2015-12-04 20:20:50
Φωτογραφία για ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ VD
Επιδιώκουμε τη μέγιστη κοινωνική συναίνεση και επιδιώκουμε τον διάλογο, αλλά δεν φλερτάρουμε με απόψεις οικουμενικών λύσεων, τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης και τόνισε ότι: «Μόνο μια κυβέρνηση της Αριστεράς στο πηδάλιο δημιουργεί αργά, αλλά σταθερά την απεμπλοκή από τις πολιτικές λιτότητας». Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε τη συμφωνία του Αυγούστου με τους δανειστές «επιβλεβλημένη από τους συσχετισμούς», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση Σαμαρά ότι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις καταστάσεις που η ίδια είχε δημιουργήσει.

«Πηγαίνοντας προς τις εκλογές του Ιανουαρίου, φροντίσατε να μην υπάρχει συμφωνία, ενώ είχατε ναρκοθετήσει τα πάντα. Γνωρίζατε πολύ καλά ότι δεν θα βγαίναμε στις αγορές την άνοιξη που μας πέρασε, και είδατε τις εκλογές με ανακούφιση σαν απόδραση από μια εφιαλτική κατάσταση» είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υποστήριξε ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης ήταν ριζοσπαστική, «γιατί απαντά στον πυρήνα του προβλήματος που ήταν τα 'κόκκινα' δάνεια, τα οποία ξεπερνούν τα 100 δισ
. ευρώ, αποτέλεσμα της διαπλοκής, που έδινε δάνεια χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε ορισμένα συμφέροντα». Αναφέρθηκε, επίσης, στις δηλώσεις του κ. Σαμαρά, πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου, «με τις οποίες καλούσε τους Έλληνες να βγάλουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό» και αντίστοιχες δηλώσεις τότε κυβερνητικών στελεχών.

Για τον προϋπολογισμό, ο υπουργός Περιβάλλοντος, είπε ότι δίνει «προτεραιότητα στη σταθεροποίηση με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευαισθησία», κάτι που όπως ανέφερε δεν υπήρχε επί των ημερών της κυβέρνησης Σαμαρά. «Θέτουμε τους όρους για ένα τοπίο διαφορετικό. Η ελληνική οικονομία θα κερδίσει το στοίχημα της αξιοπιστίας και τα αποτελέσματα θα είναι ορατά από την άνοιξη του επόμενου έτους» σημείωσε.

Σχετικά με τα θέματα ενέργειας, ανέφερε ότι στη συμφωνία του Αυγούστου διασφαλίζεται ότι τα δίκτυα υψηλής τάσης θα αποσυσχετισθούν από την ιδιοκτησία της ΔΕΗ, αλλά θα παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο. Τόνισε, επίσης, ότι επανεκκίνηση του αγωγού TAP και η κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού είναι επιλογές που λειτουργούν θετικά στην ενεργειακή πολιτική της χώρας, και πως η απόφαση για την κατάργηση των αυξήσεων του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) οδηγεί στη μείωση των τιμολογίων για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις.

Μάρδας: Έλλειμμα 450 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο

Τα οικονομικά της χώρας ήταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση τον Φεβρουάριο, ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας. Το ταμειακό έλλειμμα ήταν 450 εκατ. ευρώ και αν οι εκλογές γίνονταν το Φεβρουάριο, υπήρχε η περίπτωση να μην μπορούσε η τότε κυβέρνηση να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις, ενώ χαρακτήρισε λάθος την έναρξη της προεκλογικής περιόδου τον Δεκέμβριο, που τον χαρακτήρισε την «πιο ζωντανή περίοδο όλης της χρονιάς».

Υποστήριξε επίσης πως υπήρχε αβεβαιότητα για το κλείσιμο της συμφωνίας τον Φεβρουάριο του 2015 και υπήρχε αβεβαιότητα για την εκταμίευση των 7 δισ. ευρώ στις 24 Φεβρουαρίου του 2015. Όσον αφορά το χρέος, ο κ. Μάρδας είπε ότι το ονομαστικό κούρεμα του 2012 ήταν 51 δισ. ευρώ, το οποίο προήλθε από τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ για την κατάσταση των τραπεζών τόνισε ότι έως το 2014 είχαν φύγει από αυτές 115 δισ. ευρώ.

Στον κ. Μάρδα απάντησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος αναγνώρισε ότι υπήρχε το έλλειμμα των 452 εκατ. ευρώ, υποστήριξε όμως, ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει κάνει κάτι ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπισθεί και ότι ευθύνεται για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα.

Σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση εξαπέλυσε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, κατηγορώντας την για υποκρισία και αποδίδοντάς της «λυσσαλέα στοχευμένη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης για οποιαδήποτε αλλαγή προσπαθεί να κάνει», ενώ έκανε λόγο για «εύκολους επαναστάτες».

Η κ. Αναγνωστοπούλου υποστήριξε ότι η επίθεση που δέχεται η ηγεσία του υπουργείου στις αλλαγές που προσπαθεί να προχωρήσει στην Παιδεία είναι βαθιά ιδεολογικοπολιτική, ενώ ξεκαθάρισε τη δική της πολιτική θέση λέγοντας: «Ποτέ δεν μίλησα εγώ για γερμανοτσολιάδες, εθνικούς προδότες. Θεωρώ ότι η πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να γίνεται με όρους πολιτικούς, ιδεολογικούς, και όχι με όρους εθνικών φρονημάτων. Όμως, η κυρίαρχη τάξη πάντα μιλούσε με τέτοιους όρους, είτε επικαλείται τον ευρωπαϊκό εκσυγχρονισμό, είτε τις φίλιες ιδεολογικά δυνάμεις». Ακόμα, η κ. Αναγνωστοπούλου υποστήριξε ότι υπάρχει ένας μετεμφυλιακός, βαθιά αντιαριστερός λόγος, και ότι στην Ευρώπη «έχουμε ανθρώπους ακροβολισμένους για να αναχαιτίσουν τις οποιεσδήποτε αλλαγές στην Παιδεία», ενώ μίλησε και για «παπαγαλάκια στο εσωτερικό που κάνουν προσωπικές επιθέσεις χυδαίου φασισμού».

Μιλώντας για τον προϋπολογισμό του 2016, είπε πως «στήθηκε σε συνθήκες πολέμου», όπου, εκτός, όπως είπε, από την παρατεταμένη οικονομική κρίση, υπάρχει κρίση και στο προσφυγικό, και τόνισε ότι «προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να αναπαράγει τους δημοκρατικούς θεσμούς, ώστε η μάχη επιβίωσης να έχει μέλλον δημοκρατικό». Αναφερόμενη ειδικότερα για τα κονδύλια στη Παιδεία, η κ. Αναγνωστοπούλου έκανε λόγο για «ένα δύσκολο προϋπολογισμό, κυρίως για την τριτοβάθμια εκπαίδευση», σημείωσε ωστόσο ότι «η μείωση κατά 20% στην ανώτατη εκπαίδευση δεν σημαίνει και ότι η κυβέρνηση ρίχνει λιγότερο βάρος σε σχέση με τις άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης».

Επικριτική για τη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο προσφυγικό, εμφανίστηκε η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. «Η ειρήνη θα είναι ένα άπιαστο όνειρο, όσο ο πόλεμος γίνεται για τη διανομή της λείας και η Ελλάδα παίρνει μέρος σε αυτό» σημείωσε, ενώ υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός είναι ''ναι'' σε όλα», προσθέτοντας πως «δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να συνδέσει την τύχη του και την βελτίωση της ζωής του με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τους ευρωστρατούς, αλλά και σε όλα όσα γίνονται τώρα με πρόσχημα την τρομοκρατία».

«Ο λαός μπορεί να νικήσει τους πάντες, και τους τζιχαντιστές, αν ξεκαθαρίσει ποιος είναι ο εσωτερικός του εχθρός και ποιος είναι ο εξωτερικός. Ο λαός δεν μπορεί να στηρίξει της αποφάσεις της κυβέρνησης κατά της τρομοκρατίας. Η σημαία του λαού για την υπεράσπιση της πατρίδας, των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας, πρέπει να είναι όχι μόνο μια σημαία πάλης κατά του εξωτερικού εχθρού, αλλά και κατά του εσωτερικού εχθρού» ανέφερε η κ. Παπαρήγα.

Και συνέχισε: «Η συμπάθεια σας για το δράμα των προσφύγων, των μεταναστών και τις καταπατήσεις δικαιωμάτων μειονοτήτων δεν μπορεί να σας ξεπλύνει. Δεν μπορεί να γίνει το πλυντήριο και το άλλοθι για την μεγάλη προθυμία που δείχνετε να πάρετε ενεργό μέρος και ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο και στη νέα κλιμάκωση που φαίνεται ότι θα έρθει με τη συγκέντρωση στρατευμάτων και ανταγωνιζόμενων μεταξύ τους καπιταλιστικών κρατών, ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη περιοχή της Συρίας».

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ