2015-11-08 19:46:07
Φωτογραφία για Μ. Χρυσοβελώνη: «Να πιέσει η Ευρώπη την Τουρκία για το προσφυγικό»
Πρωτοφανείς διαστάσεις έχει λάβει η προσφυγική τραγωδία στο Αιγαίο, καθώς το τελευταίο διάστημα κάθε νύχτα μετατρέπεται σε εφιάλτη για τα στελέχη του λιμενικού, της Αστυνομίας, τους κατοίκους και τους ψαράδες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με ναυάγια και νεκρά παιδιά στη θάλασσα. Το Αιγαίο κάθε μέρα γίνεται νεκροταφείο.

Η τραγωδία που εξελίσσεται καθημερινά στο Αιγαίο με τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία, λόγω του πολέμου που μαίνεται εκεί, απαιτεί την άμεση παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για να δοθεί βιώσιμη λύση στο πρόβλημα. Απαιτεί βεβαίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβει δραστικά αντί να παρακολουθεί αμήχανα τους Τούρκους δουλεμπόρους να σπρώχνουν τα σαπιοκάραβά τους γεμάτα τρομαγμένους πρόσφυγες μέχρι τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα. Αν δεν δοθεί βιώσιμη ευρωπαϊκή λύση, θα ισοδυναμεί με βόμβα στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δυστυχώς για την ώρα, όπως αποδεικνύει η σκληρή καθημερινή πραγματικότητα στα παγωμένα νερά του Αιγαίου, οι διακηρύξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί ετοιμότητας  για αποτελεσματικότερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της, μοιάζουν περισσότερο με ευχολόγιο. Και οι πρόσφατες αποφάσεις της άτυπης Συνόδου Κορυφής μπορεί να αποδειχθούν ατελέσφορες στην πράξη.


Η διαχείριση του προσφυγικού δεν είναι μόνο ελληνική υπόθεση και η λύση πρέπει να έχει τη σφραγίδα της Ευρώπης. Ωστόσο, η στάση της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών που εμφανίζονται απρόθυμες να συνδράμουν και μετατρέπονται σε οχυρά καθώς αρνούνται τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις προσφύγων, δείχνει ότι τίποτα δεν αποκλείει ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα να μεταλλαχθεί κάτω από ασφυκτικές πιέσεις και μεθοδεύσεις αποκλειστικά σε ελληνικό με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη χώρα μας. Είναι εμφανής η επιδίωξη της κ. Μέρκελ - και όχι μόνο - να βάλει τέλος στην είσοδο μεταναστών στο γερμανικό έδαφος και να στεγανοποιήσει το πρόβλημα αποκλειστικά εντός των ελληνικών συνόρων. Ο κίνδυνος να μετατραπεί η Ελλάδα σε «αποθήκη ψυχών» είναι υπαρκτός και δεν πρέπει να υποτιμηθεί από κανέναν.

Αναμφίβολα είναι κυρίαρχη η ανθρωπιστική διάσταση στο προσφυγικό, αλλά για την Ελλάδα, ταυτόχρονα είναι ένα πρόβλημα  με πολλές παραμέτρους, πολιτικές, οικονομικές, ασφαλείας καθώς η θέση της χώρας μας, γεωγραφική, πολιτική και οικονομική περιπλέκει τις συνθήκες διαχείρισης του ζητήματος. Στο πολιτικό-διπλωματικό επίπεδο πεδίο η κυβέρνηση αποκρούει τις επιδιώξεις των Ευρωπαίων εταίρων μας για σχέδια συνεργασίας με την Τουρκία, που μπορεί να ανοίξουν κερκόπορτες και παράλληλα επιχειρεί να πιέσει τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. για τη μεταφορά κονδυλίων στη χώρα μας και τον επιμερισμό των ευθυνών με την Τουρκία και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

Την ίδια ώρα η Τουρκία αρέσκεται στα ανατολίτικα παζάρια, όπως άλλωστε το συνηθίζει, κινούμενη μεταξύ εκβιασμών και αναβλητικότητας. Οι κ.κ. Ερντογάν και Νταβούτογλου επιχειρούν με μοχλό το θέμα των προσφύγων να αποσπάσουν όσο το δυνατό περισσότερα ανταλλάγματα από την Ευρώπη: από την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και μια γενναία οικονομική ενίσχυση μέχρι την επανεκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Στην άτυπη Ευρωπαϊκή Σύνοδο για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες, με απούσα την Τουρκία, αποφασίστηκε η δημιουργία 100.000 θέσεων υποδοχής προσφύγων στις χώρες που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων. Είναι θετικό το γεγονός ότι αποτράπηκαν τα σχέδια σκληροπυρηνικών ευρωπαϊκών κύκλων να δημιουργηθεί στην Αττική στρατόπεδο-γκέτο 50.000 προσφύγων. Η λύση βρέθηκε με την επιδότηση 20.000 ενοικίων για την «προσωρινή φιλοξενία» των προσφύγων.

Η χώρα μας ωστόσο σηκώνει δυσανάλογο βάρος για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Θα πρέπει να κατανοήσουν η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι κ.κ. Γιούνκερ και Τουσκ, ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο να σηκώνει μόνη της το βάρος. Θα πρέπει επιτέλους να αλλάξει το Δουβλίνο 2. Να σταματήσει η ανθρωποθυσία στη θάλασσα του Αιγαίου, που ντροπιάζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Η Ε.Ε. οφείλει να πιέσει την Τουρκία να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της για το θέμα των προσφύγων και παράλληλα να εφαρμοστεί το ταχύτερο δυνατό η απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής που προβλέπει να επιδοτηθούν οι χώροι προσφύγων στις χώρες πρώτης υποδοχής. Οφείλουμε να πιέσουμε την Ευρώπη να επιδείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ