2016-01-15 00:49:11
Φωτογραφία για Βόμβα στα θεμέλια των οινοπαραγωγών ο ειδικός φόρος κατανάλωσης. Φόβοι για αφανισμό του κλάδου
Λίγες μόνο μέρες από την εφαρμογή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, -διανύουμε ήδη... την 13μέρα- οι επιχειρήσεις που εμπλέκονται γύρω από τον οίνο βιώνουν τον δικό τους Γολγοθά. Την βδομάδα των Παθών, όπως οι ίδιοι λένε, και αυτό διότι οι οινοπαραγωγικές μονάδες βρίσκονται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης.

Αιτία, η καθαυτού εφαρμογή του Ε.Φ.Κ. στο κρασί και η μή ύπαρξη στοιχειώδους προετοιμασίας από τη πλευρά της κυβέρνησης και των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών, όπως οι εκπρόσωποί των οινοπαραγωγών εξηγούν στο NEWS247. Πλέον προσφεύγουν στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση της εφαρμογής του νόμου, ενώ στις 25 Ιανουαρίου βάζουν λουκέτο σε όλα τα οινοποιία της χώρας.

Ειδικότερα, μιλώντας στο NEWS247 ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου κ. Γ.Βογιατζής μεταφέρει την κραυγή αγωνίας του κλάδου σημειώνοντας ότι “η προσφυγή μας στο ΣτΕ έχει ένα και μόνο σκοπό
. Να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που επιβάλλει τον Ειδικό Φόρο στο κρασί και να ανασταλεί προσωρινά έως ότου εκδοθεί η απόφαση. Τα προβλήματα είναι τεράστια και πλέον μέσα σε 13 μέρες μπορούν όλοι οινοπαραγωγοί να σας πουν με βεβαιότητα ότι πρόκειται για ολέθριο και καταστροφικό νόμο” και προσθέτει: Υπάρχει τεράστια προχειρότητα και μέσα από την κινητοποίηση που θα κάνουμε στις 25 Ιανουαρίου θα προσπαθήσουμε να καταλάβει ο κόσμος τους λόγους που είμαστε ένα βήμα πριν την καταστροφή”.

Όπως υπογραμμίζει τα προβλήματα δεν εστιάζονται μόνο στην οικονομική επιβάρυνση επί της φιάλης που γνωρίζει ο κόσμος. “Τα διαδικαστικά είναι τεράστια προβλήματα. Ακόμη και εμείς μένουμε έκπληκτοι με την πολυπλοκότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας. Είτε πρόκειται για μικρούς είτε για μεγαλύτερους παραγωγούς” αναφέρει και συμπληρώνει: “Οι εξαγωγές έχουν κολλήσει, δεν γίνεται εσωτερική μεταφορά κρασιού, υπάρχουν προβλήματα στο εμπόριο ακόμη και στην πώληση των κρασιών. Μας έχουν μπλοκάρει. Η βιωσιμότητα των παραγωγών έχει πληγεί ανεπανόρθωτα με αποτέλεσμα 250.000 εμπλεκόμενοι του κλάδου τρέμουν για το μέλλον τους”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Οινοπαραγωγικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων κ.Χρ. Μάρκου λέει στο NEWS247 ότι ζούμε το απόλυτο χάος. “Ξεκινάμε σειρά κινητοποιήσεων και ευελπιστούμε ότι από τις επαφές που θα ξεκινήσουμε σε κυβερνητικό και όχι μόνο επίπεδο δεν θα μας βλέπουν μόνο με συμπάθεια, όπως μας έλεγαν χαρακτηριστικά αλλά θα δοθούν και λύσεις. Εμείς θα πετύχουμε την αναστολή του μέτρου γιατί σήμερα αυτό που ζούμε είναι ένα Βατερλώ”. Πρόκειται -συμπληρώνει ο κ. Μάρκου για “μια αλόγιστη απόφαση της κυβέρνησης καθώς εκτός των άλλων δεν υφίσταται κανένας κρατικός μηχανισμός ώστε να εισπραχθεί ο φόρος”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλα προβλήματα έχουν εντοπιστεί και στις εξαγωγές ακόμη και για αυτές που προορίζονται σε χώρες εκτός ΕΕ.

Αυτά τα οινοποιία έχουν ζητήσει να ενταχθούν σε καθεστώς “φορολογικής αποθήκης” (δεν φορολογείται η ποσότητα παρά μόνο όταν βγει από αυτή), ωστόσο, ζητούνται εγγυήσεις, για το σύνολο μάλιστα του Ε.Φ.Κ. τις οποίες οι τράπεζες δεν είναι διατεθειμένες να παράσχουν άμεσα, ενώ για το εμπόριο εντός της Ε.Ε. ο Ε.Φ.Κ. προκαταβάλλεται.

Την ίδια στιγμή πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα διαφορετικής ερμηνείας και εφαρμογής των διατάξεων από τις κατά τόπους τελωνειακές αρχές ως προς τα ζητήματα εγγυήσεων, φορολογητέας ύλης και έτσι μπροστά σε αυτή την ασφυκτική κατάσταση, οι οινοπαραγωγοί καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της αναστολής πωλήσεων και της μη εφαρμογής των παράλογων απαιτήσεων του μέτρου.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ