2015-11-01 22:29:13
Φωτογραφία για Τα σχέδια της κυβέρνησης για την δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών - Τρία hot spots στην Αττική
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει την άμεση κατασκευή ενός έως τριών χώρων στα όρια της Περιφέρειας της Αττικής Σύμφωνία και μεταναστευτικό θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων P. Μοscovici που επισκέπτεται την Αθήνα στις 3 και 4 Νοεμβρίου, αλλά και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου M. Schulz που θα βρεθεί στην Αθήνα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει τα πέντε ζητήματα - αγκάθια της συμφωνίας, μεταξύ των οποίων τα "κόκκινα" δάνεια, ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση, αναζητώντας πολιτική επίλυση καθώς είναι θέματα που ο Αλέξης Τσίπρας όπως έχει πει απειλούν την πολιτική σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή.

Αλλά και το μεταναστευτικό θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων καθώς η αντιμετώπιση του επηρεάζει συνολικά την οικονομική κατάσταση της χώρας και επιβαρύνει τοπικές κοινωνίες.

Τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός θα μεταβεί και στην Άγκυρα για να συναντηθεί με τον T. Erdogan με στόχο η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών να ξεκινά από τα παράλια της Τουρκίας.

Να σημειωθεί ότι τη λύση των οργανωμένων κλειστών και φυλασσόμενων καταυλισμών με τροχοβίλες και κοντέινερς καταλήγει ο κυβερνητικός σχεδιασμός σε συνεργασίας με τους εμπειρογνώμονες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την δημιουργία των κέντρων προσωρινής υποδοχής ταυτοποίησης και διαμονής προσφύγων τα γνωστά και ως hot spots.

Μάλιστα οι αρχικές σκέψεις να αξιοποιηθούν και κάποιοι εγκαταλελειμμένοι στρατιωτικοί χώροι φαίνεται πως απορρίπτεται προς το παρόν καθώς είτε βρίσκονται πολύ κοντά στον αστικό ιστό είτε η μετατροπή τους σε χώρους υποδοχής απαιτεί υπερδιπλάσιο κόστος από την κατασκευή ενός νέου.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει την άμεση κατασκευή ενός έως τριών χώρων στα όρια της Περιφέρειας της Αττικής συνολικής δυνατότητα 10.000 προσφύγων, ενός έως τριών στην Περιφέρεια της Μακεδονίας με ισοδύναμη δυνατότητα φιλοξενίας, ενώ στην νησιωτική Ελλάδα το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή δυο hots spots με δυναμική 1.000 έως 2.000 προσφύγων το καθένα στη Λέσβο και από ένα στα νησιά της Κω, της Λέρου, της Χίου και της Σάμου με το καθένα να μπορεί να φιλοξενήσεις έως 1000 άτομα.

Και για την περίπτωση των νησιών επιλέγονται χώροι μακριά από τις πόλεις ώστε να μην επιβαρύνονται οι τοπικές κοινωνίες.

Σε ότι αφορά την Αττική και τη Μακεδονία αν και οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ επιθυμούν την κατασκευή ενός οργανωμένου καταυλισμού που θα μπορεί να φιλοξενήσει μαζικά 10.000 πρόσφυγες η κυβέρνηση επιμένει ότι πρέπει να γίνου δύο η τρείς στην Αττική δυνατότητας 3.000 ατόμων και άλλοι τόσοι στην Μακεδονία ώστε να μην δίνεται η εικόνα «στρατοπέδων συγκέντρωσης» και να μην επιβαρύνεται υπερβολικά μια μόνο περιοχή.

Από την πλευρά τους οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ε.Ε. που θα καταβάλουν και το τίμημα κατασκευής αν και παραδέχονται το σκεπτικό της ελληνικής πλευράς προτάσσουν το ζήτημα του κόστους καθώς κατασκευής και λειτουργίας αυτό υπερτριπλασιάζεται αν για παράδειγμα στην Αττική αντί για ένα μεγάλο Hot spot κατασκευαστούν τρία.

Ειδικά για την περιφέρεια της Αττικής οι εκτάσεις που προτάσσονται για την κατασκευή των χώρων φιλοξενίας είναι μία έξω από την Ραφήνα, μία λίγα χιλιόμετρα μετά τον Ασπρόπυργο και μία μεγάλη έκταση έξω από το Λαύριο.

Και οι τρείς περιοχές επιλέχθηκαν με το σκεπτικό ότι βρίσκονται σε λιμενικούς σταθμούς ώστε να μην διανύονται μεγάλες αποστάσεις με τα λεωφορεία όταν τα πλοία από τα νησιά φέρνουν τους πρόσφυγες στην ενδοχώρα.

Σε ότι αφορά την Μακεδονία προτάσσονται μία έκταση έξω από την Θεσσαλονίκη μία κοντά στο Κιλκίς και μια έξω από την Καβάλα.

Καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν ότι σε ότι αφορά στην Αττική προτάθηκαν και εγκαταλελειμμένες εκτάσεις που παλαιότερα λειτουργούσαν ως παιδικές κατασκηνώσεις ενώ η πρόταση για αξιοποίηση του στρατοπέδου «Στρατηγού Λίοση» στα Λιόσια καταλείφθηκε καθώς χεριάζοντας τουλάχιστο δυο εκατομμύρια ευρώ για την ανακατασκευή και επαναλειτουργία του.

Σε ότι στην αφορά την διαδικασία θα υπάρχουν κάποιοι αρχικοί χώροι τα λεγόμενα «Rest Point» όπου οι πρόσφυγές θα μεταφέρονται αμέσως μετά την περισυλλογή τους από τις βάρκες ή τις παραλίες αν έχουν καταφέρει να τις προσεγγίσουν Εκεί θα τους παρέχεται τροφή, ένδυση και οι πρώτες βοήθειες όπου χρειάζεται.

Σε διάστημα ελάχιστων ωρών με λεωφορεία θα μεταφέρονται στους καταυλισμούς υποδοχής και φιλοξενίας όπου θα βρίσκονται υπό φύλαξη και δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα εξόδους η απομάκρυνσης. Οι πρόσφυγες άμεσα θα περνούν από τη διαδικασία των συνεντεύξεων και της ταυτοποίησης από μικτά κλιμάκια της frontex, του ΟΗΕ, της Europolice και άλλων διεθνών οργανισμών και θα ακολουθεί η διαδικασία της δακτυλοσκόπησης.

Θα απαιτούνται από 48 έως 72 ώρες για να εξακριβωθεί ποιοι δικαιούνται ασύλου ώστε εντός 10 ημερών να προωθούνται σε χώρες προορισμού που οι ίδιοι επιθυμούν. Μέσα στους καταυλισμούς θα υπάρχει υγειονομικός σταθμός για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ενώ για περιστατικά που χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψη οι ασθενείς θα μεταφέρονται σε κοντινά κέντα υγείας ή νοσοκομεία.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
HotDog : Cydia tweak update free v3.2
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
HotDog : Cydia tweak update free v3.2
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ