2016-01-03 12:17:16
Φωτογραφία για Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή μετά την εκτέλεση του σιίτη κληρικού
 

Καζάνι που βράζει θυμίζει η σεκταριστικά διαιρεμένη Μέση Ανατολή μετά την εκτέλεση του επιφανούς σιίτη κληρικού Νιρν αλ-Νιρν από τη σουνιτική Σαουδική Αραβία, με το Ιράν, τη μεγαλύτερη σιιτική δύναμη της περιοχής να ηγείται των αντιδράσεων κατά του Ριάντ.

Έφοδο στην σαουδαραβική πρεσβεία στην Τεχεράνη πραγματοποίησαν αργά το βράδυ του Σαββάτου οργισμένοι διαδηλωτές, σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ISNA. Οι εισβολείς φέρεται να άναψαν φωτιές στο κτήριο της διπλωματικής αποστολής και να κατέβασαν τη σαουδαραβική σημαία.

Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να εικονίζουν τους διαμαρτυρόμενους να καταστρέφουν έπιπλα μέσα στο κτήριο.

Το πλήθος απομακρύνθηκε γρήγορα από την Αστυνομία, σύμφωνα πάντα με το ISNA, ενώ ο ίδιος ο αρχηγός της Αστυνομίας της ιρανικής πρωτεύουσας φέρεται να μετέβη στο σημείο ώστε να διασφαλιστεί η ηρεμία. Έως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς ή συλλήψεις.


Ιρανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν επίσης ότι διαδηλωτές εισέβαλαν και στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράν, τη Μασάντ, πυρπολώντας το κτήριο.

Στον απόηχο των ταραχών, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών ζήτησε ηρεμία και τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω διαδηλώσεις γύρω από τις διπλωματικές αποστολές του σουνιτικού βασιλείου, όπως μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο IRNA.

Νωρίτερα, πάντως το ιρανικό ΥΠΕΞ προειδοποίησε πως η Σαουδική Αραβία θα «πληρώσει υψηλό τίμημα» για την εσωτερική πολιτική «καταπίεσης και εκτελέσεων» που ακολουθεί, καταγγέλλοντας μάλιστα το Ριάντ ότι ενώ σιωπά τους αντιφρονούντες την ίδια στιγμή «υποστηρίζει τρομοκρατικά κινήματα και εξτρεμιστές».

Η ιρανική κυβέρνηση κάλεσε τον σαουδάραβα επιτετραμμένο ώστε να διαμαρτυρηθεί για τη θανάτωση του αλ-Νιμρ, ενώ οι Φρουροί της Επανάστασης διαμήνυσαν ότι θα πάρουν σκληρή εκδίκηση για το θάνατο του διάσημου κληρικού, ο οποίος είχε σπουδάσει θεολογία στην περσική χώρα.

«Η έγερση δεν μπορεί να κατασταλεί», έγραψε σε ηλεκτρονικό μήνυμά του ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι. Στην ιστοσελίδα του Χαμενέι έχει αναρτηθεί επίσης εικόνα-κολάζ που ταυτίζει τη Σαουδική Αραβία με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος... και οι δύο εκτελούν τους αντιπάλους τους.

Από την πλευρά της, η σιιτική λιβανέζική οργάνωση Χεζμπολάχ – παραδοσιακός σύμμαχος της Τεχεράνης – ανακοίνωσε πως το Ριάντ διέπραξε «ένα σοβαρό λάθος», προσθέτοντας ότι πρόκειται για μία «κηλίδα που θα στοιχειώσει» το σαουδαραβικό καθεστώς.

Στο Ιράκ, ο σιίτης πρωθυπουργός Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι καταδίκασε την εκτέλεση του αλ-Νιμρ λέγοντας ότι θα έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια της περιοχής. Με δήλωσή του που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του στο Facebook ο ιρακινός πρωθυπουργός λέει ότι το φίμωμα των φωνών και η εκτέλεση αντιπάλων «δεν θα οδηγήσει σε τίποτε άλλο παρά σε παραπάνω καταστροφή» και προσθέτει ότι η είδηση της εκτέλεσης του αλ-Νιμρ του προκάλεσε «έντονο σοκ».

Ο αλ-Νιμρ ήταν ένας από τους 47 ανθρώπους που εκτελέστηκαν σήμερα Σάββατο στη Σαουδική Αραβία, στη μεγαλύτερη μαζική εκτέλεση από το 1980, όταν 63 ισλαμιστές θανατώθηκαν για την εμπλοκή τους στην κατάληψη του Μεγάλου Τεμένους της Μέκκα το προηγούμενο έτος.

Οι περισσότεροι από τους 47 θανατοποινίτες ήταν ισλαμιτές τρομοκράτες που είχαν καταδικαστεί για συμμετοχή στην εκστρατεία τρόμου που εξαπέλυσε η αλ-Κάιντα στο σουνιτικό βασίλειο την τετραετία 2003-2006, σε μία προσπάθεια να αποσταθεροποιήσει το καθεστώς της χώρας. Οι περισσότεροι ήταν σουνίτες.

Ωστόσο, ανάμεσα στους καταδικασθέντες βρισκόταν και ένας μικρός αριθμός αντικαθεστωτικών που ανήκαν στη σιιτική μειονότητα της Σαουδικής Αραβίας. Η σιιτική κοινότητα, που κατοικεί επί το πλείστον στο ανατολικό τμήμα του βασιλείου, είχε εξεγερθεί το 2011 με αφορμή την Αραβική Άνοιξη, ζητώντας ίσα δικαιώματα.

Ο αλ-Νιμρ συνελήφθη το 2012 και χαρακτηρίστηκε από το Ριάντ ως υποκινητής αντικαθεστωτικών ενεργειών. Ο κληρικός και οι υπόλοιποι σιίτες σύντροφοί του κατηγορήθηκαν για ενέργειες κατά των Αρχών, όπως επιθέσεις εναντίον αστυνομικών.

Οι εκτελέσεις έλαβαν χώρα σε 12 περιοχές της Σαουδικής Αραβίας. Σε οκτώ περιοχές οι καταδικασθέντες αποκεφαλίστηκαν, ενώ σε τέσσερις θανατώθηκαν από εκτελεστικό απόσπασμα.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ