2015-09-10 18:05:17
Φωτογραφία για Διαφθορά και Διαπλοκή στον Χώρο της Πρωτοβάθμιας Υγείας
Έχουμε κατ’ επανάληψη δημοσιεύσει άρθρα μας όπου ευθαρσώς είπαμε την γνώμη μας για αυτήν την μεγάλη πληγή της Πρωτοβάθμιας Υγείας και κατ’ επέκταση της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. 

Διαφθορά και Διαπλοκή 

Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ προσπαθεί να ελαττώσει τον τζίρο των παρακλινικών εξετάσεων υποτιμολογώντας τις διαγνωστικές εξετάσεις αλλά ο τζίρος αυξάνεται αντί να μειώνεται. Γιατί άραγε; Γιατί στα κεραμίδια του ΕΟΠΥΥ  δεν κάνει Νιάου – Νιάου η γάτα αλλά ανάλογα με τον κάθε υπεύθυνο Νιάου – Νιάου κάνει όλο το ζωικό βασίλειο εκτός από την γάτα;

Τώρα φτου και από την αρχή. Νέα υποτιμολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων επί των τιμών του 1991. Με σκεπτικό και συγκριτικά στοιχεία επιεικώς απαράδεκτα. Μα πόσες φορές πρέπει να αποτύχει αυτός ο συλλογισμός προκειμένου ο εκπονητής αυτών των σχεδίων να καταλάβει ότι θα αποτύχει εκ νέου όπως απέτυχαν και οι προηγούμενοι  (Σαλμάς, Γεωργιάδης κ.α). 


Κατ΄ επανάληψιν προσφέραμε σε όλα τα θεσμικά όργανα ένα μηχανισμό ελέγχου της συνταγογράφησης και της χειραγώγησης των ασθενών με την καθιέρωση PIN ασθενούς και PIN ιατρού. Ούτε από απλή περιέργεια κάποιος δεν μας ζήτησε λεπτομέρειες γι’ αυτόν τον μηχανισμό. Είναι κάτι έξυπνο; Είναι κάτι ανόητο; Είναι κάτι που θα εξοικονομήσει κονδύλια στο Δημόσιο; Δεν βαριέσαι αδελφέ. Πλήρης αδιαφορία. Υπόσχονται ότι θα τα τακτοποιήσει όλα τα θέματα η ΗΔΙΚΑ και η ΗΔΙΚΑ υπόσχεται ότι  θα θα θα θα και μηδέν στο πηλίκο.

Ο κ. Γεωργιάδης καθιέρωσε το plafond του διανεμόμενου ποσού στα εργαστήρια (300εκ.) και το claw back επί υπέρβασης αυτού. Έτσι όλα τα προβλήματα λύθηκαν με τον αυτόματο πιλότο. Χωρίς πολλή σκέψη και χωρίς κανένα προβληματισμό

Κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να ψάξει γιατί ενώ υποτιμολογούνται κατ’ επανάληψιν οι εξετάσεις ο τζίρος είναι σταθερά διπλάσιος του plafond (500-600εκ.). 

Κι όμως είναι γνωστό τοις πάσι ότι ορισμένοι κλινικοί γράφουν μεγάλα παραπεμπτικά και με συνθηματικά δηλώνουν ποιες εξετάσεις τους ενδιαφέρουν. Οι υπόλοιπες βγαίνουν από τον νεροχύτη. Επίσης είναι γνωστό ότι ορισμένοι κλινικοί στέλνουν παραπεμπτικά για δύο MRI αλλά τους ενδιαφέρει και εκτελείται μόνο η μία κ.λ.π. Αυτά βέβαια αφορούν συναλλαγές ορισμένων κλινικών γιατρών με ορισμένα κέντρα, εκτινάσσουν όμως ραγδαία τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ.  Τα συγκεκριμένα κυκλώματα οφείλουν να τα εντοπίσουν και να εξαρθρώσουν οι κρατικοί φορείς που είναι εντεταλμένοι γι’ αυτό . Πράγμα που δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο σε περίπτωση που υπάρχει η βούληση για ξεκαθάρισμα του χώρου από τους λιμεώνες. Και τότε και μόνο τότε θα αρχίσουν να ξεφουσκώνουν οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ.

Η αναποτελεσματική έως τώρα αντιμετώπιση της Διαφθοράς στον Χώρο και η ανακύκλωση ενός ατέρμονα φαύλου κύκλου με υποτιμολόγησεις εξετάσεων και λήψη οριζοντίων μέτρων επί δικαίων και αδίκων είναι ότι χειρότερο μπορεί να κάνει ένας θεσμικός φορέας στην παρούσα κοινωνική και οικονομική συγκυρία για όσους επαγγελματίες δεν έχουν βουτήξει την κουτάλα στο μέλι. Γιατί υπάρχει ένα αξίωμα που δεν το λαμβάνει κανείς υπόψη του οταν σχεδιάζει επι χάρτου. Οταν μπορεί κάποιος να σε κλέβει π.χ. 30 % γιατί να μην μπορεί να σε κλεβει π.χ. 60 % ?

 Θ.ΓEΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ                                                                        Λ.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ                                       Τ.ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΙΠΥ

              ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ