2015-10-13 07:25:06
Φωτογραφία για Απελευθέρωση ή κλείσιμο της αγοράς αερίου; Η επιλεξιμότητα, οι ΕΠΑ και οι δημοπρασίες
Ραγδαίες ανακατατάξεις συντελούνται το τελευταίο διάστημα στην αγορά του φυσικού αερίου, όπου βάσει και των μνημονιακών υποχρεώσεων επέρχονται σημαντικές αλλαγές. Γενικά οι προβλέψεις της συμφωνίας σε σχέση με την αγορά του φυσικού αερίου θεωρείται ότι μπορούν να ανοίξουν την αγορά και να δημιουργήσουν πεδίο για τη δραστηριοποίηση εναλλακτικών προμηθευτών, ειδικά σε σχέση με το θέμα της επιλεξιμότητας. Ωστόσο στην πράξη εκφράζονται ενστάσεις για το κατά πόσο το μοντέλο απελευθέρωσης που προωθείται οδηγεί πραγματικά σε συνθήκες ανταγωνισμού ή δημιουργεί τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το θέμα των δημοπρασιών και η δυνατότητα που παρέχεται πλέον στις Εταιρείες Παροχής Αερίου, να συμμετέχουν σε αυτές. Όπως παρατηρούν πηγές της αγοράς οι ΕΠΑ παρότι έχουν διοίκηση που προέρχεται από τους μετόχους μειοψηφίας, δεν παύουν να ελέγχονται σε ποσοστό 51% από τη ΔΕΠΑ. Εδώ λοιπόν εγείρονται μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στη συμμετοχή των θυγατρικών εταιρειών στις δημοπρασίες αερίου που διενεργούνται από τη μητρική. Βασικότερο ερώτημα είναι το κατά πόσο η συμμετοχή των ΕΠΑ θα συντελέσει στην ενίσχυση του ανταγωνισμού ή ελοχεύει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε στην αντίθετη κατεύθυνση.


Θυμίζουμε ότι μέσω των δημοπρασιών, μπορούν εναλλακτικοί προμηθευτές να αποκτήσουν πρόσβαση σε αέριο σε τιμή κόστους από τη ΔΕΠΑ, γεγονός που θεωρητικά μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά.

Εδώ λοιπόν η πιθανή συμμετοχή των ΕΠΑ στις δημοπρασίες μπορεί εν δυνάμει να λειτουργήσει ως εμπόδιο για τη ρευστότητα της αγοράς, επαναπατρίζοντας στη ΔΕΠΑ μερίδιο αγοράς που είχε χάσει μέσω των δημοπρασιών. Και αυτό διότι όσο μεγαλύτερη ποσότητα δεσμεύεται στις δημοπρασίες από τις ΕΠΑ, τόσο περισσότερο περιορίζεται η διαρροή ποσοτήτων προς τον ανταγωνισμό και άρα μικραίνουν τα περιθώρια για δραστηριοποίηση τρίτων παικτών. Και βέβαια δεσμεύοντας μεγαλύτερες ποσότητες οι ΕΠΑ, αφού περιορίζουν δραματικά τις δυνατότητες που υπάρχουν για τρίτους προμηθευτές, καθίστανται οι μοναδικοί πλην ΔΕΠΑ διαθέσιμοι προμηθευτές για τους επιλέγοτες πελάτες. Επιπλέον εγείρεται ζήτημα και για την τιμή, αφού η σημερινή τιμή προμήθειας των ΕΠΑ από τη ΔΕΠΑ είναι υψηλή. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια να γίνουν υψηλότερες προσφορές ώστε να δεσμευτούν μεγάλες ποσότητες. Ταυτόχρονα όμως προσφέροντας υψηλή τιμή, οι ΕΠΑ ανεβάζουν συνολικά την τιμή της δημοπρασίας, λειτουργώντας προς όφελος της μητρικής η οποία αυξάνει τα έσοδά της.

Ήδη στην αγορά υπάρχουν έντονες διεργασίες και γίνεται λόγος για ψευδεπίγραφο ανταγωνισμό αλλά και για στρεβλό άνοιγμα της αγοράς που επί της ουσίας οδηγεί σε πισωγύρισμα. Έτσι, όπως υποστηρίζουν πηγές της αγοράς, αντί να οδηγούμαστε σε αύξηση του αριθμού των προμηθευτών και σε ενίσχυση του ανταγωνισμού, υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε εντελώς αντίθετα αποτελέσματα στην πράξη, με την έμμεση ενίσχυση της ισχύος του κρατικού μονοπωλίου.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ