2015-12-21 22:47:25
Φωτογραφία για Εθνικό Δίκτυο Παρατηρητών Άγριας Ζωής - Εκδήλωση Λήξης Εισερχόμενα x
Την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Βοτανικού Κήπου Διομήδους στο Χαϊδάρι η ΑΝΙΜΑ - Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής διοργανώνει την εκδήλωση λήξης του προγράμματος “Εθνικό Δίκτυο Παρατηρητών Άγριας Ζωής”. Το δίκτυο λειτουργεί εδώ και περίπου 1 χρόνο μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα www.paratiro.gr, και έχει ως στόχο τη συλλογή στοιχείων από πολίτες και φορείς για περιστατικά τραυματισμένων και νεκρών ζώων.

Το Εθνικό Δίκτυο Παρατηρητών Άγριας Ζωής αποτελεί μια προσπάθεια πανελλήνιας εμβέλειας για την εφαρμογή της “Επιστήμης των Πολιτών” (Citizen Science) σε θέματα χερσαίας βιοποικιλότητας. Η επιστήμη των πολιτών είναι η έρευνα που βασίζεται στη συλλογή και την ανάλυση δεδομένων από τους πολίτες, επιστήμονες ή μη, καθώς οι παρατηρήσεις του κοινού σε θέματα περιβάλλοντος μπορεί να είναι εξαιρετικά πολύτιμες.

Τα δεδομένα αποστέλλονται μέσω υπολογιστή, ταμπλέτας, ή κινητού τηλεφώνου. Στο διάστημα λειτουργίας της πλατφόρμας, καταγράφηκαν εκατοντάδες στοιχεία από πολίτες για περιστατικά νεκρών ή τραυματισμένων ζώων ανά την Ελλάδα. Το γεωγραφικό σημείο εντοπίζεται αυτόματα από τη συσκευή ή ορίζεται από τον χρήστη και αποτυπώνεται σε έναν ηλεκτρονικό χάρτη, ενώ τα δεδομένα που στέλνονται, συχνά συνοδεύονται από φωτογραφικό υλικό.

Τα στοιχεία που συλλέγονται προσφέρουν μια πρώτη εικόνα για τους κύριους παράγοντες θνησιμότητας των άγριων ζώων στη χώρα μας. Μπορούν να αξιοποιηθούν μεταξύ άλλων για τον σχεδιασμό και την προώθηση μέτρων, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη μείωση των θανατηφόρων περιστατικών.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα από τη μέχρι τώρα λειτουργία του δικτύου και  η δυνατότητα αξιοποίησής τους στην προστασία και διαχείριση της βιοποικιλότητας.

Θα ακολουθήσει απελευθέρωση αποθεραπευμένων άγριων πουλιών στο φυσικό περιβάλλον του Βοτανικού Κήπου.

Το έργο ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ οργανώνεται από την ΑΝΙΜΑ και αποσκοπεί στη δημιουργία ενός Δικτύου πανελλήνια εμβέλειας με σκοπό τη συλλογή στοιχείων από πολίτες για περιστατικά τραυματισμένων και νεκρών άγριων ζώων. Η λειτουργία του Δικτύου βασίζεται στη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και την αξιοποίηση των κινητών τηλεφώνων νέας γενιάς ως συσκευές φωτογραφικής αποτύπωσης περιστατικών, καταγραφής γεωγραφικών δεδομένων και σχολιασμού και λειτουργεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.paratiro.gr.  Το Έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το  Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Μαρία Γανωτή, Πρόεδρος

τηλ.: 210 9510075, email: [email protected]

καθώς και στην ιστοσελίδα του Εθνικού Δικτύου Παρατηρητών Άγριας Ζωής www.paratiro.gr

Επισυνάπτουμε το Δελτίο Τύπου, την Αφίσα και το Πρόγραμμα της Εκδήλωσης

Οδηγίες Πρόσβασης στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους  και στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πληροφορίες εδώ. http://www.diomedes-bg.uoa.gr/access.html

με αυτοκίνητο οδηγώντας στη Λεωφόρο Αθηνών με κατεύθυνση προς Ελευσίνα, αριστερά στο φανάρι που βρίσκεται πριν τη Μονή Δαφνίου (στο ύψος του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής) και πάλι αριστερά στην Ιερά Οδό, σε μερικά μέτρα συναντάμε την κεντρική είσοδο του Βοτανικού Κήπου απέναντι από αθλητικούς χώρους.

από το καφέ που βρίσκεται στην κεντρική είσοδο, σήμανση της εκδήλωσης της ΑΝΙΜΑ θα καθοδηγεί στο μονοπάτι, όπου βρίσκεται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Βοτανικού
Κήπου.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ