2015-12-22 14:53:09
Φωτογραφία για Ο Στουρνάρας για την υπόθεση Siemens: Ήμουν υποχρεωμένος να υπογράψω...
Την ορθότητα των χειρισμών του, σε νομικό και οικονομικό επίπεδο, αναφορικά με το ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού ελληνικού δημοσίου και Siemens επισήμανε ο κ. Γιαννης Στουρνάρας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο κεντρικός τραπεζίτης εξήγησε ότι ήταν υποχρεωμένος εκ του νόμου να υπογράψει τον συμβιβασμό που είχε ήδη εγκρίνει η Βουλή – κάτι που αναγνωρίζει πλήρως και πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ -  επισήμανε ότι και το περιεχόμενο της συμφωνίας ήταν επωφελές για την χώρα μας ενώ αμφισβήτησε το πόρισμα της εξεταστικής που ανέβαζε τις αξιώσεις του ελληνικού δημοσίου στα 2 δις ευρώ.

«Για να διεκδικούμε δύο δις θα έπρεπε ο τζίρος να είναι 20 δις ευρώ» είπε ο κ. Στουρνάρας  ενώ πρόσθεσε ότι το ποσό που έχει καταβάλει ο γερμανικός κολοσσός είναι περίπου συγκρίσιμο με ανάλογα ποσά που έχει καταβάλει σε άλλες χώρες.

Σημείωσε ότι το συνολικό όφελος για την χώρα ανέρχεται σε 330 εκατ. ευρώ ενώ εξήγησε ότι οι περισσότερες υποχρεώσεις της εταιρίας έχουν ήδη εκτελεστεί.


«Απομένει η επένδυση των 60 εκατ. ευρώ που πρέπει η κυβέρνηση να μιλήσει με την εταιρία και να προτείνει. Εγώ τότε τους είχα προτείνει επένδυση σε εργοστασιακά λογισμικά».

Επικαλούμενος την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (Νοέμβριος 2015) υποστήριξε ότι διαπιστώθηκε η νομιμότητα των ενεργειών του διότι όπως εξήγησε ήταν όχι μόνο υποχρεωμένος να υπογράψει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που προηγουμένως είχε εγκρίνει η Βουλή αλλά και ότι δεν είχε δικαίωμα να τροποποιήσει τη σχετική σύμβαση, κάτι που άλλωστε αποδέχεται, διευκρίνισε, και η ελληνική κυβέρνηση δια της επιτροπής εποπτείας εκτέλεσης της σύμβασης.

Πάντως και οι εκπρόσωποι των κομμάτων- πλην Χρυσής Αυγής - συμπεριλαμβανομένης και της Τασίας Χριστοδουλοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) που μετέχουν στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αναγνώρισαν ότι ο πρώην υπουργός δεν είχε άλλη επιλογή.

Σε ότι αφορά την ουσία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε ότι έχουν διαγραφεί απαιτήσεις ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ από την SIEMENS κατά του ελληνικού δημοσίου.

Εκτελείται πρόγραμμα 90 εκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη φορέων του ελληνικού δημοσίου, ενώ «τρέχουν» επενδύσεις άλλων 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας είπε επίσης ότι υπάρχουν προς αξιοποίηση άλλα 60 εκατομμύρια ευρώ για τα οποία πρότεινε να δοθούν για την κατασκευή εργοστασίου βιομηχανικού λογισμικού.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ