2015-12-11 08:41:08
Φωτογραφία για Σε απομόνωση η ελληνική κυβέρνηση από την ΕΕ μετά τη διαμάχη για το ΔΝΤ...
Το ΔΝΤ όπως και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προκαλούν σταθερά την αντιπάθεια της ελληνικής κοινωνίας και υπ αυτή την έννοια είναι βολικοί εχθροί για το Μέγαρο Μαξίμου.    Όσο οι δύσκολες διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο και το ασφαλιστικό δημιουργούν εντάσεις και ρήγματα στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας οι  επικοινωνιακές μάχες προσφέρονται για εσωτερική κατανάλωση.    Ωστόσο η παράσταση της κυβέρνησης «αντιπαράθεση με τον Σόιμπλε για το ΔΝΤ» έλαβε γρήγορα τέλος όπως έδειξε η χθεσινή δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη. «Δεν ζητήσαμε από το ΔΝΤ να φύγει από την Ελλάδα αυτή τη στιγμή», διευκρίνισε η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη θα έπρεπε να έχει τους μηχανισμούς να λύνει μόνη τα προβλήματα της εν μέσω οικονομικής κρίσης. Το ΔΝΤ ήρθε στην Ελλάδα, το οποίο ξέρουμε ότι δεν ήταν ευχάριστο, αλλά ξαφνικά δεν αλλάξαμε άποψη για το ΔΝΤ και το ρόλο του. Ξέρουμε πολύ καλά ότι το ΔΝΤ είναι στη συμφωνία, έρχεται από την προηγούμενη συμφωνία και βεβαίως η νέα συμφωνία που υπεγράφη το καλοκαίρι έχει το ΔΝΤ ως τεχνικό σύμβουλο μέχρι τον Μάρτιο όταν το ίδιο θα αποφασίσει την περαιτέρω πορεία του».  


Είχε προηγηθεί όμως η τοποθέτηση Μοσκοβισί, ο οποίος ανέφερε ότι «δεν θα ήθελα να δω μια διαμάχη για τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η συμμετοχή του είναι απαραίτητη”. Νωρίτερα είχε τοποθετηθεί ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ  λέγοντας ότι "η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι θεμελιωμένη στα νομικά κείμενα του τρίτου προγράμματος (και του δανείου) του ESM».  Κάπως έτσι η παράσταση της κυβέρνησης «αντιπαράθεση με τον Σόιμπλε για το ΔΝΤ», έλαβε γρήγορα τέλος.    Ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την στάση των Βρυξελλών, ενώ αντανακλά και τις διαθέσεις της Γαλλίας και σύμφωνα με πληροφορίες και της Ιταλίας. Έτσι όμως παρότι η ελληνική κυβέρνηση πρόβαλε το επιχείρημα ότι η Ευρώπη πρέπει να λύνει μόνη της τα προβλήματά της στην πραγματικότητα έμεινε χωρίς συμμάχους. Το γεγονός ότι τοποθετήθηκε ξεκάθαρα και από την αρχή ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε τέλος στο άλλο επιχείρημα της κυβέρνησης για την καλή καγκελαρία και τον κακό Σόιμπλε.

Εν ολίγοις ο Σόιμπλε δεν ήταν μόνος του όταν άνοιξε το θέμα του ΔΝΤ με τις προκλητικές δηλώσεις του κατά της ελληνικής κυβέρνησης, εξέφρασε συνολικά την στάση της γερμανικής κυβέρνησης καθώς και το σύνολο της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας. Υπ αυτή την έννοια η τακτική της κυβέρνησης μπορεί να της δίνει πόντους στο εσωτερικό αλλά ενδέχεται να προκαλέσει ζημιά στην συνολική διαπραγμάτευση που είναι ανοικτή. Όπως διευκρινίζεται από κύκλους των Βρυξελλών δεν υφίσταται θέμα αμφισβήτησης της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, εκτός και αν το ίδιο το Ταμείο αποφασίσει να αποσυρθεί από αυτό”.    Πέραν αυτού η διαμάχη περί του ΔΝΤ δυσχαιρένει την επιστροφή στις αγορές εάν αυτή είναι πράγματι η πρόθεση της κυβέρνησης όπως πρόσφατα δήλωσε και ο πρωθυπουργός. Άλλωστε και με την προηγούμενη κυβέρνηση όλο το success story κατέρρευσε όταν άνοιξε πρόωρα το θέμα της απομάκρυνσης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ