2015-10-21 23:34:06
Φωτογραφία για Δήλωση του Βουλευτή Δημήτρη Καμμένου για τη δημοσίευση του ποιήματος του Δ. Σολωμού Σολομού «Ύμνος εις την Ελευθερία»
Σαν σήμερα το 1825 δημοσιεύεται για πρώτη φορά στη «Γενική Εφημερίδα της Ελλάδος» το ποίημα του Διονυσίου Σολομού «Ύμνος εις την Ελευθερία»... οι δυο πρώτες στροφές του οποίου μετά την απελευθέρωση έμελλαν να γίνουν ο Εθνικός Ύμνος της χώρας. Ήταν η πρώτη φορά που επίσημη εφημερίδα της Κυβέρνησης, το πέμπτο φύλλο της «Γενικής Εφημερίδος της Ελλάδος», δημοσιεύει ένα ποίημα. Παράλληλα, πάνω από έναν αιώνα μετά και συγκεκριμένα στις 18 Νοεμβρίου 1966 με την απόφαση 6133 του υπουργικού συμβουλίου καθιερώθηκε και ως εθνικός ύμνος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ποίημα γράφτηκε το Μάιο του 1823 από τον 25χρονο τότε Διονύσιο Σολωμό στα ιταλικά και στη συνέχεια στα ελληνικά, μελοποιήθηκε από τον Νικόλαο Μάντζαρο και συνολικά αποτελείται από 158 τετράστιχες στροφές.

Ο Βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων δήλωσε τα εξής:

«Ο Εθνικός μας Ύμνος αντανακλά τα πάθη, τους αγώνες και τα ιδανικά ολόκληρου του λαού μας ενώ, στο άκουσμα του οι ψυχές όλων μας δακρύζουν από υπερηφάνεια και συγκίνηση
. Σαν σήμερα, για πρώτη φορά η επίσημη εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύει το ποίημα οι δυο πρώτες στροφές του οποίου έμελε να γίνουν και επίσημα ο Εθνικός μας Ύμνος. Σε αυτούς, ο Σολωμός μιλά στην Ελλάδα δίνοντας της σάρκα και οστά και ταυτίζοντας την με την Ελευθερία την οποία οραματίζεται οπλισμένη με σπαθί, που έχει κόψη τρομερή, μαχόμενη να κόψει τα δεσμά της σκλαβιάς.

Ο ύμνος αντανακλά την ομοψυχία, την εθνική συνείδηση και τη μοναδικά αξιοθαύμαστη Ιστορία του λαού μας. Όλες οι ελπίδες, η αγωνία, το πάθος για Ελευθερία των Ελλήνων έχουν αποκρυσταλλωθεί μέσα στους στίχους του για να περάσουν ανέγγιχτα στις επόμενες γενιές, μεταφέροντας το ίδιο πάντα φορτισμένο συγκινησιακά δίλημμα ¨Ελευθερία ή Θάνατος¨ για το οποίο ένας ολόκληρος λαός θυσιάστηκε». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ