2015-10-24 20:12:09
Φωτογραφία για Αγρότες σε απόγνωση... και στην Ηλεία
Η επόμενη μέρα από την θεομηνία βρίσκει τους αγρότες του Κάμπου να κλαίνε και να οδύρονται. Η καταστροφή στη φυτική παραγωγή και το ζωϊκό κεφάλαιο είναι τεράστια και δεν έχει προηγούμενο. Η Περιφέρεια κινητοποιήθηκε άμεσα και ήδη από χθες στις πληγείσες περιοχές βρίσκονται κλιμάκια του ΕΛΓΑ για να εκτιμήσουν το μέγεθος της καταστροφής, ενώ την ίδια στιγμή  συνεργεία του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, που από χθες κηρύχθηκε και επίσημα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καταγράφουν τις ζημιές.

Πολλοί από τους πληγέντες αποδίδουν το μέγεθος της καταστροφής στα κανάλια του ΓΟΕΒ που πλημμύρισαν «επειδή δεν έχουν καθαριστεί».

Η «Πατρίς» κατέγραψε την κραυγή αγωνίας αγροτών αλλά ο φωτογραφικός της φακός δεν κατάφερε να απαθανατίσει το μέγεθος της καταστροφής.

Δρακιάς Περικλής πρόεδρος κοινότητας Αρετής

«Το πρόβλημα εδώ χρονίζει. Και άλλες φορές είχανε πει ότι θα το λύσουνε αλλά λύση δεν δόθηκε. Το χωριό μας περιβάλλεται από τρία μεγάλα ποτάμια που έχουν κατάληξη το Κοτύχι και όποτε βρέχει γίνεται αυτή η καταστροφή. Έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά καλλιέργειες πατάτας και βίκου. Ο κόσμος πηγαίνει στο δήμο για αιτήσεις. Ελπίζω το κράτος να βοηθήσει».


Αλετράς Νίκος πρόεδρος κοινότητας Νησίου

«Στο Νησί οι ζημιές από τη θεομηνία είναι μεγάλες τόσο σε καλλιέργειες όσο και στην οδοποιΐα. Πολλοί αγροτικοί δρόμοι στο χωριό μας έχουν κλείσει από λάσπες και πέτρες, ενώ έχει σπάσει και ένα μικρό γεφυράκι με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη μετακίνηση των κατοίκων. Χρειαζόμαστε άμεσα βοήθεια, να μη μας ξεχάσουν».

Λίβανος Γιώργος -πρόεδρος κοινότητας Καπελέτου

«Το 2011 είχε συμβεί ανάλογη καταστροφή αλλά μικρότερης κλίμακας. Τότε είχε κατέβει κλιμάκιο του ΕΛΓΑ και έδωσε κάτι στους αγρότες. Αυτή τη φορά μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή. Δευτέρα το πρωΐ περιμένουμε κλιμάκια του ΕΛΓΑ. Εδώ να πω ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πουλήσει το ένα τρακτέρ από τα δύο για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν και τα λεφτά τους είναι όλα εδώ. Αν αυτοί  οι άνθρωποι δεν βοηθηθούν έχουν τελειώσει. Σε ένα μήνα θα είχαμε συγκομιδή αλλά η κακοκαιρία μας πρόλαβε. Όλη η πατάτα καταστράφηκε, σε λίγες μέρες θα πρασινίσει».

Σταθόπουλος Κωνσταντίνος  αγρότης

«Η συγκεκριμένη περιοχή την Πέμπτη ήταν λίμνη. Τα νερά μια μέρα μετά όχι μόνο δεν έχουν φύγει αλλά θα παραμείνουν για πολύ ακόμα. Τα προβλήματα στην περιοχή Αρετής-Κουρτεσίου, προκλήθηκαν από τους ακαθάριστους τάφρους που ανήκουν στον ΓΟΕΒ. Από κεί ξεκίνησαν οι πλημμύρες. Η καταστροφή στις καλλιέργειες είναι ολοκληρωτική. Για την τάφρο 21 που περνά από το Κουρτέσι το έχουμε επισημάνει από καιρό. Όλοι όμως σφυρίζουν αδιάφορα αλλά ξέρουν να παίρνουν τα λεφτά. Όταν τους αφήνεις απλήρωτους σε πάνε δικαστικώς. Καιρός είναι αυτά να αλλάξουν και να τους πάμε εμείς δικαστικώς. Η τάφρος 21 από την εθνική οδό και κάτω έχει να καθαριστεί 32 χρόνια!»

Κωστόπουλος Σπύρος-εκτροφέας αλόγων

«Ο σταύλος  με τα άλογα είναι 300 μέτρα από το λεγόμενο ποτάμι Γουβός (κανάλι του ΓΟΕΒ). Το ποτάμι πλημμύρισε, κατάφερα και έβγαλα τα άλογα από το νερό, καταστράφηκαν βέβαια το καλαμπόκι και η βρώμη. Το ποτάμι δεν το έχουν καθαρίσει ποτέ αν και επανειλημμένως έχουμε κάνει παρατηρήσεις, αλλά αδιαφορούν ».

Ζησιμόπουλος Παναγιώτης αγρότης

«Οι πλημμύρες κατέστρεψαν τις καλλιέργειες πατάτας στην περιοχή κατά 100%. Καλλιεργώ περίπου 30 στρέμματα και δεν έχει μείνει πατάτα, το ίδιο και στα 600-700 στρέμματα καλλιεργειών στην περιοχή. Πρέπει να μας βοηθήσει η πολιτεία. Με αυτή την καταστροφή και την κρίση αν δεν γίνει κάτι, εμείς παραδώσαμε… Θα είναι η τελευταία χρονιά».

Ανοιχτό το δημαρχείο

Το δημαρχείο Ανδραβίδας Κυλλήνης στα Λεχαινά καθώς και τα περιφερειακά κτίρια θα παραμείνουν το Σαββατοκύριακο ανοικτά (8-13.00 και 16.00 -19.00) και θα εξυπηρετούν εκείνους τους συνδημότες που έχουν πληγεί από την πρόσφατη θεομηνία.

Ο δήμαρχος κ. Ναμπίλ Μοράντ ήταν από το πρωΐ σε επικοινωνία με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο , ενώ από χθες όπως δήλωσε στην «Πατρίς» κλιμάκια του ΕΛΓΑ βρίσκονται στην περιοχή καθώς και συνεργεία του Τ.Α.Σ. Παράλληλα συνεργεία του Δήμου από το πρωΐ βρίσκονταν στις πληγείσες περιοχές για καταγραφή των ζημιών. «Πιστεύω ότι η Πολιτεία θα κάνει το καθήκον της και θα σταθεί δίπλα στο δήμο για να μας βοηθήσει γιατί η Βουπρασία έχει υποστεί μεγάλες ζημιές».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ