2015-12-22 22:26:08
Φωτογραφία για Ο (όχι και τόσο μεγάλος) πολιτικός σεισμός στην Ισπανία τελικά συνέβη
Τα αποτελέσματα των προχθεσινών εθνικών εκλογών στην Ισπανία, ήταν... λίγο-πολύ τα αναμενόμενα με βάση τα exit pollls. Μια σχετική απογοήτευση έφερε το γεγονός ότι οι Podemos δεν κατάφεραν τελικά να καταλάβουν τη δεύτερη θέση, πράγμα που θα τους καθιστούσε απόλυτους ρυθμιστές των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα της Ιβηρικής.

Παρόλο που ο πολιτικός "σεισμός" στην Ισπανία δεν ήταν τελικά τόσο μεγάλος, το πρώτο βήμα έγινε από τον Ισπανικό λαό. Το πολιτικό κατεστημένο έχασε αρκετές δυνάμεις, σε βαθμό που να μπορούμε να πούμε ότι αρχίζει μια νέα εποχή για τα πολιτικά πράγματα στη χώρα. Τα παραδοσιακά κόμματα που ανήκουν στις ευρύτερες Ευρωπαϊκές πολιτικές οικογένειες της Λαϊκής Δεξιάς και των Σοσιαλδημοκρατών, φορείς της νεοφιλελεύθερης ατζέντας, υπέστησαν βαριές απώλειες.

Ωστόσο, τα τελικά αποτελέσματα δίνουν την ευκαιρία στο πολιτικό κατεστημένο να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Παρά τις βαριές απώλειες, η Λαϊκή Δεξιά του Ραχόι κατέλαβε την πρώτη θέση με 123 έδρες και οι Σοσιαλιστές ήρθαν δεύτεροι με 90 έδρες.


Παρόλο που όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν, πριν από τις εκλογές, ότι δεν θα συνεργαστούν με τον Ραχόι, οι Σοσιαλιστές του αρκούν για να σχηματίσει κυβέρνηση με 213 έδρες. Μια άνετη πλειοψηφία, αφού οι ελάχιστες έδρες που απαιτούνται για σχηματισμό κυβέρνησης είναι 176.

Αν τελικά πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο σενάριο, η Ισπανία μπορεί να βιώσει μια από τις χειρότερες περιόδους της, όπως συνέβη στην Ελλάδα την περίοδο 2011-2015. Οι συνασπισμοί του διεφθαρμένου πολιτικού κατεστημένου με κορμό τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, οι δοτοί πρωθυπουργοί-μαριονέτες και τα σκληρότερα νεοφιλελεύθερα μέτρα που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Χρηματοπιστωτική Δικτατορία σε συνεργασία με τη μαφία του ΔΝΤ, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της περιόδου.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΙΑ... ΠΕΡΙΠΑΤΟΥ Η ΤΣΣΚΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΔΙΑ... ΠΕΡΙΠΑΤΟΥ Η ΤΣΣΚΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ