2016-01-16 15:35:14
Φωτογραφία για Κατώτερη σύνταξη 20 βασικά ημερομίσθια και όχι ΕΚΑΣ
Mέχρι τον Οκτώβρη του 1990, όταν ψηφίστηκε ο αντιασφαλιστικός  νόμος 1902, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ έπαιρναν κατώτερη σύνταξη ίση με 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη. Αν ο συγκεκριμένος ασφαλιστικός θεσμός δεν είχε καταργηθεί, η κατώτερη σύνταξη θα ήταν σήμερα 660 ευρώ (χωρίς τα μνημονιακά πετσοκόμματα). Η κατώτερη σύνταξη και γενικότερα οι συντάξεις του ΙΚΑ, βάσει του αντιασφαλιστικού νόμου 1902/1990 αυξάνονταν με βάση τις αυξήσεις που δίνονταν στους δημόσιους υπάλληλους, με αποτέλεσμα κατά την πενταετία 1991-1996 οι συνταξιούχοι να χάσουν  300 δισ. δραχμές ή 8,8 δισ. ευρώ.

Από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση Μητσοτάκη δημοσιοποίησε το σχετικό νομοσχέδιο, το συνταξιουχικό κίνημα πάλεψε για να μην περάσει αυτή η καταστροφική διάταξη και να εξακολουθήσει η κατώτερη σύνταξη να ισούται με 20 βασικά μεροκάματα της ΕΓΣΣΕ, ώστε να αυξάνεται σύμφωνα με τις αυξήσεις που πετύχαιναν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Και βέβαια, το ΠΑΣΟΚ που ετοίμαζε την επιστροφή του στην εξουσία υποσχόμενο ότι θα αποκαταστήσει όλες τις αδικίες, υποσχόταν ότι θα επαναφέρει και την κατώτερη σύνταξη στα 20 ΗΑΕ.


Αντ’ αυτού, όμως, η κυβέρνηση Σημίτη εισήγαγε το ΕΚΑΣ (Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων), που με τις προϋποθέσεις που έβαλε στην αρχή και που συνεχώς αναπαράγονταν απέκλειε τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων. Χαρακτηρίζοντάς το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, εμφάνιζε το ΕΚΑΣ σαν χάρη της κυβέρνησης, ενώ δεν ήταν παρά λεφτά των εργατών, που πέραν της ληστείας που υφίστανται ως παραγωγοί του κοινωνικού πλούτου, είδαν να καταργείται μια βασική ασφαλιστική τους κατάκτηση, η κατώτερη σύνταξη στα 20 ΗΑΕ.

Το ΕΚΑΣ διαχρονικά το έπαιρνε μόνο μια μειοψηφία των συνταξιούχων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ΕΚΑΣ το παίρνουν σήμερα 195.897 συνταξιούχοι του ΙΚΑ με εισοδηματικά κριτήρια. Δεν γνωρίζουμε πόσοι το έπαιρναν το 1996, που άρχισε να καταβάλλεται. Ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια, δίνονται στην περίοδο της κρίσης τα εξής πέντε επιδόματα:

- 230 ευρώ στους συνταξιούχους  που έχουν συνολικό εισόδημα από συντάξεις μέχρι 642,97 ευρώ το μήνα.

- 172,50 ευρώ στους συνταξιούχους που παίρνουν από 642,98 έως 668,19 ευρώ το μήνα.

- 115,0 ευρώ στους συνταξιούχους που παίρνουν από 668,2 έως 684,99 ευρώ το μήνα.

- 57,5 ευρώ στους συνταξιούχους που παίρνουν από 685 έως 706 ευρώ το μήνα.

- 30 ευρώ στους συνταξιούχους που παίρνουν από 706,01 έως 766,0 ευρώ το μήνα.

Τα παπαγαλάκια των αστικών κυβερνήσεων, κάθε φορά που το Ασφαλιστικό έβγαινε στην επικαιρότητα, κυρίως στις παραμονές αντιασφαλιστικών επιθέσεων, έριχναν στην πιάτσα τη θεωρία ότι με την καταβολή του ΕΚΑΣ αδικούνταν οι συνταξιούχοι που ήταν ασφαλισμένοι για περισσότερα χρόνια και κατέβαλαν εισφορές για μεγαλύτερες αποδοχές, σε σχέση μ’ αυτούς που έπαιρναν σύνταξη μικρότερη και από το άθροισμα της κατώτερης κύριας και της κατώτερης επικουρικής σύνταξης. Λες και οι συνταξιούχοι που παίρνουν το ΕΚΑΣ ζήτησαν την εφαρμογή του.

Κατά τη μνημονιακή περίοδο, ακόμα και το ΕΚΑΣ θεωρήθηκε… πολυτελής παραχώρηση προς τους χαμηλοσυνταξιούχους και μπήκε μπροστά η διαδικασία κατάργησής του, που έτυχε να την κάνει η «πρώτη φορά Αριστερά».

Η συγκυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων συμφώνησε ότι το ΕΚΑΣ πρέπει να καταργηθεί μέχρι το τέλος του 2019, αφαιρώντας από τους χαμηλοσυνταξιούχους (βασικά τους έμμεσα συνταξιούχους), 1,14 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο 284,5 εκατ. ευρώ το χρόνο. Το ποσό που θα κοπεί το 2016 θα είναι, με την προσθήκη 30 εκατ. ευρώ από το κόψιμο της πρόωρης, τα πρώτα 314,5 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 2,18 δισ. ευρώ που πρέπει να κοπούν από τις συντάξεις τη διετία 2015-2016, σύμφωνα με το τρίτο Μνημόνιο.

Από την κατάργηση του ΕΚΑΣ δε θα έχουν κανένα όφελος οι χαμηλοσυνταξιούχοι (σημερινοί και μελλοντικοί), όπως ισχυρίζονται οι Τσιπροκαμμένοι. Επίσης, δε θα έχει το παραμικρό όφελος κανένας από τους συνταξιούχους με μεγαλύτερες αποδοχές και περισσότερα χρόνια ασφάλισης.

Οπως έχουμε δείξει, οι συντάξεις που προβλέπονται με το αντιασφαλιστικό έκτρωμα Κατρούγκαλου είναι για καφέδες και σάντουϊτς, ενώ θα λειτουργήσουν ως αντικίνητρο ασφάλισης (αρκεί να σκεφτούμε ότι με 16 χρόνια ασφάλισης η λεγόμενη ανταποδοτική σύνταξη θα κινηθεί γύρω στα 100 ευρώ). Η συγκυβέρνηση βάζει μπροστά τη διαδικασία κατάργησης του ΕΚΑΣ, μειώνοντας τα εισοδηματικά κριτήρια. Κατήργησε τελείως το ΕΚΑΣ των 30 ευρώ, που έπαιρναν οι… πλούσιοι συνταξιούχοι των 706,01 έως 766,67 ευρώ το μήνα! Για να πάρει ένας συνταξιούχος το ΕΚΑΣ των 230 ευρώ πρέπει το μηνιαίο εισόδημά του από συντάξεις να μην ξεπερνά τα 601,34 ευρώ, το μηνιαίο συνολικό ατομικό εισόδημά του να μην ξεπερνά τα 740 ευρώ και το μηνιαίο οικογενειακό εισόδημά του να μην ξεπερνά τα 916, 67 ευρώ! Και στις άλλες τρεις κατηγορίες ΕΚΑΣ μειώθηκαν όλα τα κριτήρια βάσει των οποίων χορηγείται το ΕΚΑΣ.

Ετσι, το 2016 θα αποκλειστεί από το ΕΚΑΣ ένας αριθμός συνταξιούχων (άγνωστο πόσοι), ενώ τα επόμενα χρόνια, με τη συνεχή μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων θα αποκλείονται ολοένα και περισσότεροι, μέχρι το ΕΚΑΣ να καταργηθεί τελείως στα τέλη του 2019.

Θυμίζουμε ότι με την περιβόητη εγκύκλιο Χαϊκάλη στις 14 Αυγούστου του 2015, με υπουργό τον Κατρούγκαλο, η κατώτερη σύνταξη μειώθηκε από τα 486 στα 391,5 ευρώ, χωρίς αυτό να προβλέπεται με νόμο. Στο αντιασφαλιστικό του τερατούργημα ο Κατρούγκαλος δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στην κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Μιλάει μόνο για την ανταποδοτική και την εθνική σύνταξη. Το πιο πιθανό είναι πως έχουν βάλει στόχο να καταργήσουν κι αυτή ακόμα την κατώτερη σύνταξη των 15 ΗΑΕ. Το εργατικό κίνημα δεν έχει άλλη επιλογή από το επιστρέψει στο παλιό του αίτημα: κατώτερη σύνταξη ίση με 20 ΗΑΕ.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ