2015-11-03 14:25:36
Φωτογραφία για Τουρκία: Για ''στρατιωτική κατασκοπεία'' 44 συλλήψεις προσκείμενων στον ιμάμη Γκιουλέν
Πάνω από 40 άτομα συνελήφθησαν σήμερα στην Τουρκία στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας που ξεκίνησε στην  Τουρκία ( από την Σμύρνη) , κατά πολιτών, κρατικών λειτουργών  και αστυνομικών που φέρεται να πρόσκεινται  στον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, του "υπ'αριθμόν ένα εχθρού του λαού" για τον ισλαμοσυντηρητικό Πρόεδρο της χώρας κ. Ερντογάν, Μεταξύ των ατόμων που έχουν τεθεί υπό κράτηση είναι και ο Νομάρχης της Σμύρνης, σύμφωνα με την εφημερίδα Yeni Safak. Το κανάλι ΝTV μεταδίδει ότι υπό κράτηση έχει τεθεί και ο πρώην Διευθυντής Ασφαλείας του νομού.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν  μέσα ενημέρωσης η επιχείρηση  διεξήχθη σε 18 επαρχίες της χώρας και είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη αστυνομικών και δημόσιων λειτουργών που ήταν ύποπτοι για "κατοχή στρατιωτικών εγγράφων και εμπιστευτικών εγγράφων", ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Η επιχείρηση αυτή έγινε μόλις δύο ημέρες μετά την μεγάλη νίκη στις βουλευτικές εκλογές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του προέδρου Ερντογάν, το οποίο κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, την οποία ωστόσο είχε χάσει στις προηγούμενες εκλογές, πριν από πέντε μήνες.


Όπως ειναι γνωστό ο  Τούρκος Πρόεδρος έχει κηρύξει πόλεμο στον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιμάμη Φ. Γκιουλέν από τα τέλη του 2013, μετά την αποκάλυψη μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς που αφορούσε το περιβάλλον του. Ο Ερντογάν προσάπτει στον πρώην ιδεολογικό και πολιτικό σύμμαχό του, ο οποίος διευθύνει από τις ΗΠΑ ένα ισχυρό δίκτυο σχολείων (ισλαμικά), μη κυβερνητικών οργανώσεων και επιχειρήσεων, ότι δημιούργησε ένα "παράλληλο κράτος" για να τον ανατρέψει.Τον κατηγορεί δε ότι έχει συμμαχήσει και με ΜΜΕ ενώ εδώ και δύο χρόνια, τρέχουν και δικαστικές διώξεις κατά των υποστηρικτών του ιμάμη Φ.Γκιουλέν.

Την περασμένη εβδομάδα, η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στην έδρα δύο τηλεοπτικών καναλιών που ανήκουν σε έναν όμιλο που πρόσκειται στον Γκιουλέν, κατά των οποίων είχε εκδοθεί δικαστική απόφαση για να τεθούν υπό εποπτεία. Η θεαματική αυτή έφοδος που έγινε μπροστά στις κάμερες των δύο τηλεοπτικών δικτύων καταδικάστηκε στην Τουρκία, όπως και στο εξωτερικό, ως επίθεση στην ελευθεροτυπία.

Ο ίδιος ο ιμάμης Γκιουλέν, ο οποίος διώκεται για απόπειρα πραξικοπήματος, αναμένεται να δικαστεί ερήμην στις αρχές Ιανουαρίου από τουρκικό δικαστήριο, ενώ πάντα ειναι ανοιχτό και θέμα αιτήματος για απέλαση από τις ΗΠΑ.

Η ηλεκτρονική έκδοση της Yeni Safak σε είδηση με τίτλο «Επιχείρηση σε 18 νομούς κατά της “Παράλληλης δομής” : 44 άτομα υπό κράτηση», αναφέρεται σε επιχείρηση της αστυνομίας που ξεκίνησε σε 18 νομούς της χώρας με κέντρο το νομό της Σμύρνης.

Η ηλεκτρονική έκδοση της Milliyet σε είδηση με τίτλο «Επιχείρηση στη Σμύρνη : Γραφειοκράτες, Αστυνομικοί, Νομάρχης, Αντινομάρχης υπό κράτηση» αναφέρει ότι σε δήλωσή του, ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρει ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες, «προκειμένου να καθαρίσει η γραφειοκρατία και οι Ένοπλες Δυνάμεις από υπόπτους, που προέκυψαν στις ανακρίσεις της δίκης για υπόθεση στρατιωτικής κατασκοπείας».
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ