2015-11-14 20:38:06
Φωτογραφία για TAP: επιταχύνονται οι εργασίες με (πιθανά) ελληνικά οφέλη
Με αντιπροσωπεία της εταιρείας «Trans Adriatic Pipeline AG» συναντήθηκε χθες Πέμπτη 12 Νοεμβρίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.

Τον TAP εκπροσωπούσαν ο Εμπορικός Διευθυντής, Λουτζ Λέντβερ, ο Διευθυντής του ελληνικού τμήματος του αγωγού Ρικάρ Σκουφιάς, ο Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων Ελλάδας, Αλέξανδρο Πανουργιά και η Νομική Σύμβουλος, Κατερίνα Μούντριχα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, ο διευθυντής του Γραφείου Υπουργού, Δημοσθένης Παπασταμόπουλος, η Ειδική Συνεργάτης του υπουργού, Μαργαρίτα Σύρκου, ο Διπλωματικός Σύμβουλος, Νίκος Γιωτόπουλος και ο Νομικός Σύμβουλος του υπουργού, Αλέξανδρος Νικολούζος.

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας των δύο πλευρών που χαρακτήρισε τις συνομιλίες των τελευταίων εβδομάδων, οι οποίες είχαν σκοπό, και κατέληξαν στην αποσαφήνιση σημαντικών θεμάτων που αφορούν στην απρόσκοπτη συνέχιση του έργου.


Η αποτελεσματική διευθέτηση αυτών των ζητημάτων, επέτρεψε τη διαπίστωση ότι είναι πλέον εφικτή η επιτάχυνση των διαδικασιών, προκειμένου να εξελιχθεί ομαλά η μετάβαση στις επόμενες φάσεις του έργου και να ξεκινήσει η κατασκευή του στο ελληνικό τμήμα, βάσει του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.

Η εταιρεία ενημερώθηκε επίσης ότι υπεγράφη η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) αναφορικά με τροποποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην όδευση του αγωγού, ενώ προωθείται και η κοινοποίηση Εξαίρεσης Κρατικής Ενίσχυσης, στις αρμόδιες Αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου TAP είναι έργο στρατηγικής σημασίας για την πολλαπλότητα των ενεργειακών πηγών και θέτει τις βάσεις για την αναβάθμιση του ενεργειακού ρόλου της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα εξασφαλίζει οφέλη που θα αποτυπωθούν στην πραγματική οικονομία με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, με αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας σε τοπικό επίπεδο και με τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στην κατασκευαστική διαδικασία του αγωγού.

Επιβεβαιώνεται επίσης, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ επενδύσεων που, ταυτόχρονα με την ικανοποίηση των επιχειρηματικών προσδοκιών, θα εξαντλούν τα περιθώρια προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και του τόπου.

—Σύντομα ξεκινούν τα έργα

Ο αγωγός, που έχει προϋπολογισμό 1,5 δισ. Ευρώ, θα κατασκευαστεί και θα χρηματοδοτηθεί με ιδιωτικά κεφάλαια από την κοινοπραξία έξι ενεργειακών κολοσσών και θα μετατρέψει την Ελλάδα σε πύλη εισόδου προς την Ευρώπη για το φυσικό αέριο από την Κασπία Θάλασσα και το Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το capital.gr, οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον Απρίλιο του 2016.

Ενόψει της έναρξης της κατασκευής του αγωγού βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαγωνισμοί για τις αναθέσεις του κατασκευαστικού κομματιού αλλά και για την προμήθεια των σωλήνων. Η διαγωνιστική διαδικασία διενεργείται εξ ολοκλήρου στο εξωτερικό και μόλις ολοκληρώνεται μία ανάθεση αμέσως γίνονται και οι επίσημες ανακοινώσεις.

Ήδη έχει ανακοινωθεί η ανάθεση ενός «slot» (τμήματος) του αγωγού στη γερμανική Mannesmann, ενώ για ανάληψη έργων αισιοδοξούν και ελληνικοί κατασκευαστικοί και βιομηχανικοί όμιλοι.

Για παράδειγμα στο κομμάτι των σωλήνων, οι ελληνικές βιομηχανίες (ΣΩΛΚ) έχουν σημαντικό πλεονέκτημα τη γεωγραφική εγγύτητα η οποία μειώνει σημαντικά το μεταφορικό κόστος, ενώ έχει επιλυθεί το θέμα που είχε ανακύψει με το συνυπολογισμό στις προσφορές της καθυστέρησης στην επιστροφή του ΦΠΑ.

Στον TAP συμμετέχουν και θα εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση του έργου οι ενεργειακές εταιρείες BP (μερίδιο 20%), Socar (Αζερμπαϊτζάν, 20%), Statoil (Νορβηγία, 20%), Fluxys (Βέλγιο, 19%), Enagás (Ισπανία, 16%) και Axpo (Ελβετία, 5%).
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ