2015-11-15 07:36:46
Φωτογραφία για ''Πανστρατιά'' στην Αττάλεια με 12.000 αστυνομικούς, AWACS, F-16 και F-15, στρατό,ναυτικό, ακτοφυλακή και ''μυστικούς'' για τους G20. Εκεί και ο Ομπάμα
Με προορισμό την Αττάλεια της Τουρκίας ταξιδεύει  ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ( αναχώρησε, λίγο μετά τις 21.30 -ώρα Ελλάδας- του Σαββάτου από την Ουάσιγκτον)  προκείμενου να λάβει μέρος  στην διήμερη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι πλουσιότερων χωρών του κόσμου (G20) που ξεκινά σήμερα Κυριακή.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε συγκαλέσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας προκειμένου να ενημερωθεί για τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τις επιθέσεις στο Παρίσι. Στη σύσκεψη αυτή φαίνεται ότι οριστικοποιήθηκε η μετάβασή του καθώς μετά την επίθεση στο Παρίσι εξέταζε το ενδεχόμενο να μην μεταβεί στην Τουρκία  για την Σύνοδο της G20

Ηδη την απόφασή του να μην λάβει μέρος στη σύνοδο της G20 είχε ανακοινώσει ο Γάλλος πρόεδρος, κ. Φρανσουά Ολάντ, τα ξημερώματα, λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις των τρομοκρατών στο Παρίσι. Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι στην Αττάλεια της Τουρκίας θα εκπροσωπηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών και Εξωτερικών της χώρας του.


Οι Τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν τα πάντα για να προστατέψουν την ασφάλεια των ηγετών της Ομάδας των Είκοσι μεγαλύτερων ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομικών του κόσμου. Όπως έχει γίνει γνωστό, η Αττάλεια,  κυριολεκτικά αστυνομοκρατείται. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Σελαμί Αλτινόκ, περισσότεροι από 12.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται σε υπηρεσία όλο το 24ωρο. ενώ  ανά 50 μέτρα θα υπάρχει ένας αστυνομικός πάνω στη λεωφόρο από την οποία θα περάσουν οι αντιπροσωπείες και η οποία συνδέει το αεροδρόμιο με την τοποθεσία Μπελέκ, όπου θα διεξαχθεί η σύνοδος- μια απόσταση δηλαδή 30 χλμ.

Μόνο τα πρόσωπα που έχουν ειδική διαπίστευση θα έχουν πρόσβαση στην "κόκκινη ζώνη", όπου βρίσκονται τα 30 ξενοδοχεία στα οποία θα φιλοξενηθούν οι αντιπροσωπείες και στα παράθυρα των οποίων έχουν τοποθετηθεί αλεξίσφαιρα τζάμια.

Περισσότερες από 350 κάμερες ασφαλείας με ενσωματωμένα συστήματα ανάγνωσης των πινακίδων κυκλοφορίας και αναγνώρισης προσώπου έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή. Ένα υπερσύγχρονο ιπτάμενο ραντάρ  (awacs).θα πετά συνεχώς πάνω από την περιοχή και μαχητικά αεροσκάφη F-16  βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας, έτοιμα να επέμβουν. Τα μέτρα ασφαλείας συμπληρώνουν ταχύπλοα της ακτοφυλακής που θα πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες.

"Θεού θέλοντος, θα φιλοξενήσουμε αυτή τη σύνοδο κορυφής με τις λιγότερες δυνατόν ελλείψεις", δήλωσε ο Κ.Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τρίτη, αφού επιθεώρησε προσωπικά το μέρος.

Υπο την βαρια σκιά και της αιματηρής επίθεσης στο Παρίσι  τουρκική αστυνομία έχει εντείνει τις εφόδους στους κύκλους τζιχαντιστών σε όλη τη χώρα - ιδίως όταν υπάρχει και το τραγικό συμβάν με την επίθεση αυτοκτονίας που προκάλεσε τον θάνατο 102 ανθρώπων στις 10 Οκτωβρίου στην Άγκυρα. Την περασμένη εβδομάδα, είκοσι ύποπτοι για συμμετοχή στην εξτρεμιστική οργάνωση ''Ισλαμικό Κράτος'' (ISIS-ISIL) που κατηγορείται για την επίθεση αυτή, συνελήφθησαν στην Αττάλεια, πριν αφεθούν ελεύθεροι ή απελαθούν.

Κατάλογος με ονόματα υπόπτων της ISIS-ISIL  έχει σταλεί σε όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας που έχουν αναπτυχθεί στην Αττάλεια, με την ένδειξη να παρακολουθείται οποιοδήποτε όχημα, η πινακίδα κυκλοφορίας του οποίου δεν φέρει τον αριθμό 07 (κωδικό της περιοχής), σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ενόψει της Συνόδου Κορυφής των G20 έχουν τεθεί σε επιφυλακή ουσιαστικά και δυνάμεις από όλα τα σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων, δεδομένης και της έκρυθμης κατάστασης στη χώρα αφού συνεχίζονται οι διάσπαρτες συγκρούσεις με το ΡΚΚ. Σε επιφυλακή φέρεται να  βρίσκεται  και η ΜΙΤ (μυστικές υπηρεσίες). ''Στο πόδι''  βρίσκεται και το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, ενώ άλλα δημοσιεύματα σημειώνουν ότι αμερικανικά αεροσκάφη F- 15 ( που έχουν μετασταθμεύσει στο Ιντσιρλίκ) αλλά και το αντιτορπιλικό «Ντόναλντ Κουκ» (το οποίο συμμετείχε πρόσφατα σε κοινή άσκηση με το τουρκικό ΠΝ και παραμένει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου) θα βρίσκονται στην περιοχή και θα «βοηθήσουν αν χρειαστεί».

Στην ατζέντα των συνομιλιών των ηγετών των G20  κυριαρχούν  το θέμα της Συρίας - προφανώς με τις νέες προεκτάσεις-  , η μεταναστευτική κρίση ( και εκ των πραγμάτων ό,τι αυτό συνεπάγεται σε θέματα ασφαλείας), η κλιματική αλλαγή και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.Δηλαδή όλοι αναμένουν  πλέον ότι οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν και στις επιθέσεις που σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Παρίσι.
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΣΑΕΜΘ:  Είμαστε όλοι Γάλλοι
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΠΣΑΕΜΘ: Είμαστε όλοι Γάλλοι
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ