2015-09-27 23:36:05
Φωτογραφία για Ο άνθρωπος που ίδρυσε το ISIS: Ο βίαιος τρομοκράτης που σόκαρε ακόμα και την Αλ Κάιντα
Το ISIS τον τελευταίο χρόνο έχει μετατραπεί στην πιο πολυσυζητημένη και βίαιη τρομοκρατική οργάνωση που έχει αιματοκυλήσει τη Συρία και αναστατώσει Ευρώπη και ΗΠΑ. Πώς όμως ξεκίνησε;

Όπως αποδίδει η iefimerida.gr, το νέο βιβλίο του Τζον Γούορικ με τίτλο «Adapted from Black Flags: The Rise Of ISIS» παρακολουθεί την άνοδο και την πορεία του ιδρυτή του ISIS από την αφάνεια στην κορυφή της τρομοκρατίας και στο θάνατο του.

Ο Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι εκτοξεύθηκε από τη σχετική αφάνεια στην κορυφή της τρομοκρατίας. Ο πρώην μικροεγκληματίας είχε φύγει από τη γενέτειρά του, την Ιορδανία και πολέμησε στο Αφγανιστάν, όπου συνάντησε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Τον Οκτώβριο του 2002 συνδέθηκε με τη δολοφονία ενός Αμερικανού διπλωμάτη στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας Αμμάν και τότε η κυβέρνηση Μπους άρχισε να αποκτά ένα έντονο ενδιαφέρον για αυτόν, με τον Λευκό Οίκο να ψάχνει για συνδέσεις μεταξύ της Αλ Κάιντα και του Σαντάμ Χουσεΐν.


Αγνοώντας τις επιφυλάξεις της CIA, ο τότε Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, έδωσε μια ομιλία, κάνοντας λόγο για πόλεμο, το 2003 και δηλώνοντας ότι ο Ζαρκάουι ήταν ο σύνδεσμος μεταξύ του Ιράκ και της τραγωδίας των Δίδυμων Πύργων.

Από τη στιγμή που αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τον, ως τότε αφανή, Ζαρκάουι, ως δικαιολογία για την έναρξη ενός νέου μετώπου στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ο Λευκός Οίκος άθελά του τον έκανε σούπερ σταρ στους ισλαμιστές και ο Ζαρκάουι απάντησε μετατρέποντας όλες τις προειδοποιήσεις τους για τρομοκρατία σε πραγματικότητα.

Μετά την πτώση της Βαγδάτης τον Απρίλιο του 2003, ο Ζαρκάουι εξαπέλυσε ένα κύμα βομβιστικών επιθέσεων στο Ιράκ με στόχο την ανάδευση του μίσους μεταξύ των Σουνιτών και των Σιιτών, ενώ ταυτόχρονα χτυπά και την Αμερική.

Τον Ιανουάριο του 2004, δέκα μήνες μετά την άφιξή του στη Βαγδάτη και καθώς η εξέγερση ανθεί, έστειλε ένα μήνυμα στον Μπιν Λάντεν ζητώντας του μια χάρη. Η οργάνωσή του, αν και μικρή, ήταν πίσω από σχεδόν όλες τις μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ιράκ, αλλά θα μπορούσε να επιτύχει πολύ περισσότερα με την επίσημη έγκριση και τους πόρους της Αλ Κάιντα. «Το μόνο που ελπίζουμε είναι ότι θα είμαστε η αιχμή του δόρατος, η δυνατότητα πρωτοπορίας και η γέφυρα που θα οδηγήσει το ισλαμικό έθνος στη δόξα» έγραφε.

Στις 10 Μαΐου, ο Ζαρκάουι έστειλε ένα μήνυμα στον κόσμο, σε ένα κακής ποιότητας εξάλεπτο βίντεο. Ντυμένος στα μαύρα και με το πρόσωπό του σκεπασμένο με μάσκα του σκι, ο Ζαρκάουι στεκόταν πίσω από μία γονατισμένη φιγούρα με πορτοκαλί στολή.

Ο Αμερικανός Νίκολας Μπεργκ, ένας επίδοξος επιχειρηματίας ο οποίος είχε πάει στο Ιράκ για να κανονίσει τις συμβάσεις για την επιχείρηση επισκευής ηλεκτρονικών του, δεν έδειχνε κανένα σημάδι επίγνωσης του τι επρόκειτο να του συμβεί.

«Έθνος του Ισλάμ, μεγάλη είδηση!» Είπε ο Ζαρκάουι, που ήταν πλαισιωμένος από τέσσερις ένοπλους άνδρες. «Τα σημάδια της αυγής έχουν αρχίσει και οι άνεμοι φυσούν προς τη νίκη».

Συνέχισε για αρκετά λεπτά, πριν από την προειδοποίηση: «Δεν θα δείτε τίποτα από εμάς εκτός από πτώματα και φέρετρα εκείνων που σφάξαμε με αυτό τον τρόπο» είπε και με αυτά τα λόγια τράβηξε ένα μακρύ μαχαίρι από μια θήκη, έκοψε τον λαιμό του Μπεργκ και το κράτησε ψηλά σαν τρόπαιο.

Το αποτρόπαιο βίντεο κυκλοφόρησε σε όλο τον κόσμο και οι θαυμαστές του Ζαρκάουι του έδωσαν ένα νέο ψευδώνυμο «ο σεϊχης των σφαγέων»

Ο Ζαρκάουι πέθανε στις 19:04, αλλά η οργάνωσή του έμεινε. Οι ακόλουθοί του απλώς υποχώρησαν, ήσυχα μαζεύαν δύναμη σε άνομες επαρχίες της Συρίας, μέχρι να βγουν ξανά σε κοινή θέα το 2013 - όχι απλώς ως τρομοκρατική οργάνωση, αλλά ως ένας στρατός. Οι διάδοχοι του Ζαρκάουι αποκαλούσαν τους εαυτούς τους με διαφορετικά ονόματα πριν καταλήξουν στο ISIS, ενώ συνέχιζαν να αναφέρονται στον Ζαρκάουι ως ο «σείχης Μουτζαχεντίν», αναγνωρίζοντας τον ως τον ιδρυτή που προσπάθησε να αναδιατυπώσει τους χάρτες της Μέσης Ανατολής. Και, όπως ο Ζαρκάουι, πιστεύουν ότι κατακτήσεις τους δεν θα τελείωναν εκεί. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το AvatarSync έγινε πλέον δωρεάν
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το AvatarSync έγινε πλέον δωρεάν
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ