2015-10-22 11:27:07
Φωτογραφία για Γιατί η πιστωτική κάρτα μπορεί να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα
Έως και 1,6 δισ. ευρώ πρόσθετα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό θα μπορούσε να αποδώσει η υιοθέτηση κινήτρων για την ενθάρρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, κατά το πρώτο έτος εφαρμογής τους, αναφέρει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE).

Στη μελέτη του με τίτλο: «Τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και η ενίσχυση των φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα», το ΙΟΒΕ καταγράφει το ρόλο των ηλεκτρονικών συναλλαγών στον περιορισμό της παραοικονομίας, αλλά και τη σημασία τους στην ενίσχυση της διαφάνειας, στην μείωση του κόστους διαχείρισης του χρήματος για τις επιχειρήσεις και στην διευκόλυνση των καθημερινών συναλλαγών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρει, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, πέραν των σημαντικών ωφελειών που προσφέρουν σε σχέση με τη μείωση της παραοικονομίας, έχουν συνδεθεί και άμεσα με την οικονομική ανάπτυξη.

Υπό αυτήν την έννοια, οι ηλεκτρονικές πληρωμές δεν συνιστούν μόνο μια εναλλακτική λύση διευκόλυνσης των συναλλαγών ή και μείωσης, πολλές φορές, του κόστους συναλλαγής, σε σχέση με άλλες μεθόδους πληρωμής, όπως τα μετρητά και οι επιταγές, αλλά μπορεί επίσης να δημιουργήσουν σημαντικά οφέλη για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.


Η υιοθέτηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών μειώνει το κόστος του συστήματος πληρωμών, ενώ τα συστήματα πληρωμών που είναι πιο αποτελεσματικά αυξάνουν το επίπεδο της οικονομικής μεγέθυνσης και ανάπτυξης. Η ταχύτητα της υιοθέτησης των ηλεκτρονικών πληρωμών σε μια χώρα εξαρτάται από την αλληλεπίδραση του αρχικού κόστους υποδομών και των τεχνολογικών εξελίξεων.

Με την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και τη μείωση του κόστους της υποδομής που σχετίζεται με τις ηλεκτρονικές πληρωμές, οι μη έντυπες πληρωμές γίνονται σχετικά φθηνότερες και το κλάσμα των αγορών στις οποίες αυτή η μέθοδος πληρωμής επιλέγεται, αυξάνεται.

Οι πληρωμές με μετρητά ή επιταγή περιλαμβάνουν όχι μόνο το κόστος για την παραγωγή τους, αλλά και το κόστος διαχείρισης, μεταφοράς και ασφαλούς τοποθέτησής τους. Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)39 για το κοινωνικό και ιδιωτικό κόστος των διαφόρων μέσων πληρωμής, το κοινωνικό κόστος των πληρωμών σε μετρητά αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των κοινωνικών δαπανών.

Οι πληρωμές με μετρητά έχουν κατά μέσο όρο το χαμηλότερο κόστος ανά συναλλαγή, ακολουθούμενο στενά από τις πληρωμές με χρεωστική κάρτα.

Παρόλα αυτά, σε ορισμένες χώρες, τα μετρητά δεν αποφέρουν πάντοτε το χαμηλότερο μοναδιαίο κόστος συναλλαγών, καθώς σε περισσότερο από το ένα τρίτο του δείγματος χωρών, οι συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες έχουν χαμηλότερο μοναδιαίο κόστος από τις συναλλαγές με μετρητά.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τη μελέτη καθώς αυξάνεται η χρήση ενός μέσου πληρωμής, μειώνεται το κοινωνικό του κόστος ανά συναλλαγή. Αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται στην ύπαρξη σταθερού κόστους που δεν μεταβάλλεται με τον αριθμό ή την αξία των συναλλαγών.

Η χρήση πλαστικού χρήματος στην Ελλάδα

Η χρήση των χρεωστικών καρτών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, παραμένοντας ωστόσο σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα διείσδυσης σε σύγκριση με το μέσο όρο της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού, η τραπεζική αργία, η υποχρεωτική αποδοχή καρτών πληρωμής και το ημερήσιο όριο στην ανάληψη από τα ΑΤΜ έδωσαν σημαντική ώθηση στη διείσδυση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. Τον Ιούλιο, η χρήση των καρτών πληρωμής για αγορές μέσω τερματικών POS υπερδιπλασιάστηκε.

Με το άνοιγμα των υποκαταστημάτων των τραπεζών, η χρήση υποχώρησε, παραμένοντας ωστόσο κατά πολύ υψηλότερη σε σχέση με την περίοδο πριν την επιβολή των περιορισμών.

Συγκεκριμένα, η αξία συναλλαγών με κάρτες πληρωμής ήταν υψηλότερη κατά 76% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Ιούνιο φέτος, ενώ ο αριθμός συναλλαγών με κάρτες πληρωμής την ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά 94%. Ωστόσο, ακόμα και με αυτή την απότομη αύξηση υπό τις έκτακτες συνθήκες που σημειώθηκαν το καλοκαίρι, εκτιμάται ότι η θέση της Ελλάδας στις κατατάξεις με βάση τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής δεν έχει βελτιωθεί επαρκώς.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ