2015-10-03 09:35:43
Φωτογραφία για Η «συνταγή» ΣΕΒ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας
Επενδύσεις σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας και ενίσχυσή τους μέσω νέων επενδυτικών εργαλείων προτείνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την ελληνική οικονομία. Ξεκινώντας από την εκτίμηση ότι οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο μνημόνιο δεν μπορούν να οδηγήσουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και γι’ αυτό θα πρέπει να δρομολογηθούν και άλλες, ο ΣΕΒ προτείνει ενθάρρυνση των επενδύσεων σε καινοτόμες δραστηριότητες μέσω των κοινοτικών ενισχύσεων σε οριζόντιο επίπεδο. Αναφέρει ως παράδειγμα τη μείωση φόρων μέσω των αυξημένων αποσβέσεων (investment tax credits), ή άλλων πρόσφορων ισοδύναμων μεθόδων, επισημαίνοντας ότι τα επενδυτικά αυτά εργαλεία είναι απολύτως απαραίτητα στη σημερινή σκληρή υφεσιακή συγκυρία. Σημειώνει πάντως ότι η χρήση τους θα πρέπει να συμβαδίζει με τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής και τους κανόνες της Ε.Ε. περί κρατικών ενισχύσεων
. Η όλη διαδικασία, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, μπορεί να επιταχυνθεί εάν αρθούν και οι διαρθρωτικές στρεβλώσεις που καθιστούν αντιοικονομικές τις επενδύσεις στους δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας που είναι εκτεθειμένοι στον διεθνή ανταγωνισμό. Χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σημειώνει ο ΣΕΒ, οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να υστερούν στη χώρα μας, θέτοντας σε πορεία απομείωσης την ευημερία του ελληνικού πληθυσμού, καθώς το επίπεδο απασχόλησης και αμοιβών θα παραμένει σε καθοδική τροχιά, χωρίς την αύξηση της παραγωγικότητας που φέρνουν οι επενδύσεις. Οι επενδύσεις στη βιομηχανία, ειδικότερα, παράγουν υψηλότερη προστιθέμενη αξία ανά απασχολούμενο από κάθε άλλο παραγωγικό κλάδο και, ταυτόχρονα, δημιουργούν συνθήκες απεξάρτησης από τις εισαγωγές που εγκλωβίζουν οικονομικούς πόρους σε χαμηλής προστιθέμενης αξίας δραστηριότητες.

Σε ό,τι αφορά στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο, οι αναλυτές του εβδομαδιαίου οικονομικού δελτίου του ΣΕΒ επισημαίνουν ότι οφείλεται στη βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών σε όλους τους κλάδους μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους και την υποχώρηση της ακραίας αβεβαιότητας που επικρατούσε ειδικά κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, λόγω και των capital controls. Οι καταναλωτικές προσδοκίες, όμως, παραμένουν στάσιμες. Η καλή πορεία των εσόδων από φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ, μεταξύ άλλων, τον Αύγουστο καλύπτει μερικώς την υστέρηση εσόδων των προηγούμενων μηνών. Η υστέρηση εσόδων εξακολουθεί να ισοσκελίζεται από τη συγκράτηση των δαπανών, ώστε το κράτος να είναι σε θέση να καταβάλλει τις ανελαστικές δαπάνες για μισθούς και συντάξεις, αποστερώντας όμως, έτσι, τη σχετική ρευστότητα από την οικονομία.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ