2015-12-12 16:57:10
Φωτογραφία για Andrew Liveris: Ποιος είναι ο γίγαντας της βιομηχανίας χημικών των $130 δισ.
Εκτελεστικός πρόεδρος στο νέο κολοσσό που αναμένεται να δημιουργηθεί στον χημικό κλάδο, θα είναι ο Έλληνο-Αυστραλός Andrew Liveris (σήμερα διευθύνων σύμβουλος της Dow Chemical), μετά την επίσημη ανακοίνωση της συγχώνευσης των DuPont και Dow Chemical, που θα φέρει το όνομα DowDuPont.

Ο Andrew Liveris, είναι Έλληνας τρίτης γενιάς και δεν διστάζει όπου σταθεί και όπου βρεθεί να δηλώνει γεμάτος περηφάνια την καταγωγή του, το όμορφο Καστελόριζο, από όπου ήταν ο παππούς του.

«Θα είμαι πάντα Έλληνας όμως. Αυτή είναι η κληρονομιά μου. Και παρ' όλο που άνθρωποι με ελληνική καταγωγή έχουν ενσωματωθεί σε πολλές και διαφορετικές χώρες και κουλτούρες - με επιτυχία -, μοιραζόμαστε αρχές που ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα», έχει δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Από το 2004 ηγείται ενός παγκόσμιου βιομηχανικού κολοσσού, της Dow Chemical με τους 45.000 εργαζόμενους. Είναι ένας δισεκατομμυριούχος και σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα Εξωτερικού Εμπορίου ενώ έχει δηλώσει πως θα ήθελε να αναμειχθεί και ο ίδιος ενεργά με την πολιτική όταν αποσυρθεί από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.


Πώς ξεκίνησε

Σπούδασε χημικός μηχανικός με κρατική υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ. Πήρε το πτυχίο του το 1975 και παρά το γεγονός ότι του προσφέρθηκε μία ακόμη υποτροφία στην Οξφόρδη, εκείνος την απέρριψε.

Η πρώτη του δουλειά ήταν το 1976 στην εταιρεία που σήμερα ηγείται. Θυμάται ο ίδιος: «Πέρασα από πολλές συνεντεύξεις. Ήμουν απλά ένας νεαρός φοιτητής και εκείνοι μου μιλούσαν για το πόσο σημαντικό ήταν να προσελκύσουν νέους με υψηλές δυνατότητες και να τους δώσουν ευκαιρίες σε μικρή ηλικία».

Έζησε πολλά χρόνια στην Ασία. Στην Ταϊλάνδη, ως επικεφαλής επέβλεψε τη δημιουργία της Siam Cement-Dow Group, της μεγαλύτερης κοινοπραξίας της εταιρείας στην Ασία.

Σε ηλικία 22 ετών δούλευε στο μεγάλο ασιατικό χωνευτήρι του Χονγκ Κονγκ.

Σήμερα, ειδικεύεται στη μεταποιητική βιομηχανία, τη μηχανολογία, τις πωλήσεις και τη διεύθυνση επιχειρήσεων. Παράλληλα με τα επιχειρηματικά ενδιαφέροντά του, προωθεί και τις σχέσεις της Αυστραλίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ιδρυτής του Hellenic Initiative

Ο Andrew Liveris μαζί με τέσσερις άλλους διακεκριμένους επιχειρηματίες, είναι ο ιθύνων νους της πρωτοβουλίας «Hellenic Initiative», που δημιουργήθηκε με σκοπό τη στήριξη της Ελλάδας και τη βελτίωση της εικόνας της σε διεθνές επίπεδο.

«Πρόκειται για έναν παγκόσμιο, μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό φορέα, του οποίου το όραμα, μέσα από τη γενναιοδωρία της Ελληνικής Διασποράς και Φιλελληνικής Κοινότητας, είναι να προσφέρει ουσιαστική ενθάρρυνση και οικονομική ενίσχυση για τη διατήρηση οργανώσεων και προγραμμάτων, καθώς και να εμπνεύσει την επιχειρηματική ανάπτυξη που θα επιτρέψουν στον ελληνικό λαό να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη ευημερία του ελληνικού έθνους», ανέφερε στο συνέδριο της Capital Link στο Ηavard Club της Νέας Υόρκης.

Το 2012 για την προώθηση του ίδιου σκοπού βρέθηκε στην Αθήνα μαζί με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

Επίσης, ο ίδιος είναι μέλος του «Leadership 100» στη Νέα Υόρκη, μιας οργάνωσης που δημιουργήθηκε με την καθοδήγηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ιακώβου για την προώθηση της ελληνορθόδοξης πίστης και αρχών στην Αμερική.

Οι βραβεύσεις

Το 2014, Andrew Liveris τιμήθηκε παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, σε τελετή στο Μουσείο της Ακρόπολης, ως διακεκριμένη ελληνική προσωπικότητα μαζί με τον συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, τον καθηγητή Βιολογίας Αριστείδη Πατρινό, τον διευθύνοντα σύμβουλο της 20th Century Fox Δημήτρη Ν. Γιαννόπουλο, τον δημοσιογράφος Νίκο Αλιάγα και το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία κυκλοφόρησαν αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων με τους βραβευμένους που θα κυκλοφορούν έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2014 ενώ έχει τιμηθεί και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με τον τίτλο «Αρχών».

Επίσης, πέρυσι βραβεύτηκε και με το Μετάλλιο Officer (AO) General Division, με την ευκαιρία της Ημέρας της Αυστραλίας για τις εξαιρετικές υπηρεσίες του στον επιχειρηματικό τομέα.

Ωστόσο, όσα βραβεία και αν έχει λάβει και όσους επαίνους, προτεραιότητά του όπως έχει δηλώσει παραμένει η οικογένειά του, η σύζυγός του Πόλα και τα τρία του παιδιά, Νικόλας, Αλεξάνδρα και Αντώνης. Ζει μαζί τους στο Μίσιγκαν και είναι ενεργό μέλος της ελληνορθόδοξης κοινότητας τόσο στη γενέτειρά του Αυστραλία, όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όσο για τις αγαπημένες του δραστηριότητες όταν έχει ελεύθερο χρόνο; Έχει πάθος με το μπάσκετ, το τρέξιμο και το γκολφ.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ