2015-11-06 01:13:21
Φωτογραφία για Επέκταση των συμψηφισμών και με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, προανήγγειλε ο αναπληρωτής Υπ. Οικονομικών κος Τρ. Αλεξιάδης
 Την πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να προβεί σε νέες νομοθετικές ρυθμίσεις έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα συμψηφισμού των οφειλών των επιχειρήσεων με απαιτήσεις τους από το δημόσιο, προανήγγειλε ο Αναπληρωτής Υπ.Οικονομικών κος Τρ.Αλεξιάδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή.  

........... ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, για μένα είναι ακατανόητο το εξής: Βγάλτε ένα φιρμάνι οι ιδιωτικές κλινικές στην Ελλάδα να κλείσουν όλες, να μην υπάρχει ιδιωτική κλινική. Διότι, όπως προχωράτε, όταν ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει τις κλινικές και πρέπει ο κλινικάρχης κάθε τέλη του μηνός, στις 31 του μηνός να πληρώσει ΦΠΑ -εάν έχει τζίρο 200.000 να πληρώσει 46.000 στις 31 του μήνα ως ΦΠΑ- και έχει να εισπράξει ένα και δύο χρόνια από τον ΕΟΠΥΥ, αυτός θα πάει φυλακή. 

 Ήδη, κύριε Υπουργέ, ο «Κυανούς Σταυρός», μία παλιά ιστορική κλινική, αλλά και άλλες, συνολικά εφτά, κλινικές έχουν κλείσει μέχρι τώρα
. Μέχρι τον Δεκέμβρη θα κλείσουν όλες. Εγώ να σας πω κάτι; Ταξική κυβέρνηση είστε, ποσώς σας ενδιαφέρει το κλινικάκι. Ούτε εμένα με ενδιαφέρει. Δεν ενδιαφέρεστε, όμως, για το προσωπικό, για τον νοσοκόμο, για τον τραυματιοφορέα, για την καθαρίστρια, που έχουμε ανεργία; Πάνω από εξήντα με εβδομήντα χιλιάδες μέχρι τέλη του χρόνου θα φθάσουν οι άνεργοι από αυτό. 

 Τι ζητώ; Αφού ο ΕΟΠΥΥ χρωστά στις κλινικές, να συμψηφίζεται ο ΦΠΑ με αυτό που χρωστά ο ΕΟΠΥΥ. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Εγώ δουλεύω για σένα, μου χρωστάς και μετά με βάζεις και φυλακή! Αυτό είναι παγκόσμια πρωτοτυπία! Κάντε, λοιπόν, συμψηφισμό, κύριε Υπουργέ, για τις κλινικές. 

 ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): 

 Θα προσπαθήσω να απαντήσω σε τρία λεπτά. Είναι η πρώτη μου απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, γι’ αυτό συγχωρείστε μου όποιο λάθος κάνω. 

Πρέπει να πω από την αρχή, κύριε Γιακουμάτο, ότι έχετε απόλυτο δίκιο σε αυτό που λέτε στην ερώτησή σας. Βάζετε δύο θέματα και έχετε δίκιο και στα δύο.

 Το πρώτο που βάζετε είναι η αυτονόητη υποχρέωση του δημοσίου και το δικαίωμα των επιχειρήσεων να συμψηφίζουν υποχρεώσεις του ενός προς τον άλλο. 

Αυτό, δυστυχώς, δεν γίνεται με τα χρέη που υπάρχουν από τον ΕΟΠΥΥ προς αυτές τις ιδιωτικές κλινικές. Και δεν γίνεται, γιατί σύμφωνα με τα όσα ισχύουν στο δίκαιο το οποίο ακολουθεί το Υπουργείο Οικονομικών στις πληρωμές του, δηλαδή στους συμψηφισμούς, δεν θεωρείται στενός δημόσιος τομέας με τη στενή έννοια. 

 Θεωρείται νομικό πρόσωπο, ευρύτερος δημόσιος τομέας και έτσι δεν μπορεί να συμψηφιστεί ο ΦΠΑ που οφείλει η κλινική, όταν κόβει ένα τιμολόγιο προς τον ΕΟΠΥΥ με τα χρήματα που της χρωστά ο ΕΟΠΥΥ. Είναι ένα πρόβλημα που έχουμε και είναι κάτι που μας απασχολεί και το επίμαχο χρονικό διάστημα, όπως έχουμε δεσμευτεί και στις προγραμματικές δηλώσεις, θα φέρουμε τέτοια νομοθετήματα που να λύνουμε αυτό το πρόβλημα, για να μπορεί να συμψηφιστεί η μία υποχρέωση με την άλλη. 

 Είναι παράλογο το Δημόσιο να χρωστά, η επιχείρηση να οφείλει και να μην μπορεί να γίνει αυτός ο συμψηφισμός. Είναι κάτι που μας απασχολεί και θα το αντιμετωπίσουμε. 

 Για την ώρα, το μόνο που μπορεί να κάνει η επιχείρηση είναι όταν πάρει φορολογική ενημερότητα, στη φορολογική ενημερότητα να γραφτεί το ποσό που χρωστά στο Δημόσιο και όταν πάει να πληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ, να γίνει παρακράτηση με τις διαδικασίες ως το 10% και τα υπόλοιπα για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα. 

 Είναι, λοιπόν, ένα λογιστικό πρόβλημα για το Δημόσιο, ένα ουσιαστικό πρόβλημα για τις επιχειρήσεις και εμείς θέλουμε πραγματικά να προχωρήσουμε σε συμψηφισμούς, διότι αυτή τη στιγμή επιχειρήσεις και πολίτες χρωστούν περίπου 82 δισεκατομμύρια ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Το Δημόσιο χρωστά περίπου 5,1 - 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή η κατάσταση είναι ένας τραγέλαφος που πρέπει να κλείσει.

Πηγή: http://www.taxheaven.gr © Taxheaven Δείτε περισσότερα http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/26058
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ