2015-12-01 22:10:27
Φωτογραφία για Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και οι συνοριακοί περιορισμοί, νέο πλήγμα για τα παιδιά πρόσφυγες, λέει η UNICEF
Γενεύη, 1 Δεκεμβρίου 2015 - Οι απρόβλεπτοι συνοριακοί περιορισμοί και οι... δυσμενείς καιρικές συνθήκες επιτείνουν τις δυσκολίες και τις προκλήσεις για τα παιδιά και γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστες, που σήμερα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των αφίξεων μέσω θαλάσσης.

Από τις αρχές του 2015 μέχρι το Νοέμβριο, πάνω από 876.000 άνθρωποι έφτασαν από τη Μεσόγειο στις ευρωπαϊκές ακτές. Το ποσοστό των γυναικών και των παιδιών συνέχισε να αυξάνεται από το καλοκαίρι. Τον Ιούνιο, ήταν 27% παιδιά και γυναίκες, το Νοέμβριο αυξήθηκε στο 52%.*

Για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων και της δυστυχίας, η UNICEF κάνει προετοιμασίες για το χειμώνα και σχέδια έκτακτης ανάγκης για να προσαρμοστεί σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση.

«Μέχρι στιγμής, ο ευρωπαϊκός χειμώνας ήταν σχετικά ήπιος, αλλά αυτό αλλάζει. Η μεγαλύτερη ανησυχία μας τώρα είναι ότι οι δυσμενείς χειμερινές καιρικές συνθήκες και απρόβλεπτοι συνοριακοί περιορισμοί θα αφήσουν χιλιάδες παιδιά ξεκρέμαστα, σε κίνδυνο από τη γρίπη και αναπνευστικές λοιμώξεις,» δήλωσε η Marie-Pierre Poirier, ειδική συντονίστρια της UNICEF για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη
. «Όμως τα ζεστά ρούχα, κασκόλ και κάλτσες για μωρά δεν είναι αρκετά. Τα παιδιά πρόσφυγες έζησαν τον πόλεμο, τις στερήσεις και τις κακουχίες. Τώρα χρειάζονται σταθερότητα, προστασία και υποστήριξη».

Η UNICEF έχει ήδη αρχίσει να διανέμει χειμωνιάτικα ρούχα, παιδικά υποδήματα, κουβέρτες, σετ προσωπικής υγιεινής και εξοπλισμό για την αντιμετώπιση των καιρικών συνθηκών και τη θέρμανση όλων των χώρων φιλικών προς τα παιδιά που υποστηρίζει στις χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό παιδιών προσφύγων: την Κροατία, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Σερβία και σύντομα τη Σλοβενία και την Ελλάδα.

Στα πλαίσια της χειμερινής της προετοιμασίας, η UNICEF έχει εκπονήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να ανταποκριθεί στις εξελισσόμενες ανάγκες των παιδιών και των γυναικών και σε ξαφνικές αλλαγές των μεταναστευτικών οδών - σε Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο και Ρουμανία, καθώς και στο Κόσσοβο (UNSCR 1244).

Η UNICEF συνεργάζεται με την UNHCR και τον Ερυθρό Σταυρό για να αναβαθμίσουν τα υπάρχοντα δίκτυα των φιλικών προς τα παιδιά χώρων και των κέντρων για μητέρες και μωρά, σε Κέντρα Υποστήριξης Παιδιών και Οικογενειών, ώστε να βοηθήσουν και να προστατεύσουν τα παιδιά και αυτούς που τα φροντίζουν με μια σειρά από μέτρα, όπως η νομική βοήθεια και η αποκατάσταση της επαφής με τις οικογένειές τους.

* Ελληνική Αστυνομία / UNHCR, 30 Νοεμβρίου 2015

Για πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με τη UNICEF (κ. Ηλίας Λυμπέρης), τηλ.: 210-7255555 ή 6944-653799 Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ