2015-11-11 21:27:47
Φωτογραφία για Λουράντος: ''Θέλουν να βάλουν τέλος στην ελληνική επιχειρηματικότητα προς όφελος των καρτέλ''
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κ. Λουράντος, σε συνέντευξή του στο Iatronet, τόνισε πως τώρα πια, ό,τι και να συμβεί δεν θα του φανεί περίεργο.

IATRONET

“Θέλουν να βάλουν τέλος στην ελληνική επιχειρηματικότητα προς όφελος των καρτέλ», δήλωσε στο Ιatronet, o πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κ. Λουράντος, τονίζοντας ότι τώρα πια ό,τι και να συμβεί δεν θα του φανεί περίεργο.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην περίπτωση των γενοσήμων, τόνισε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα –πριν από τα μέσα Δεκεμβρίου- αναμένει γενναίο κούρεμα στις τιμές τους, με την Πολιτεία να ακολουθεί κατά γράμμα τις επιταγές της τρόικας. Όπως ανέφερε, τα λάθη που έχουν γίνει στο παρελθόν, είτε από τις ελληνικές κυβερνήσεις είτε από τις εταιρείες όσον αφορά τα ελληνικά φάρμακα, είναι μεγάλα, και τώρα τα πληρώνουμε. ‘’Πιστεύω’’ του είναι ότι τα ελληνικά γενόσημα είναι και πάρα πολύ καλά και πολύ αποτελεσματικά- και παρά το ότι στο εξωτερικό πρωταγωνιστούν, στην Ελλάδα είναι σχεδόν άγνωστα. Για αυτό, κατά τον ίδιο, ευθύνονται οι παρακάτω:


Η Πολιτεία, η οποία δεν λέει να καταλάβει ότι η φαρμακευτική δαπάνη δεν μειώνεται μόνο από το πετσόκομμα των τιμών αλλά και από το φρένο που πρέπει να μπει στην αθρόα συνταγογράφηση που συνεχίζουν να κάνουν πολλοί γιατροί ανά την επικράτεια. Όπως υποστηρίζει, λίγοι ξέρουν ότι για κάθε ένα ευρώ που δαπανάται για την αγορά γενοσήμου, επιστρέφουν στην Εθνική οικονομία 3 ευρώ, μέσω των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται, μέσω της Εφορίας, το χρήμα μένει στην Ελλάδα και δεν φεύγει ως συνάλλαγμα κ.λπ.

Λάθη όμως έχουν γίνει και από την πλευρά των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, αναφέρει ο κ. Κ. Λουράντος, καθώς αυτές, βλέποντας όλη αυτή την κατάσταση με την κάθε κυβέρνηση να γέρνει προς την πλευρά των πολυεθνικών, δεν στήριξαν τα προϊόντα τους όσο πρέπει, κάνοντάς τα δηλαδή πρωτίστως γνωστά στον κόσμο με την κατάλληλη επικοινωνία για τις ευεργετικές τους ιδιότητες και για το ότι δεν υστερούν έναντι των πρωτοτύπων. Δεν είναι δυνατό, όπως λέει, ελληνικό γενόσημο στην Γερμανία να είναι πρώτο στην κατηγορία του, με τις περισσότερες πωλήσεις, και στην Ελλάδα να είναι ανύπαρκτο.

Σήμερα, σημειώνει ο κ. Λουράντος, σε σύνολο περίπου 6.000 φαρμάκων που διαθέτει ένα φαρμακείο, το 60% αυτών αφορά γενόσημα. Από αυτά, μόλις και μετά βίας το 10% ανήκει στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.

Εν κατακλείδι, τόνισε ο ίδιος: «Με όλες αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις που συμβαίνουν στον χώρο του φαρμάκου εις βάρος της ελληνικής επιχειρηματικότητας δεν θα μου φανεί καθόλου περίεργο αν ακούσω ότι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες σκέφτονται να μεταφέρουν την παραγωγή τους στη Βουλγαρία, ούτε ότι η ελληνική αγορά πλημμύρισε με γενόσημα αμφιβόλου ποιότητας από το Πακιστάν».

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ