2015-12-05 22:59:07
Φωτογραφία για Σε ετοιμότητα ο ξενώνας της Αρσις στη Μακρινίτσα
Στη διάρκεια του χειμώνα αναμένεται η άφιξη μεγάλου αριθμού ανήλικων μεταναστών Σε διαρκή ετοιμότητα βρίσκεται ο ξενώνας της Αρσις στη Μακρινίτσα, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες στέγασης δεκάδων ανήλικων μεταναστών που ζητούν άσυλο και πολλών Σύριων, οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα μας και ζητούν προσωρινή φιλοξενία έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη. Στη διάρκεια της χρονιάς φιλοξενήθηκαν κατά διαστήματα 18 Σύριοι, ηλικίας 14 έως 18 ετών οι οποίοι αναζήτησαν καινούργια πατρίδα σε χώρες της Ευρώπης. Στο μεταξύ, χθες έφτασαν στον ξενώνα πέντε ανήλικοι μετανάστες, τέσσερις εκ των οποίων προέρχονται από τη Συρία και επιθυμούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη, και ένας από το Μπαγκλαντές.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στη διάρκεια του χειμώνα αναμένονται ακόμη περισσότερες αφίξεις στον Ξενώνα της Μακρινίτσας, ενώ όπως ανέφερε η Γιάννα Ρεπανά, υπεύθυνη για τις δραστηριότητες της Αρσις, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ «βρισκόμαστε εν αναμονή της άφιξης Συρίων. Προχθές υποδεχτήκαμε πέντε άτομα, αλλά εκτιμούμε ότι στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν περισσότερες αφίξεις λόγω χειμώνα».


Οπως επισημαίνει η ίδια στη διάρκεια του χειμώνα θα αυξηθούν οι αφίξεις Σύριων μεταναστών, δεδομένου ότι υπάρχουν πάρα πολλές οικογένειες και ασυνόδευτοι ανήλικοι οι οποίοι θα χρειαστούν στέγη. «Εχουμε διαθεσιμότητα για 30 άτομα, κάθε εβδομάδα υποδεχόμαστε παιδιά, αλλά μέχρι στιγμής βρίσκονταν σε κίνηση, και μετέβαιναν σχεδόν αμέσως σε χώρες της Ευρώπης. Τώρα, λόγω των συνθηκών που θα επικρατήσουν, δεν ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε. Πάντως είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε κάθε έκτακτη ανάγκη» όπως σημείωσε η συντονίστρια της Αρσις σε τοπικό επίπεδο.

Μέχρι πρότινος διέμεναν τρία παιδιά στον ξενώνα και οκτώ επιπλέον στα κοινωνικά διαμερίσματα, ενώ αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα ο συνολικός αριθμός των φιλοξενούμενων ανηλίκων που ζητούν άσυλο, στη διάρκεια της χρονιάς.

Ο ξενώνας είναι εφοδιασμένος με είδη ένδυσης, υπόδησης, τρόφιμα και κλινοσκεπάσματα, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των μελλοντικών φιλοξενούμενων, χάρη στην ευαισθησία και το υψηλό αίσθημα προσφοράς του κόσμου, που συνδράμει κάθε κάλεσμα αλληλεγγύης που απευθύνουν οι υπεύθυνοι της Αρσις. «Ο κόσμος γνωρίζει το έργο μας και προσφέρει διαρκώς ρούχα, προκειμένου να στηρίξουν τις προσπάθειές μας» όπως σημείωσε η κ. Ρεπανά.

Παράλληλα, τα παραπάνω είδη αξιοποιούνται για την κάλυψη διάφορων αναγκών όχι μόνο των φιλοξενούμενων στον ξενώνα, αλλά και των μεταναστών που φθάνουν στην περιοχή μας.

Πρόσφατα, οι εθελοντές της Αρσις συνέδραμαν με διάφορα είδη πρώτης ανάγκης τους 186 μετανάστες που είχαν φιλοξενηθεί στο κέντρο υποδοχής του Βόλου, μετά τον εντοπισμό τους σε νησάκι κοντά στην Αλόννησο. «Είχαμε συλλέξει και διανείμαμε στους πρόσφυγες είδη ατομικής υγιεινής, σαμπουάν, αφρόλουτρα κ.α.» ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Ρεπανά, προσθέτοντας ότι οι εθελοντές της Αρσις σπεύδουν να συνδράμουν τους πρόσφυγες κάθε φορά που σημειώνονται αφίξεις στην περιοχή μας.

Παράλληλα, συμμετέχουν σε πρόγραμμα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, που έχει ως στόχο τη στήριξη των προσφύγων και στο πλαίσιο αυτό δύο εθελοντές της Αρσις και δυο μεταφραστές, μετέβησαν στα νησιά, προκειμένου να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια.

Βοήθεια για τους πρόσφυγες

Η διαρκής αύξηση των καθημερινών αναγκών εντείνει τις προσπάθειες των υπευθύνων της «Αρσις» οι οποίοι ξεκινούν καμπάνια ευαισθητοποίησης του κόσμου και συγκέντρωσης διαφόρων ειδών, τα οποία θα δοθούν σε πρόσφυγες κάθε ηλικίας, που βρίσκονται στην Ειδομένη και στα νησιά. Κινητή μονάδα της Αρσις θα βρίσκεται την 19η Δεκεμβρίου στο Βόλο, μπροστά από το Πανεπιστήμιο, προκειμένου να δεχθεί τις προσφορές των ευαισθητοποιημένων μελών της τοπικής κοινωνίας, με είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία θα διανεμηθούν στους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ