2015-09-17 20:23:19
Φωτογραφία για Τι συμβαίνει τελικά με τους Ελληνικούς S - 300;
Την προηγούμενη εβδομάδα ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης, μετέβη στην Ρωσία το διάστημα 6-9 Σεπτεμβρίου μετά από πρόσκληση του Ρώσου Ομολόγου του. Επίκεντρο των επαφών ήταν η σύσφιξη των Ελληνο-Ρωσικών σχέσεων στον αμυντικό τομέα και ιδιαίτερα η υποστήριξη των Αντιαεροπορικών συστημάτων πάνω στα οποία είναι δομημένη η Ελληνική και Κυπριακή Αεράμυνα.

Στις τάξεις της ΠΑ και του ΕΣ υπηρετούν τόσο παλαιότερα Shorads OSA AKM, σύγχρονα Tor-M1 όσο και το αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς και υψομέτρου  S-300 PMU-1 (Hi-SAM). Οσον αφορά τα δύο πρώτα, αυτά επιχειρούν τις τελευταίες δεκαετίες με υψηλό βαθμό διαθεσιμότητας και ανάπτυξη σύνθετων τακτικών από το προσωπικό του ΕΣ μετά από χρόνια τριβή κατά την χρήση τους.

Οσον αφορά το τελευταίο όμως, τις 2 πυροβολαρχίες S-300 που σταθμεύουν στην Κρήτη, κατά καιρούς έχουν γίνει προσπάθειες για πλήρη αξιοποίησή τους χωρίς όμως ποτέ να έχει υπογραφεί μακροχρόνια σύμβαση υποστήριξης με την κατασκευάστρια εταιρεία
. «Off the record» σε καίρια χρονικά διαστήματα έχουν έρθει Ρώσοι Τεχνικοί για την επισκευή και μια τυπική συντήρηση των συστημάτων, ενώ προ της άσκησης «Λευκός Αετός 2013» όπου έγινε δοκιμαστική βολή του πυραύλου 48Ν6Ε1, 4 βλήματα επαναπιστοποιήθηκαν και τέθηκαν σε χρήση. Υπενθυμίζεται ότι τα βλήματα 48Ν6 βρίσκομενα μέσα σε ειδικά κάνιστρα και σε καθεστώς μακράς αποθήκευσης, δεν απαιτείται κάποιους είδους συντήρηση για περίοδο 10 ετών. Πέραν από αυτό το χρονικό όριο απαιτείται επανέλεγχος και αντικατάσταση ελαττωματικών μερών, η λεγόμενη διαδικασία «επαναπιστοποίησης». Σε περίπτωση που αυτή η διαδικασία δεν γίνει, ο κατασκευαστής δεν εγγυάται την επιτυχή λειτουργία του βλήμματος κατά την εκτόξευση με απρόβλεπτες συνέπειες σε πολεμική περίοδο Η επιτυχής βολή (βλέπε S-300: Ηχησε η κραυγη του Δράκου, η οποία έγινε μπροστά στα έκπληκτα μάτια  ακολούθων άμυνας 20 συμμαχικών χωρών, επιστέγασε την προσπάθεια και την εκπαίδευση 14 τότε ετών (16 πλέον) της 11 Μοίρας K/B που είχε έδρα το Τυμπάκι της Κρήτης. Έπειτα της βολής αυτής το Ελληνικό ΥΠΕΘΑ έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε η 11 Μοίρα Κ/Β να υπάρξει εφοδιαστική υποστήριξη και να γίνει η επαναπιστοποίηση και των 95 βλημάτων 48Ν6Ε1. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είχε πέσει τόσο η αναβάθμιση των βλημάτων παράλληλα με την επανασπιστοποίηση, διαδικασία που είχε μικρό κόστος, όσο και η απόκτηση νέων βλήμάτων 48Ν6Ε2 με αυξημένο βεληνεκές και ευελιξία ελιγμών στην τερματική φάση προς το στόχο.

Τις ενέργειες και τις διαπραγματεύσεις συντόνιζε το ίδιο το Ελληνικό Πεντάγωνο, ιδιαίτερα τον Απρίλιο του 2015. Η πολιτική αστάθεια όμως στην χώρα ή καλύτερα, η πολιτική αδράνεια άφησε την σύμβαση FOS της μακροχρόνιας υποστήριξης με την κατασκευάστρια εταιρεία Almaz-Antey στο ντουλάπι κάποιου Γραφείου της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ