνες του 2ου εξαμήνου του 2015 που οι γιατροί ήταν στον αέρα.

Η συνταγογράφηση των γενοσήμων

Τα πρόστιμα του ΕΟΠΥΥ λόγω μη συνταγογράφησης επαρκούς ποσοστούγενοσήμων φαίνεται πως γλιτώνουν προς ώρας οι γιατροί εξαιτίας της υπηρεσιακής κυβέρνησης αλλά και των χρεών του ΕΟΠΥΥ που τον καθιστά μάλλον αδύναμο να επιβάλει ποινές.

Γι αυτό και ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας είπε στους εκπροσώπους του ΠΙΣ ότι προς το παρόν θα δέχονται απλές συστάσεις. Άλλωστε το θέμα της συνταγογράφησης με δραστική ουσία και μόνο δε φαίνεται να έχει κλείσει.

Μπορεί οι δανειστές να επιμένουν, αλλά στη χώρα μας υπάρχουν έντονες αντιδράσεις τόσο από τους Έλληνες Φαρμακοβιομηχάνους όσο και από τον ιατρικό κόσμο.

Είναι πιθανό να υπάρξουν πιέσεις ώστε το θέμα να ρυθμιστεί διαφορετικά.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ