2015-11-18 22:34:40
Φωτογραφία για «Δεν υπάρχουν φαντάσματα στην αγορά του ελαιολάδου» - Αυτή είναι η πραγματικότητα για το λάδι φέτος
Η κακή οικονομική συγκυρία για την Ελλάδα σε συνδυασμό με την μεγάλη προσφορά που... υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελούν τους δύο βασικούς παράγοντες που καθορίζουν τη φετινή πραγματικότητα για το ελαιόλαδο της Κρήτης.

Με αφορμή δημοσιεύματα που έχουν δει το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας, το CretePlus.gr επικοινώνησε με το γνωστό Ηρακλειώτη ελαιουργό, έμπορο και εμφιαλωτή κ. Μιχάλη Αλμπαντάκη ο οποίος και ξεκαθάρισε τα πράγματα σχετικά με το τι συμβαίνει στην αγορά του ελαιολάδου τη φετινή χρονιά, δίνοντας ταυτόχρονα και πολύτιμες συμβουλές στους ελαιοπαραγωγούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπάρχουν «φαντάσματα και αόρατοι εχθροί του ελαιολάδου και του ελαιοπαραγωγού», όπως χαρακτηριστικά λέει. Αντίθετα τα πάντα καθορίζονται από τους απλούς κανόνες της αγοράς και της ζήτησης, σε συνδυασμό με τις ανάγκες των ελαιοπαραγωγών κάθε χώρας και των δυνατοτήτων που υπάρχουν.


«Μετά τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας στα οποία γινόταν λόγος για κόλπα και τεχνάσματα στην αγορά του λαδιού, καλό θα είναι να γίνει μια σωστή ενημέρωση προς τον Κρητικό παραγωγό, σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο. Δεν υπάρχει κάποιο παιχνίδι πίσω από το λάδι και να σταματήσουν ορισμένοι να βλέπουν φαντάσματα. Το ελαιόλαδο είναι ένα χρηματιστηριακό προϊόν και η Ελλάδα είναι η τρίτη ελαιοπαραγωγός χώρα.

Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι βρίσκεται σε μια κακή οικονομική συγκυρία με αποτέλεσμα αυτό να δημιουργεί πρόβλημα στον παραγωγό που δεν έχει το περιθώριο να κρατήσει το λάδι του και να μην το δώσει άμεσα, ώστε να ασκηθεί και μια διαφορετική πολιτική. Τώρα δεν έχουν δοθεί οι επιδοτήσεις και βλέπουμε πως πολλοί πωλούν μικροποσότητες για να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους. Το πρόβλημα σε σχέση με τους Ιταλούς και τους Ισπανούς είναι ότι αυτή μπορούν να κρατήσουν το λάδι τους», επισημαίνει ο κ. Αλμπαντάκης.

Η φετινή χρονιά σύμφωνα με τον γνωστό ελαιουργό είναι μια χρονιά με μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου. Κατά συνέπεια το λάδι, σαν χρηματιστηριακό προϊόν που είναι να δέχεται πίεση προς τα κάτω στην τιμή του. «Καλό λοιπόν θα ήταν ο παραγωγός- εφόσον μπορεί και έχει τη δυνατότητα – να είναι πιο συγκρατημένος στις πωλήσεις του», τονίζει.

Αυτό πάντως που τονίζει ο κ. Αλμπαντάκης ειναι πως αυτή την στιγμή, η τιμή στον παραγωγό είναι 3 ευρώ και πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να κρατηθεί η τιμή αυτή, διότι μια μεγάλη ποσότητα της φετινής παραγωγής έχει ήδη προπωληθεί ως εμφιαλωμένο προϊόν, σε χώρες του εξωτερικού

Εμπιστοσύνη στους εμπόρους

Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που θέτει ο κ. Αλμπαντάκης είναι πως οι παραγωγοί πρέπει να προσέχουν που δίνουν το λάδι τους, αλλά ταυτόχρονα να εμπιστεύονται τους εμπόρους που επιλέγουν να συνεργαστούν.

«Ο Έλληνας παραγωγός είναι γεγονός πως έχει χάσει πολλές φορές χρήματα από αετονύχηδες εμπόρους. Ενώ θα πρέπει να ξέρουν οι παραγωγοί πως εμείς οι έμποροι δεν έχουν τη δυνατότητα – λόγω της κατάστασης στο τραπεζικό σύστημα – να έχουμε κάποιο ταμείο. Οπότε πουλάμε το λάδι με βάση την τιμή που δίνουν οι Ιταλοί για παράδειγμα».

Για αυτό τονίζει πως: «Οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι πιο συγκρατημένοι στις πωλήσεις τους γιατί αν δίνουν το λάδι αμέσως, τότε εμείς δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε καλύτερη τιμή. Η συμβουλή μου είναι λοιπόν, όσοι έχουν την ευχέρεια να κρατήσουν το λάδι άκοπο σε έναν έμπορο εμφιαλωτή (αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα ).

Το λάδι μέχρι τα τέλη του Δεκέμβρη θα πέσει ακόμη και στα 2.60 ευρώ το κιλό. Όμως πιστεύω πως από το Φλεβάρη η τιμή θα ανέβει και πάλι. Και ειδικά τον Μάη, τον Ιούνη και τον Ιούλη, η τιμή θα φτάσει και πάλι στα περυσινά επίπεδα. Καλώ λοιπόν τον κόσμο να μην πανικοβληθεί και συμβουλεύω όσους μπορούν να το κρατήσουν, να μην το τιμολογήσουν για να μπορέσουν και οι έμποροι, μέσα από αυτή τη μορφή αποθεματοποίησης, να το πουλήσουμε διεκδικώντας καλύτερη τιμή. Θέλει όμως υπομονή και όχι βεβιασμένες κινήσεις».
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ