2015-09-13 20:59:38
Φωτογραφία για Editorial: Οι πρώτες σκληρές μνημονιακές κινήσεις που θα πρέπει να κάνει ο νέος υπουργός Υγείας!
Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Editorial: Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Health Report.gr

Βαρύ φορτίο θα κληθεί να σηκώσει ο νέος υπουργός Υγείας που θα αναλάβει μετά τις εκλογές.

Από όποιο κόμμα κι αν προέρχεται δεδομένου ότι ήδη παρασκηνιακά έχουν αρχίσει να μοιράζουν υπουργεία στα κομματικά επιτελεία, (διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ: «Μάχη στα κόμματα για το υπ.Υγείας! Όλο το παρασκήνιο και τα πρόσωπα»), θα κληθεί να βγάλει το μνημονιακό …φίδι από την τρύπα.

Παρά τις βαριές αποφάσεις και αλλαγές που θα πρέπει να προωθήσει, προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι όλα τα κόμματα που «παίζουν» για μια πιθανή συγκυβέρνηση, θέλουν να «πάρουν» το υπουργείο Υγείας.

Και αυτό επειδή αποτελεί ένα από τα βασικά κοινωνικά υπουργεία και μπορεί να επιφέρει βελτίωση του κοινωνικού προφίλ εάν και εφόσον δοθούν κάποιες παροχές.

Ο νέος υπουργός Υγείας όμως θα πρέπει ορισμένες βασικές κινήσεις να τις ακολουθήσει ειδικά από τις πρώτες ημέρες καθώς προβλέπονται από το μνημόνιο και οι δανειστές είναι σε αναμονή.


Φαρμακευτική πολιτική

Ο υπουργός Υγείας που θα ορισθεί θα κληθεί να οριοθετήσει εκ νέου τηφαρμακευτική πολιτική. Καταρχάς θα πρέπει να προωθήσει όλες τις αλλαγές ώστε να διασφαλιστεί το γεγονός πως η δαπάνη δε θα ξεφύγει πάνω από το 1,950 δις ευρώ που είναι πλέον το πλαφόν για τα φάρμακα.

Γεγονός που σημαίνει πως οι έλεγχοι στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα πρέπει να είναι ασφυκτικοί, με ότι αυτό θα σημαίνει για τους γιατρούς που θα κινδυνεύουν περισσότερο από πρόστιμα εάν ξεφεύγουν από το πλαφόν που τους έχει ορισθεί.

Επίσης ο νέος υπουργός θα πρέπει να προωθήσει νέα υπουργική απόφαση για ταrebate και τα claw back των φαρμακευτικών εταιρειών (υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές χρημάτων), καθώς η τελευταία του τέως υπουργού Π.Κουρουμπλήμπήκε στον κάλαθο των αχρήστων από τον τροϊκανό Τζ.Καρόνε.

Εκτός αυτού σύντομα θα πρέπει να δοθούν τιμές σε νέα φαρμακευτικά προϊόντα οι εταιρείες των οποίων έχουν κάνει αίτηση εδώ και καιρό.

Στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανό να επανεξετασθεί η ηγεσία του ΕΟΦ που έχει ορισθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα κόμματα που φέρονται να συμμετέχουν σε μια συγκυβέρνηση (ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ) θα επιδιώξουν να διορίσουν δικά τους πρόσωπα της εμπιστοσύνης, έλεγαν στο HealthReport.gr στελέχη των τομέων υγείας τους.

Διοικητές Νοσοκομείων

Μέσα στα πρώτα μνημονιακά βήματα που θα πρέπει να κάνει ο νέος υπουργός Υγείας, ήδη μάλιστα από τις πρώτες ημέρες, είναι να βρει τρόπο να λύσει το θέμα του διορισμού νέων διοικητών νοσοκομείων αλλά με αξιοκρατικά κριτήρια.

Πηγές του HealthReport.gr που συνομιλούν με τον αρμόδιο για θέματα υγείαςτροϊκανό Τζουζέπε Καρόνε, έλεγαν πως περιμένει να δει σχέδιο το οποίο θα οριστικοποιεί το θέμα των διορισμών των διοικητών των νοσοκομείων, αλλά μέσα από μία αξιοκρατική διαδικασία με προκηρύξεις και αξιολόγηση.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι διοικητές των νοσοκομείων είναι σε αναμονή για το τι θα γίνει στις εκλογές (διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ με όλες τις εξελίξεις στα νοσοκομεία) και αν θα απομακρυνθούν άμεσα ή θα αλλάξουν πόστο.

Εκτός αυτού όμως εκκρεμεί και το ζήτημα πολλών νοσοκομείων που παραμένουν ακέφαλα επειδή οι διοικητές τους παραιτήθηκαν. (διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες).

Οι κουρεμένες αποδοχές στα Νοσοκομεία

Όμως ο νέος υπουργός θα κληθεί να τα «ακούσει» κιόλας από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία οι αποδοχές των οποίων θα αλλάξουν άρδην το επόμενο διάστημα. Με βάση το νέο μνημόνιο οι αποδοχές τους θα διαμορφωθούν ακόμη και με βάση την απόδοση τους στο σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του HealthReport.gr, λόγω της συμφωνίας με τους δανειστές προωθείται ήδη όχι μόνο το νέο μισθολόγιο αλλά η συμπίεση τωναποδοχών των εργαζομένων και στην υγεία και μάλιστα θα υπάρχουν και μισθολογικές διαβαθμίσεις με βάση την απόδοση του καθενός.

Πρόκειται για ένα σύστημα που θα εφαρμοζόταν με τα προηγούμενα μνημόνια, αλλά δεν κατέστη δυνατό λόγω του παγώματος της αξιολόγησης η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Πλέον όμως τα πράγματα οδεύουν προς κούρεμα αλλά και διαβάθμιση των μισθών. (δείτε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες για τους μισθούς στα νοσοκομεία)

ΠΕΔΥ σε λειτουργία

Ο νέος υπουργός Υγείας θα πρέπει όμως να βρει και άμεσα διέξοδο στο λαβύρινθο τηςΠρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Το ΠΕΔΥ έμεινε στη μέση και ουσιαστικά υπολειτουργεί, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το θέμα των γιατρών του πρώην ΕΟΠΥΥ που περιμένουν να επαναπροσληφθούν.

Με βάση πάντως το ρεπορτάζ του HealthReport.gr στην περίπτωση που σε μια συγκυβέρνηση συμμετέχει η ΝΔ θα θέσει βέτο για την επαναπρόσληψή τους, ενώ χωρίς λύση είναι και το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ που ούτως ή άλλως επί επτά μήνες δεν έλυσε το πρόβλημα με αποτέλεσμα οι γιατροί να είναι ακόμη σε αναμονή.

Το πρόσωπο της Υγείας που θα προκύψει από τη νέα κυβέρνηση θα πρέπει να οργανώσει από την αρχή το σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και με βάση τις μνημονιακές επιταγές, στο εγχείρημα θα συμπεριληφθούν και οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα.

Νέο σύστημα προμηθειών

Τον εκσυγχρονισμό του συστήματος προμηθειών στα νοσοκομεία θα πρέπει να προωθήσει ο νέος υπουργός Υγείας καθώς η τρόικα επιδιώκει να ψαλιδίσει τα κονδύλια για τα υλικά παρότι ήδη εφαρμόζεται ένα σύστημα πλαφόν όπου δεν μπορεί να ξεπεραστεί ο προϋπολογισμός.

Το γεγονός ότι τα νοσοκομεία δεν έχουν υλικά προφανώς δεν …αφορά κανέναν.

Ωστόσο στο νέο σύστημα προμηθειών θα επανεξετασθούν όλες οι διαδικασίες αγορών, θα υιοθετηθεί ένα κεντρικό σύστημα παραγγελιών ενώ οι τιμές θα πρέπει να κατρακυλήσουν προς τα κάτω ώστε να υπάρχει μείωση του κόστους.

Στο πλαίσιο αυτό με βάση τους σχεδιασμούς των επιτελείων των κομμάτων – σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr– η Επιτροπή Προμηθειών Υγείαςπου μέχρι σήμερα δε φαίνεται να έχει λύσει απολύτως κανένα θέμα, θα ανασυγκροτηθεί πλήρως με νέα πρόσωπα και νέες αρμοδιότητες.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ